Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

За Вера Мутафчиева – човека, учения, писателя

БНР Новини
12
Вера Мутафчиева
Снимка: veramutafchieva.net

Вера Мутафчиева е сред интелектуалните български фигури от втората половина на ХХ век и началото на ХХІ век, които блестят с най-ярка, мъдра и мощна светлина. На 28 март 2019 г. се навършват 90 г. от рождението ѝ и предаването „Премълчаната история“ посвещава броя си на нейната памет.

Вера Мутафчиева е един от най-значимите учени и писатели на ХХ век, чиито книги се превърнаха в настолни за мнозина от поколението на днешните 50-60-годишни. Всички помнят „Летопис на смутното време“, „Случаят Джем“, „Белот на две ръце“, „Книга за Софроний“, „Предречено от Пагане“, „Аз, Анна Комнина“ (това не е пълният списък на нейните художествени произведения), прекрасните ѝ книги за периода на Османската империя „Румелийски делници и празници и „Кърджалийско време“, отделно специализираните научни публикации.

Носител на множество държавни ордени и награди, тя достойно продължава делото на баща си Петър Мутафчиев – един от най-оригиналните и евристични български историци. Особено трябва да се отделят трите тома „Бивалици“ и свързаният с тях последен „не/Бивалици“, които разказват за творческия ѝ, научен и житейски път. По нейни произведения е създадена първата българска историческа суперпродукция „Величието на хана“. Изобщо интелектуалец от европейски мащаб, с когото можем и трябва да се гордеем. Има специален сайт, посветен на Вера Мутафчиева.

Генка Маркова, Митко Новков и Антоанета Бачурова. Снимка: Емил НиколовЗа Вера Мутафчиева говорят Генка Маркова, Антоанета Бачурова, литературният критик Марин Бодаков, Веселина Василева и Божана Апостолова – издател на последните ѝ мемоарни книги, която пише спомени за нея. Ще чуем и автентичния ѝ глас.Снимките във фотогалерията са от сайта, посветен на Вера Мутафчиева – veramutafchieva.net.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
75 години от освобождението на оживелите в Аушвиц-Биркенау

Никога вече или памет за Холокоста

В деня, когато световната общественост отбелязва Международния ден за възпоменание на Холокоста, още веднъж ще кажем "Никога вече!" Госта в студиото на "Познати и непознати" е д-р Максим Бенвенисти от Организацията на евреите в България „Шалом“. Разговор за уроците от историята и защо трябва да помним Холокоста. „Да не преставаш да се..

публикувано на 27.01.20 в 17:00

Зараза...

Коронавирус  – да разсеем митовете за изтърван от лаборатория вирус или биологично оръжие. Няколко града в Китай са с обявена карантина (5 града с 40 млн. население). У нас започнаха грипните ваканции. Актуалните здравни теми налагат спешен разговор с доцент Атанас Мангъров, консултант по педиатрия и инфекциозни болести.  "Това са вируси, които ги има,..

публикувано на 27.01.20 в 12:06
Ритуален танци на улицата в град Ле, столицата на Ладак

Ладак – марсианските селения на Рьорих

Първата гостенка в „Покана за пътуване“ – Валентина Димитрова, отвежда високо в Хималаите, където всички ходят с глави в облаците и шепата ориз е истинско съкровище. Ладак. Името идва от Ла, което означава превал и Дак – страна. Наричат тази част от индийския щат Джаму и Кашмир „Малкият Тибет”. В миналото тук е минавал Пътят на коприната.  До 1974..

публикувано на 27.01.20 в 08:45

Да изрисуваме стените на класната стая

Да изрисуват стените на класната стая е предложил преди време художникът Ивайло Пашкулски, учител по изобразително изкуство в софийското 47-о средно училище „Христо Г. Данов“, на своите ученици шестокласници. Идеята получила одобрението на ръководството, децата се ентусиазирали и работата започнала. Предложили тема, нарисували на хартия проектите си и с..

публикувано на 24.01.20 в 09:05

Сеизмичната активност на Балканите

Променят ли някои от основните си характеристики движенията на основните тектонски плочи и сеизмичните микроплочи, които определят земетръсната активност на Балканите след случилото се в Албания, на остров Крит и в Турция в последните три месеца на миналата година? Свързани ли са индиректно тези сеизмични трусове със земетресението от края на декември у..

публикувано на 23.01.20 в 17:05