Премълчаната история (1001 защо – Ефир знание)

Румен Леонидов, Росица Панайотова и Митко Новков (отляво надясно)сряда, от 15.10 часа до 16.30 часа

Едно предаване за клишетата, предразсъдъците и преднамереното фалшифициране на факти от миналото, съпътствали през вековете изстраданата историческа истина. Среща в ефира с нашата суета и комплекси, със страховете, болезнените амбиции и субективните пристрастия на политици, така и не успели да се превърнат в държавници и на културтрегери, оставили толкова бели петна или черни страници във времето. Не на последно място – с поуките, уроците и надеждите, които паметливата муза на историята Клио за разлика от нас, хората, не обича да премълчава. Може би защото самата история се повтаря. Мото на водещия Румен Леонидов: Историята като литература, литературата – като история.

Екип на предаването: Румен Леонидов, Митко Новков, Росица Панайотова, Венета Гаврилова

Публикации

По следите на нацистка експедиция в Амазония

Дълбоко в джунглите на Амазония и днес се извисява гроб със свастика на върха... Нацисти и евреи, икономически и политически емигранти от целия свят, потомци на роби и на индиански империи… в огромния етнически котел на Южна Америка се оглежда..

публикувано на 22.09.22 в 14:32

Кръстът е сред най-величавите символи в историята

Как така две парчета дърво, закрепени едно за друго, се превръщат в един от най-могъщите символи на света? В йерархията на смъртното наказание на Римската империя, защото има и такава, на разпъване са били осъждани робите, предателите, страхливците,..

публикувано на 14.09.22 в 17:46
Наемничеството се е практикувало широко още в Древен Египет.

Воюват най-често наемници

Прието е да се смята, че наемникът е човек без чест, воюващ за пари, а не от патриотизъм. Ала през цялата и българска, и човешка история огромен процент от воюващите са именно професионални воини, наети срещу сериозен "хонорар" или срещу процент от..

публикувано на 18.08.22 в 09:25

Мефистофел в литературата не е лошият

Защо писателите не само у нас, но и по света прибягват до образа на Дявола, когато искат да изразят някакъв бунт, несъгласие с морала на заобикалящия ги свят? Гьоте с "Фауст", Михаил Булгаков с "Майстора и Маргарита", но и нашите Христо Смирненски, а..

публикувано на 11.08.22 в 12:05
Мезешка крепост

Твърдината – постоянен спътник на цивилизацията

Откак свят светува, хората са строели укрепления, крепости, различни фортификационни съоръжения. От Китайската стена до днешните дотове и "укрепрайони" в Украйна – не само воините, но и мирното население са търсели начин да се укрият и предпазят от..

публикувано на 04.08.22 в 12:35

Шпионски мрежи и завери

С изгонването на 70-те служители в Посолството на Руската федерация в България неочаквано прожекторите осветиха може би едно от най-закътаните пространства на политическата дейност – това на шпионите. Шпиони е имало винаги, още в древен Египет фараон..

публикувано на 28.07.22 в 09:10
Виолета и Христо Фотеви, Иван Теофилов и Марина Маринова (седнали)

Артбохемството като историческо явление

Бохемство е имало винаги, но някои негови проявления, особено около и след средата на миналия век, се очертават в исторически план като заредени с политическо, социокултурно и дори философско значение обществени метаморфози. За нашето артбохемство в..

публикувано на 21.07.22 в 09:45

Смъртта на Ботев – от чужди или от свои?

В българската история има две събития, които продължават да задават въпроси и да нажежават емоциите – предателството на Левски и смъртта на Ботев. Забележително е, прочее, че с личностите на двамата светли българи са свързани и други още две..

публикувано на 30.06.22 в 08:10
Правителството на Филип Димитров

Премълчаната история на правителствения преврат през 1992 г.

Какви са приликите и разликите между днешните събития и онези през далечната 1992 г.? Тогава първото демократично правителство на Филип Димитров беше свалено от власт, много преди да му изтече мандатът. И тогава политическата драма болезнено отекна..

публикувано на 22.06.22 в 17:31

Паисий – измерителят на българската памет

300 години от рождението на Пенко или Петър, както е рожденото име на великия ни възрожденец Паисий, са повод да обърнем внимание върху името и делото му. Датата пък 19 юни, която е негов празник според БПЦ, е и знак за разглеждане на историческото му..

публикувано на 16.06.22 в 08:05