Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Бохемистката Анжелина Пенчева

БНР Новини
Снимка: личен архив

Тази седмица „Бохемия клуб“ представи две нови заглавия – „Чешки съновник“ от Лудвик Вацулик и „Хотел Авион“ на Иржи Кратохвил. Романът „Чешки съновник“ е в превод на Васил Самоковлиев и пресъздава обществената ситуация в Чехословакия от края на 70-те години на миналия век. Това е първата книгата на Вацулик, преведена на български език. Иржи Кратохвил от своя страна е превеждан неведнъж на български. Романът му „Хотел Авион“ е вдъхновен от забележителната сграда в Бърно, смятана за символ на бърненския функционализъм. Книгата е в превод на Анжелина Пенчева, за която всеки от присъстващите каза мили думи. Поводът беше юбилеят на преводачката. С „Хотел Авион“ тя се сблъсква за четвърти път с гения на автора, както самата казва. В звуковия файл Пенчева разказва ревнува ли наистина от другите преводачи, превели Кратохвил. Ани Бурова от „Бохемия клуб“ пък ни разкрива какви са приликите и разликите между двете нови чешки издания. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Mirror, Mirror..." – болестта в огледалото на живота

В разгара на карантината, докато с почуда и радост наблюдавахме публикациите на българските визуални артисти онлайн и изобщо търсехме глътка въздух в изкуството, "Артефир" се свърза с художника Станислав Беловски, известен със своите хумуристични, попкултурни колажи. Тогава той спомена, че в скоро време му предстои изложба, с която ще представи проект,..

публикувано на 03.06.20 в 17:09
Явора Петрова

Трохите от масата на съня – Явора Петрова в галерия „Стубел“

Истинско предизвикателство и въодушевление за духа е човек да представя изложбите на художничката Явора Петрова. В галерия „Стубел“ до 25 юни там може да бъде видяна новата ѝ експозиция, озаглавена „Трохи от съня“. Това са живописни творби – рисунки и маслена живопис, неща със смесена техника, които обогатяват тяхното внушение и емоция на възприемане...

публикувано на 03.06.20 в 16:57

Варненският театър започва летния си сезон с нова сцена на открито

След повече от два месеца принудителна пауза, когато всички театри бяха затворени, Варненският театър и Варненската опера са сред първите, които възстановиха дейността си веднага след отпадането на ограниченията. За броени дни беше построена и чисто новата Лятна сцена „Зад театъра“, която беше открита на 1 юни с мюзикъла „Приключения опасни със герои..

публикувано на 03.06.20 в 14:35
Платформа А6

НДК, Платформа А6 – нови правила в културата

Постепенно културният живот започва да се връща към своя ритъм, но това става бавно. В следствие на кризата с разпространението на коронавируса и последвалите от нея тежки икономически последствия за културната, конгресна и развлекателна индустрии НДК предприе спешни мерки по адаптация на дейността си, трансформация на екипа и процесите. Целта е да се..

публикувано на 03.06.20 в 16:05

Извънредно положение с Богдана Трифонова и Здрава Каменова

"Извънредно положение" е стендъп комедия, родена от личните преживявания на радиоводещата Богдана Трифонова, актрисата и автор Здрава Каменова и подкрепени от автора и сценарист Светослав Томов. Уморени от сериозността на положението, безпаричието, кризата, страшните новини, хората с пагони, онлайн обучението, уморени от липсата на работа, фризьор,..

публикувано на 03.06.20 в 11:34