Премълчаната история (1001 защо – Ефир знание)

сряда, от 15.10 часа до 16.30 часа

Едно предаване за клишетата, предразсъдъците и преднамереното фалшифициране на факти от миналото, съпътствали през вековете изстраданата историческа истина. Среща в ефира с нашата суета и комплекси, със страховете, болезнените амбиции и субективните пристрастия на политици, така и не успели да се превърнат в държавници и на културтрегери, оставили толкова бели петна или черни страници във времето. Не на последно място – с поуките, уроците и надеждите, които паметливата муза на историята Клио за разлика от нас, хората, не обича да премълчава. Може би защото самата история се повтаря. Мото на водещия Румен Леонидов: Историята като литература, литературата – като история.

Екип на предаването: Бойко Ламбовски, Митко Новков, Венета Гаврилова

Публикации

О Бозе почившият патриарх Неофит

Преди отбелязването на 40-дни от кончината на патриарх Неофит Български и няколко дни след вандалското посегателство върху гроба му обръщаме внимание върху личността и делото на главата на БПЦ. Слушаме спомени от първа ръка на хора, познавали го добре...

публикувано на 18.04.24 в 10:25

Белоногите (и не само) приключения на Петко Р. Славейков

В рамките на София филм фест в кино "Одеон" бе излъчен документалният филм с режисьор проф. Михаил Мелтев и сценарист доц. Невелина Попова "Пътища и сенки край Извора на Белоногата", посветен на Петко Рачов Славейков. Филмът успява не само да..

публикувано на 04.04.24 в 08:45

Тъмната страна на светлото минало

В масовото съзнание върви един мит – митът за спокойния и безопасен живот през социализма. А е мит, защото – оказва се, изобщо не е така: в тоталитарните години е имало не по-малко, че дори и повече тежки нарушения на живота, личното достойнство и..

обновено на 29.03.24 в 14:52
„В лабораторията на художника“ от Александър Божинов

Историята като шарж

Александър Божинов (1878-1968) преживява двете световни войни, Народния съд и още много политически преобръщания и изпитания. В живота му историята често се оглежда като в огледало и се отразява с абсурдното си лице. За Божинов, за историята като..

публикувано на 28.03.24 в 11:19

"Чуждо е нам паметозлобието..."

На 13 март (по нов стил) през 1912 г. българските войски превземат укрепения и защитаван от войските на Шукри паша Одрин. Това е забележително постижение на армията ни. Разговаряме за военния аспект на тази победа, но си припомняме и очерка на Иван Вазов..

публикувано на 13.03.24 в 17:55
Проф. Ивайло Знеполски

Живот, отдаден на знанието

Кинознание, културология, семиотика, история на близкото минало, теория и практики на тоталитаризма, анализ и описание на медиите, същност и проявления на комунизма и на скритите и явни съпротиви срещу него, сборници с разкази от житие-битието на..

публикувано на 06.03.24 в 17:10
„Портрет на Петър Берон“ от Николай Павлович

Рибният буквар на 200

Петър хаджи Берович, или Петър Берон (1799-1871), по месторождение котленец, е удивителен гражданин на света е отвъдвремеви енциклопедист и ерудит. Как се роди и израсна в лишената от елити нация този прочут възрожденец, защо завършва така трагично..

публикувано на 29.02.24 в 09:32

Българските писатели в "Наказателната колония"

Когато настъпва превратът на 9 септември 1944 г., работническо-селският терор се развихря по градове, села и паланки с невиждана ярост. Стотици са убитите, затворените и пребитите – хиляди. Особено внимание тази методична жестокост отделя на пишещите..

публикувано на 21.02.24 в 18:16

Семейството преди и днес: какво става?

Денят на св. Валентин и св. Трифон Зарезан е вече десетки години обект на различни шеговити контаминации у нас. Според митовете св. Валентин е пострадал, защото е бракосъчетавал въпреки забраната, а св. Трифон пък се чества с ритуали, включващи "мъжкото"..

публикувано на 14.02.24 в 17:45
Паметник на Стефан Стамболов в София

Признателността към Стамболов ще расте

Стефан Стамболов, една ярка, но противоречива фигура в българската история до днес, е обект на все повече признание. Дали времето е причина за това? Той е роден преди вече цели 170 години, на 31 януари (по стар стил). Как и откъде се взе този мъж,..

публикувано на 31.01.24 в 17:35