Премълчаната история (1001 защо – Ефир знание)

Румен Леонидов, Росица Панайотова и Митко Новков (отляво надясно)сряда, от 15.10 часа до 16.30 часа

Едно предаване за клишетата, предразсъдъците и преднамереното фалшифициране на факти от миналото, съпътствали през вековете изстраданата историческа истина. Среща в ефира с нашата суета и комплекси, със страховете, болезнените амбиции и субективните пристрастия на политици, така и не успели да се превърнат в държавници и на културтрегери, оставили толкова бели петна или черни страници във времето. Не на последно място – с поуките, уроците и надеждите, които паметливата муза на историята Клио за разлика от нас, хората, не обича да премълчава. Може би защото самата история се повтаря. Мото на водещия Румен Леонидов: Историята като литература, литературата – като история.

Екип на предаването: Румен Леонидов, Митко Новков, Росица Панайотова, Венета Гаврилова

Публикации

Двете Кореи, видени отвътре

На 27 юли 1953 г. е подписан мирният договор, сложил край на Корейската война. Полуостровът е разделен по 58-ия паралел на две държави – Северна Корея, КНДР, с комунистическо управление и под влиянието на СССР и Китай, и Южна Корея, намираща се под..

публикувано на 28.07.21 в 16:50
„Превземане на Бастилията, 14 юли 1789 г.“,
картина от Жан-Пиер Уе

В полето на революцията

Жежкият юли е сред най-жежките и в политическо отношение месеци,   особено ако приемем Френската революция през 1789-1799 г. за най-горещото събитие в цялата нова история на планетата. Не само пада Бастилията, но и се коват събитията, при които по-късно..

публикувано на 22.07.21 в 07:55

Футболът: история, култура, страсти

14 юли е знаменателен исторически ден с падането на Бастилията – 232 години оттогава, но за 2021 г. той е знаменателен и с друго – с току-що завършилото Европейско първенство по футбол. Франция не е сред финалистите, макар мнозина да ѝ предричаха..

публикувано на 14.07.21 в 16:40

„Неудобната“ класика си е класика, но иска мъдър прочит

Дни преди рождения ден на Иван Вазов е добре да се сетим, че художествената литература, като един от пазителите на историческата памет, има и своите „неудобни“ за съвременна интерпретация моменти. Така е и с фолклора.  Иван Вазов не с всичките си..

обновено на 08.07.21 в 13:15

Древна Индия: брахмани, веди, ритуали

За древна Индия сигурно сте слушали и чели много и още по-много. Знае се за аватарите на Вишну, за многоръкия Шива, за кръвожадната Кали и за свещените крави. Знание обаче, почерпено повече от масови продукции – кино, телевизия, популярни книги, а не..

публикувано на 30.06.21 в 17:16
Българска сватба в Дебърско

Бракът и разводът в Отоманската империя

По времето на съществуване на Отоманската империя – шест века и нещо, хората са се женели, дори развеждали – както в рамките на населеното място и собствения етнос, така и според верските и етническите си обичаи. Но какъв е бил бракът тогава? А какъв –..

публикувано на 24.06.21 в 09:25

Робството е феномен от зората на историята до наши дни

Индианката Покахонтас се залюбила с британеца Джон Смит преди шест века. Малко известно е обаче, че Джон Смит, авантюрист отвсякъде, е бил продаден като роб по-късно на мюсюлмански господар, и по всяка вероятност е посетил Варна тъкмо по тази причина, а..

публикувано на 16.06.21 в 17:18

Създателят на българския „Таймс”

Данаил Крапчев e роден на 15 декември 1880 г. в град Прилеп, Македония, убит на 10 септември 1944 г. в Горна Джумая. Той е сред най-значимите публични имена в периода между двете световни войни и без колебание може да бъде определен като..

публикувано на 09.06.21 в 17:39
Проф. Калин Янакиев, Деян Енев, Бойко Ламбовски и Иво Беров (от ляво надясно)

Лагерите или зла ли е изначално човешката природа

Човешката история е пълна с примери как едни хора отнемат свободата на едни други хора, които по някаква причина не харесват и смятат за врагове. Това понякога става чрез машата на институциите или на самата държава. На 2 юни става дума и за Ботев, но..

публикувано на 02.06.21 в 17:42

Царство България и Холокостът

Каква е ролята на българската армия за спасяването на българските евреи през Втората световна война? Защо тази роля е премълчана, забравена, потулена, неизвестна? Има ли вина българската държава за това, че евреите от тогавашна Македония, която е била с..

публикувано на 26.05.21 в 17:15