Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Борхестриптих“ от Ясен Василев

БНР Новини
Снимка: ndk.bg

„Борхестриптих“ е вторият текст за театър на Ясен Василев. Авторът стъпва върху три разказа на Хорхе Луис Борхес – „Смърт и компас“, „Вавилонската библиотека“ и „Другият“, които наслагва един върху друг заедно с елементи от биографията на писателя. Четиримата изпълнители – Василия Дребова, Мартина Апостолова, Цвета Дойчева и Яна Бобева, са четири различни версии на Борхес, превъплъщаващи се в различните му персонажи. В този свят между „библиотека“ и „вселена“ е поставен знак за равенство, а пространствата и техните обитатели са изцяло изградени от цитати. Първата продукция на „Борхестриптих“ е режисирана от автора и продуцирана от Swatch Art Peace Hotel, Шанхай в края на октомври 2014 г. Всяка от шестте сцени на пиесата се изпълнява на един от шестте етажа в историческата сграда в центъра на града, която днес функционира като резиденция за артисти от цял свят. Филмовата версия на постановката е излъчена по Star TV, Швейцария през 2015 г. в немския превод на Александър Ситцман. Втората версия на „Борхестриптих“ е създадена по покана на организацията „36 маймуни“ в рамките на ежегодната платформа за представяне на съвременна драматургия „ПроТекст“ и е показана в края на 2016 г. в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс. В тази си версия, проектът е колаборация с дигиталния артист Петко Танчев във форматa пърформанс-четене.
Проектът е в селекцията на фестивала OUT NOW за 2019 г. в Бремен, Германия, организиран от Theater Bremen & Schwankhalle.
„Борхестриптих“ ще се играе на 28 февруари (четвъртък) от 19.30 часа в ДНК




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Както се отваря небе

Хераклитова река Не можеш да нагазиш на плитко във времето като в река, без то да не те повлече така, както реката на Хераклит. Застиват реките от лава, но реката на времето не спира. Сякаш от безкрая извира и към безкрая тя продължава. Плават по течението речно трупове на дървета голи, камъните на дъното се заоблят. Ах, нищо, нищо не е..

публикувано на 31.07.24 в 16:35
Кристин Димитрова

Кристин Димитрова: Да намерят своя глас в писането е най-трудното за младите

"Конкурсът и уъркшопът "Петя Дубарова" нямаше да ги има без помощта на Елица Дубарова, която е много активен и истински човек, – казва поетесата Кристин Димитрова – тя организира всичко, защото вярва в литературата, в смисъла и в това, че нещата не могат да останат на едно място. Второто нещо, което е важно, е Бургаската община, която гъмжи от..

публикувано на 31.07.24 в 16:01

"Сънувам на български" – животът на бесарабските българи във фотоизложба

Фотодокументалната изложба "Сънувам на български" в галерия "Синтезис" представя културата и изследва идентичността на бесарабските българи. Това е първото цялостно показване на дългосрочния проект на Михаела Аройо за българите в Молдова и Украйна, който ѝ носи две награди.  Изложбата има звукова среда, която потапя в автентичната атмосфера на живота..

публикувано на 31.07.24 в 15:25

ART House – пространство за всички

ART House е новото пространство за изкуство, култура, образование, креативни идеи и личностно развитие.  Николина Харизанова разказва какво точно се случва в тази къща и на кого е подслон.  Нейните обитатели варират от всички сфери на изкуството и предлагат различни ателиета, където то върлува. ART House е пространство за всички,..

публикувано на 31.07.24 в 14:30

Sofia Summer Fest Underground – от 19 август в "Чистилището"

След края на Sofia Summer Fest 2024 в Южен парк II на 18 август любимият фестивал за култура на открито продължава с Underground Edition в “Чистилището”. Втората част от фестивала ще покаже още много концерти, театрални постановки, стендъп комедии и прожекции под открито небе, а домакин е клуб “Чистилището” на ул. "Индустриална" 7, на минути от..

публикувано на 31.07.24 в 10:40