Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Екипът на „Медея“ вдъхнови актьори и експерти за кампанията „Театърът в училище“

БНР Новини
Снежина Петрова
Снимка: БГНЕС

Обществена дискусия в подкрепа на образованието по театър за деца в училище ще се състои на 21 март в Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Организатори са сдружението „Легал арт център“ и Съюзът на артистите в България, с участието на експерти от Нов български университет, Министерството на културата, Министерството на образованието и науката, Театралната работилница „Сфумато” и др.  
   
Идеята тръгва от екипа на проекта „Медея“ на „Легал арт център“, който подготвя спектакъл по прочутата трагедия на Еврипид като част от програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“. В постановката, заедно с актьорите професионалисти, ще участват деца от различни етноси в Пловдив, преминали през специално обучение за целта и това вдъхновява екипа да предприеме по-широка кампания, надхвърляща рамките на представлението.

В звуковия файл може да чуете разговора в „Артефир“ с актрисата Снежина Петрова, която е в екипа на проекта „Медея“ и участник в предстоящата дискусия. А в събота, 23 март, тя ще бъде водеща на специалното ателие за деца #CLIPCLAPTHEATRE, организирано от Столичния куклен театър.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Женитба“ на Гогол на сцената на Театър „София“

Театър „София“ започна да изнася спектакли наживо веднага след като отпаднаха ограниченията във връзка с коронавируса. На 5 и 6 юни от 20.30 часа програмата продължава със спектакъла „Женитба“, който трябваше да се играе на открито, на новата сцена пред театъра в парка „Заимов“. Тъй като прогнозата за времето е, че валежите и ниските температури ще..

публикувано на 05.06.20 в 14:00

Международен фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия“ – XIV

Международният фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия“ представя новаторски театрални постановки и танцови спектакли от целия свят. Това е 14-ото му издание. Досега на фестивала са представени 134 спектакли и събития от 40 страни и 4 континента. С ъбитието е организирано с подкрепата на Община Пловдив и е част от Календара на културните..

публикувано на 05.06.20 в 11:55

Оригиналът на „Замъкът“ от Кафка

Макс Брод, довереникът на Франц Кафка, на когото е заръчано да изгори всички ръкописи след смъртта му, решава в крайна сметка да не зачете молбата на приятеля си. За тази негова постъпка цялото човечество изпитва признателност, че не ни е лишил от безценно литературно богатство. Брод като съвестен литератор, но далеч от гениалността на своя..

публикувано на 05.06.20 в 09:35

Ново непроменено издание на „Трите стълба на дзен“

Учение, практика, просветление. Това са трите основни аспекта на тази религиозна практика. Съвършено равенство между психическо и физическо, чийто резултат е вътрешна хармония.  Наш гид в това смело и интересно вътрешно пътешествие е Филип Капло, дзен будистки учител от традицията „Санбо Киодан“, смесица между японските школи Сото и Риндзай –..

публикувано на 05.06.20 в 09:25

История, от която боли

Политически хаос, погазване на закона, насилие и убийства, обезценяване на парите, липса на основни продукти, на лекарства, глад, тълпи от хора, които искат да напуснат страната по граничните пунктове, обществото се е разпаднало и човек трябва да се оправя сам. Такава е ситуацията във Венецуела, която описва Карина Сайнс Борго (1982) в романа си..

публикувано на 05.06.20 в 08:07