Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Битките на малкия човек

БНР Новини
Филип Симеонов
Снимка: Здравко Петров

За битките на малкия човек срещу банки и строителни компании говорим в „Нашият ден“ с един активен гражданин – Филип Симеонов.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Катрин Джонсън

Катрин Джонсън, математичката от "Скрити числа", почина на 101 години

Поискали от Катрин Джонсън луната и тя им я дала – пише в съобщението за смъртта на математичката на 101-годишна възраст в. "Ню Йорк Таймс". Въоръжена с малко повече от молив, линийка и един от най-брилянтните математически мозъци, Джонсън изчислява прецизните траектории, по които "Аполо" 11  каца на Луната през 1969 г. и след историческата "малка стъпка..

публикувано на 24.02.20 в 19:08
Копитото

Дали софиянци отново ще ходят на Витоша с лифт

Напоследък за пореден път се заговори за възстановяването на туристическия лифт Княжево – Копитото, като този път новината излезе от собственика на бившата въжена линия – фирма "Витоша – ски". Възможно е проверките на Столичната община още от 2018 година на съоръженията да са провокирали фирмата да прояви активност, но оттам смятат, че има законови..

публикувано на 24.02.20 в 14:16

Страшен ли е Страшният съд

Заедно с иконом Николай Георгиев , началник отдел "Връзки с обществеността" при Светия синод на Българската православна църква в Неделя Месопустна ще се спрем на факта, че всъщност Страшният съд е съд на любовта. Защото според протойерей Александър Шмеман: „В края на краищата и нас ще ни съди Любовта. И не любовта въобще, не любовта към абстрактното,..

публикувано на 23.02.20 в 08:05

Куизът – интелектуалното забавление

Куизът е игра, която трупа все повече популярност у нас. Главно в градските клубове и заведения. Там запалените по въпросите от всякакъв тип и последвалите бързи отговори хора могат да развихрят знанията си. Регламентът на играта напомня много на този в телевизионните игри „Минута е много“ и „Стани богат“. В световен мащаб куизът е една много добре..

публикувано на 21.02.20 в 15:35

Как се превърнахме в най-неподходящото място за отглеждане на деца

България е на последно място в Европа и на 45-о място в света като страна, подходяща за отглеждане на деца, според съвместен доклад на Световната здравна организация (СЗО), авторитетното медицинското списание The Lancet   и УНИЦЕФ. Намираме се между Куба и Бахрейн.  Българските деца са на първо място в Европа по тютюнопушене, по употреба на..

публикувано на 21.02.20 в 13:33