Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 21 март

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Древна Европа: Мисията на траките – Тракия и моретата

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам

от 2.00 до 3.00 часа
А сега накъде
• Непопулярните места: Разговор с журналистката Весела Николаева за Северозападна България и местата, подходящи за пътешествия.
• Градски маршрути: Културни маршрути в Кюстендил, разговор с Валентин Дебочички, директор на Регионалния исторически музей – Кюстендил.
• Маршрути: За Йордания и фотопътешествията, разговор с Иван Шишиев.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Етно музика от Дания

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на „Пендара“, „Аутентик“, „Тъпани и гайди“, Хайг Азджиян др.

от 6.00 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Приказки за скъпоценности: Пастирът и кралят на елфите “, шведска приказка

от 7.15 до 11.00 часа
Нашият ден
• Как се корумпира малкият човек – гласове от спектакъла „Енергични хора“ и разговор с общественика Кирил Чуканов. Него ще попитаме и „Консервативен ли е съвременният европейски консерватизъм“ ден след събитието, което трябваше да отговори на този въпрос.
• По-здрави: В Международния ден на хората със синдром на Даун – разказ за живота с Даун.
• История в сгради – старите къщи на София – кауза на Българското национално радио
• В кожата на едно животно – разговор с Петя Алтимирска, председател на инициативния комитет на Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България, в деня на откриването на изложбата „Влиянието на фермите за ценни кожи“.
• По пътя: По пътя на делфините от Резово до Дуранкулак.
• Незаконно отсеченото дърво – главен герой в „Нашият ден“ и в разказите на хора от цялата страна.
• Как да научим децата да се занимават с изкуство, защо е важно и къде могат да го правят през предстоящата ваканция, или: защо в Япония има всекидневни часове по изкуство и съзерцание? – разговор с диригента на Старозагорската опера Младен Станев.
• Как община Враца пребори безработицата и вече има недостиг на кадри и как Министерството на образованието ще помага да се реши този нов за региона проблем?
• История на успеха – защо стартъпът „Джоб Радар” получи „Златната мартеница” от Съюз „Произведено в България” тази година?
• Как онлайн курсовете по предприемачество могат да помогнат на студентите със специални нужди?
• Сигурни всеки ден

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
Пролетна импресия с изпълненията на Майкъл Франкс, Тил Брьонер, Натали Кол, Сър Пол Маккартни, Джино Паоли, Данило Реа, Каролина Соарис, „Сингърс Ънлимитед”, оркестърът на Хенри Мансини, Оскар Питърсън и Лаура Фиджи.

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• „Кладата на суетата“ от Том Улф представя преводачката Зорница Христова
• Борислав Петранов представя романа „Скици от едно лято“
• София филм фест:
- „Написаното с перо от ангел е завинаги“, режисьор Христо Илиев – Чарли, филм за поета Николай Кънчев
- Сефа Йозтюрк Чолак за филма си „Доверие“
- Лука Чиковани, актьор от филма „Щастливият Лазаро“ на режисьорката Аличе Рорвахер
• По покана на сдружението за съвременна балканска култура Balkans – Ways to Friendship у нас гостува сръбската построкгрупа There. Разговор с Цветозар Цаков
• Изложба на Георги Савов-Гофи в галерия „Дебют“ – представя Филип Зидаров

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Къде изчезнаха усмивките – Разговор за несъществуващите вече клубове на хумористите в страната и за „бялата врана“ Клуб на хумориста в гр. Кубрат. С участието на Димитър Атанасов – председател на клуба

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Лабиринти на познанието
• Наука нависоко – Със зоолога проф. Румяна Мечева разговаряме за досегашните резултати и бъдещите проучвания на животни в планинските екосистеми на Рила, свързани с мащабен научен проект, който проследява въздействието на естествения радиоактивен фон и влиянието на ултравиолетовото излъчване на различна надморска височина и в различни сезони върху тях.
• 360 градуса: ръководителят на базовата екологична обсерватория на връх Мусала към Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика доц. Христо Ангелов за тази уникална наша обсерватория, част от Паневропейската научноизследователска инфраструктура за проследяване на климатичните промени, където се провеждат и част от експериментите на екипа на проф. Мечева.
• Вечният двигател: директорката на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН доц. д-р Анна Ганева за един проект на Института, който проследява влиянието на климатичните промени върху растенията „алпийски тип“ в Рила и Пирин, както и за другите най-значими проекти, по които се работи там.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
• История на изкуството за деца – първа част
- Пражката Лорета.
- Датската писателка Леонора Улфелд.
• История на изкуството за деца – втора част
- Eразъм Ротердамски
- Съкровищата на манастира „Св. Йоан Предтеча“ край Созопол.

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Музикални карнавали

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – портрети
Представяме северняшката певица Мита Стойчева и акордеониста Трайчо Синапов.

от 19.00 до 21.20 часа
Музикалните вечери
Директно от Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ в Русе. Първа част от концерта на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент Пламен Джуров, солисти: Минчо Минчев – цигулка, Николай Минчев – цигулка, Красимир Щерев – акордеон и Георги Василев – китара. В програмата: Едвард Григ – Струнен квартет в сол минор, опус 27; Й. С. Бах – Концерт за две цигулки и оркестър в ре минор

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
Стихове от Павел Матев

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Защо е важно засичането на гравитационните вълни за реабилитирането на теорията на относителността на Айнщайн; защо астро-физиците ги наричат слуха ни за Вселената; ще изчезне ли човечеството , когато изобрети изкуствения интелект; какво е да беседваш със Стивън Хокинг и дори да водиш лекции пред него – за това и още интересни неща ще говорим с Деян Михайлов – най-младият преподавател в Кеймбридж, част от екипа, работил по засичането на гравитационните вълни, който беше в София на 5 март по покана на форум „Ratio“ , за да разкаже за едно от най-важните физични открития през последния век.
• „Музика в очите“–  фичър на журналистката от радио Благоевград Мариана Попова

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Джаз клуб
Пролетни пиеси, които времето превърна в джазстандарти. Композиции на: Антонио Карлос Жобим, Клифърд Браун, Джон Хендрикс, Върнън Дюк, Едгар Харбърг, Фран Ландсман, Томи УлфБили Стрейхорн, Дюк Елингтън...



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10