Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Големият роман на Том Улф на български

Известният американски писател и журналист Том Улф е роден през 1930 г. Започнал като репортер, той достига върховете на американската журналистика и става един от основоположниците на стила Нова журналистика през 60-те и 70-те години на миналия век. Отличен е с престижни награди за журналистика и литература. Издава „Кладата на суетата“ през 1987 и жъне с романа голям успех. Книгата излиза на български в превод на Зорница Христова, която е преводач и на романа му „Мъж на място“ (1998). Във в. „Култура“ по повод смъртта на Улф миналата година, тя пише за експерименталния стил на писателя: „Писането на Улф е сродно на Мейлър и Капоти, но също така и на Драйзър и Зола; на него не му пука да е анахроничен и да пише за социални прослойки, също както не му пука да се облича като светски наивник. Вижда прослойките като социални балони, които трудно се виждат взаимно и още по-трудно успяват да видят цялостната картина, и упорито се опитва да ги събира и сблъсква. Като в „Кладата на суетата”, където се сблъскват брокер от Уолстрийт, второразреден младши районен прокурор в Бронкс, алкохолизиран журналист от жълтите медии, чернокож майстор на политическия шантаж и т.н. Улф играе с гледните точки, но, за разлика от класическия „полифоничен” роман, не позволява на читателя да „хлътне” докрай в която и да било от тях, а напротив, оставя на читателя правото да ги опознава с насмешка.“

„Кладата на суетата“ е роман за амбициите, социалните разлики, расизма, правосъдната система, медийните манипулации и алчността. В него можем да видим Ню Йорк от края на 80-те. През 1990 Брайън Де Палма заснема филм по романа с участието на Том Ханкс, Мелани Грифит, Брус Уилис и др.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три книги от млади български автори четем това лято

Сянка, лед и добра книга – рецептата срещу летните горещини. Какво четем през лятото в "Артефир" – Симеон Аспарухов и Ива Спиридонова от "Библиотека България" представят три нови заглавия на млади български автори.   Романът "Тунел към изгрева" Лъчезар Ангелов е дълго подготвяна книга. Издателите открояват изключителното авторово боравене с..

публикувано на 14.07.24 в 09:10

Международният младежки фестивал "Музите" завладя Созопол

Созопол е домакин на 18-ото издание на Международния младежки фестивал "Музите" от 5 до 16 юли 2024 г. Екипът на "Домът на музите" има възможността да предава директно от Созопол и да бъде част от този вълнуващ младежки фестивал, който събира на една сцена над 1000 участници на възраст от 5 до 35 години от 12 държави, сред които Молдова,..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Хасковският Каунь е мястото!

Ако пишете кратка хумористична проза или стихотворения и се чудите кой би оценил таланта ви, Хасковският Каунь е мястото. Но не отлагайте много!  До 15 август можете да изпратите до три творби, съобразени с единственото ограничение, което организаторите стриктно спазват – без политически или расистки шеги .  И още – във връзка с 25-годишнината..

публикувано на 12.07.24 в 17:21
Богдана Костуркова и Емил Янев

Отчетът на "Кукерикон"

В епизод 550 "Трамвай по желание" представя на своята публика отчета на "Кукерикон" за сезон 2023/24 на Сатиричния театър "Алеко Константинов". Популярният символ на Сатирата започва своя разказ с една нестандартна проява – участието на театъра в онлайн фестивала OPEN STAGE EUROPE. Там театърът представя две свои заглавия, а именно "Една задръстена..

публикувано на 12.07.24 в 16:45

"Пейзажът в скулптурата" – където следите на човека изчезват

До 29 юли в галерия "София Прес" може да  бъде видяна една уникална експозиция – проектът "Пейзажът в скулптурата" на Света Атанасова. "Пейзажът в скулптурата" е реализиран в галерийното пространство като награда за участието на авторката в Националната изложба-конкурс за живопис и скулптура "Млади български художници" на СБХ. В..

публикувано на 12.07.24 в 16:11