Премълчаната история (1001 защо – Ефир знание)

Румен Леонидов, Росица Панайотова и Митко Новков (отляво надясно)сряда, от 15.10 часа до 16.30 часа

Едно предаване за клишетата, предразсъдъците и преднамереното фалшифициране на факти от миналото, съпътствали през вековете изстраданата историческа истина. Среща в ефира с нашата суета и комплекси, със страховете, болезнените амбиции и субективните пристрастия на политици, така и не успели да се превърнат в държавници и на културтрегери, оставили толкова бели петна или черни страници във времето. Не на последно място – с поуките, уроците и надеждите, които паметливата муза на историята Клио за разлика от нас, хората, не обича да премълчава. Може би защото самата история се повтаря. Мото на водещия Румен Леонидов: Историята като литература, литературата – като история.

Екип на предаването: Румен Леонидов, Митко Новков, Росица Панайотова, Венета Гаврилова

Публикации

Георги Раковски – „образ невъзможен“

Точно преди 200 г. през 1821 лето, на 14 априлий, в Котел се ражда мъжката рожба Сава, по баща Стойков, по прадядо Попович. Това е историческа дата, защото е рожден ден на бъдещия Знаменосец на свободата. Преди това буйното българче – вече оформило..

публикувано на 14.04.21 в 17:05
Френска жена е наказана с публично бръснене на главата, 1944 г.

Мразенето е като войната и мира – няма край

В Деня на световното здраве гостите в предаването припомнят, че д-р Йозеф Менгеле също е бил доктор. Правел си експерименти с деца на „ундерменши“, които „така и така ще умрат“... Не бил садист, давал шоколадчета, после много от децата не издържали..

публикувано на 07.04.21 в 18:15

Българските избори

На 4 април българите избират народни представители за 45-и парламент. Политическите страсти са нагорещени, както всеки път преди избори. Тези горещи патоси обаче не са от вчера и тъкмо с това се занимава поредният брой на предаването „Премълчаната..

публикувано на 01.04.21 в 09:15
Паметник на цар Калоян

Варна, хубава Варна...

„Духовно покори страните, които завладя със меч“ – пише Стоян Михайловски в химна си. Това се отнася и за Варна, защото тя през вековете много повече време е била небългарска, отколкото българска.  Историкът и директор на Парк-музея „Владислав..

публикувано на 24.03.21 в 17:19
Софроний Врачански, портрет от неизвестен автор (1812 г.), ГХГ - Пловдив

Премълчаната история на Стойко Владиславов

Преди 282 години, на 11 март 1739-а в Котел се ражда бъдещият български светец Стойко Владиславов, по-известен днес като Софроний Врачански. Какво знаем за него – че е български духовник, Врачански епископ, народен будител и най-вече пръв последовател на..

обновено на 18.03.21 в 12:22
От 11 до 13 март 1913 г. Втора армия провежда Одринската операция

Слава и сълзи

На 10 март (стар стил) през 1913 година Българската армия, под командването на генералите Никола Иванов, Радко Димитриев, Никола Вазов, командващия Михаил Савов и други славни командири, се стяга за финалния щурм на Одринската крепост. Това става по време..

публикувано на 11.03.21 в 09:05
Ильо Войвода (снимка от Анастас Карастоянов, Белград, 1867 г.)

Премълчаната история на Ильо войвода

Кога за пръв път 3 март е обявен за празник – официален, а сетне и национален, какво реално се е случило на тази дата? В празничното издание в разговора с проф. Петко Ст. Петков и историка Янко Гочев се търсят отговорите на тези въпроси, става..

публикувано на 03.03.21 в 17:23
„Освобождаване на селяните (прочитането на манифеста)“, картина от Борис Кустодиев, 1907 г.

Русия без крепостни

На 19 февруари стар стил (3 март нов) 1861 г. по времето на император Александър II в Русия е отменено крепостното право. 160 години оттогава. Това е огромна реформаторска стъпка в огромната държава, която косвено има връзка и с българската история – тъкмо..

публикувано на 25.02.21 в 10:15

Премълчаните истини излизат в „Бяла книга“

Темата на разговора в предаването e премълчаните исторически истини за отношенията ни със Северна Македония. Поводът е появата на „Бяла книга за езиковия спор“ между двете страни, инициативата е частна на неколцина родолюбци от Албания, Сърбия, Македония и..

обновено на 18.02.21 в 11:17

„Жените трябва да си мълчат и да целуват ръка“ – смятали нашите недалечни предци

Дагеротипите и картините със славните ни народни представители от Учредителното събрание, което приема Търновската конституция, са на мъже достойни. Малко странното е обаче не че всички до един са с мустаци, а поне половината – с бради. Странното..

публикувано на 11.02.21 в 08:35