Фолклор и композиторско творчество – Игор Стравински и руската старина

БНР Новини
Игор Стравински
Снимка: Wikipedia

В блестящата си книга за Игор Стравински Андре Букурещлиев припомня една вече позабравена схема за дълбоко автентично руския Стравински в първите му произведения, който по-късно заменя националната си вярност с космополитизъм.
Дали националната принадлежност на един композитор зависи от наличието на автентични национални елементи в творчеството му, били те предадени буквално или модифицирани? – задава въпрос Букурещлиев. Самият Стравински – четем в книгата – възроптава и то яростно  срещу дребнавата екзотика и изобличава изкованите в Париж стереотипи относно Свещена Русия:“...Водка, изба, балалайка, поп, болярин...“
  Андре Букурещлиев извежда един от ключовете към единството на цялото му творчество, онова, което е истинският русизъм в най-дълбоките черти на езика му: радикална диатоничност, мощно и разнообразно ритмично скандиране, отчетливост на мелодичната линия, яснота и острота на съзвучията, режещ блясък на тембъра и, най-сетне, стегнатост, прозрачност на структурата и твърдост на формалния скелет – това са дълбоките и постоянни характеристики на руската музика в съчетание с прастара тенденция към тържественост. Такива са основните черти на музиката на Стравински, „паспорта“ на композитора, който му позволява да преминава през граници, континенти, националности, стилове и епохи – заключава Букурещлиев.
В предаванията ще бъдат използвани фрагменти от книгата „Игор Стравински“, както и музика от великия композитор – фрагменти от „Протетно тайнство“, „Жар птица“, „Сватба“, „Приказка за Лиса“ и др.

Понеделник, 25 февруари, от 17.30 часа

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Арнаудов и Аделина Александрова

Нов студиен запис на Георги Арнаудов в БНР – премиерно представяне в „Предаване без име“

Броени дни преди Коледа обичаният от всички български композитор Георги Арнаудов гостува в студиото на „Предаване без име“, за да поднесе своя подарък на слушателите: готовия студиен запис на „Влахерна. Покров Богородичен“ за симфоничен оркестър. Произведението вече е познато на българската публика – то бе изпълнено за първи път на 12 януари..

публикувано на 15.12.19 в 08:30

Коледен ден на Европейския съюз за радио и телевизия

Тази година един от най-популярните музикални проекти на  Европейския съюз за радио и телевизия  –  Специалният Коледен ден на Еврорадио , провежда юбилейното си,  25-о издание на 15 декември . Първата серия великолепни коледни концерти беше излъчена на живо през 1995 г. През 2019-а – както всяка година, програма „Христо Ботев“ на БНР ще..

публикувано на 14.12.19 в 08:25

Пътуване из творчеството на Шуберт с Венета Нейнска

"Когато желаех да пея за любов, тя се превръщаше в тъга. А когато исках да пея за тъга, тя се превръщаше в любов" , Франц Шуберт Венета Нейнска гостува в “Артефир“ с покана за предстоящия концерт от цикъла "Сонатите на Шуберт" на 17 декември от 19 часа в Гьоте институт - България . Виртуозната пианистка ще изпълни едни от..

публикувано на 13.12.19 в 18:10

24-часов маратон на Краля на унгарската циганска цигулка Роби Лакатош

Каналът „Пънк Джаз“, който може да се слуша ежедневно на сайта на  Бинар , както и на общия  плейър  на БНР, следва принципите, заложени в самото предаване „Аларма“: мултикултурализъм ( но естествен, а не механичен или маркетингов ), оргиналност, неконформизъм, изследователски подход, търсене на връзките и отношенията между нещата… Защото..

публикувано на 13.12.19 в 16:32
Дмитрий Корчак и Олга Перетятко

„Хофманови разкази“ на виенска сцена

В оперната вечер ще излъчим „Хофманови разкази“ от Жак Офенбах, спектакъл от сезона на  Виенската държавна опера , с който се отбелязват 200-години от рождението на композитора. Записът е от 11-и и 15-и септември тази година, с участието на тенора Дмитрий Корчак като поета Хофман. Сопраното Олга Перетятко се превъплъщава в трите женски образа –..

публикувано на 13.12.19 в 11:55