Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радан Кънев: Авторитарната власт е слаба власт

В рубриката ни „Чуй Европа – предизвикай промяната“ днес гост е Радан Кънев, водач на листата на „Демократична България“ за предстоящите евроизбори

БНР Новини
Радан Кънев и Николета Атанасова в студиото на „Мрежата“
Снимка: Емил Николов

По повод оттеглянето на Светослав Малинов от листата на „Демократична България“ Радан Кънев каза, че е сигурен, че „политическата кариера на г-н Малинов само ще спечели от тази демонстрация на етика и политическа почтеност.“ С Радан Кънев говорим още за бъдещите му приоритети, ако бъде избран за евродепутат. Както и за „новите колебания на избирателите в България“, които: „са тревожни, защото срещам приятели, които са участвали повече от веднъж в свалянето на БСП от власт, но днес се колебаят дали да не гласуват за тях, само и само цитирам – тия да се махнат от властта.“

Коментираме и коалицията между ГЕРБ и СДС за европейските избори, която според Радан Кънев ще е: „вечна, защото поглъщането чрез коалиране е един път и затова СДС толкова дълго се колеба. Въпреки че тяхното решение за мен не е весело, аз не мога да не го приема и уважа. Знам, че СДС взе трудно решение, аз не съм анализатор, но като политик ще кажа, че 100 000 седесари ще гласуват за ГЕРБ по-трудно отколкото за БСП, защото помнят репресивния апарат на държавата, който буквално ги смачкваше по време на изборите през последните години. Така че тези 100 000 седесари не биха избрали ГЕРБ и СДС при предстоящите избори.

Аз обикалям България и говоря с тях, към днешна дата те ще гласуват за „Демократична България“, а не за коалицията между СДС и ГРЕБ. И така ще помогнат на „Демократична България“ да има двама, а не един евродепутат. А тази подкрепа ще бъде един много силен старт за предстоящите местни избори през есента“.

Целия разговор с Радан Кънев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Връзката между Възнесение Господне и богопознанието

На Възнесение Господне се извършва последното чудо от земния живот на Сина Божии. Там, на върха на Елеонската планина, когато Той се възнася, за да застане отдясно на Отца Си. Както с Възкресението Си от гроба Спасителят разкрива истината за нашето бъдещо възкресение, така с възнесението Си Той ни дава залог и за нашето преминаване от земята на..

публикувано на 16.06.24 в 09:19

Синигерът от нов столичен графит призовава: Премини на зелено днес, за да живееш по-добре утре

Графити стенопис "Премини на зелено" беше открит в близост до Южния парк, който напомня за важността на природата в града и представя 150 идеи как да я опазим. Платформата Move.bg е инициаторът, а партньори са район "Триадица” на Столична община и София Графити Тур. Градската картина можете да разгледате в подлеза към Южния парк от страната на..

публикувано на 16.06.24 в 09:05
Момчил Инджов

Момчил Инджов: Благоденствието и демокрацията трябва да се поддържат и отстояват

Какво следва за Европа след изборите за ЕП, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Момчил Инджов , кореспондент на "Клуб Z" в Брюксел. Кои са печеливши в Европа "В Европа да се надяваме на европейското мнозинство, защото то се запази. Трите главни политически сили: ЕНП, Прогресивния алианс на социалистите и демократите и..

публикувано на 16.06.24 в 08:55
Веселин Стойнев

Веселин Стойнев: ПП/ДБ вече не могат да служат като изтривалка за отговорност на никого

Защо Делян Пеевски е проблем за Бойко Борисов, какви са последиците от изборните резултати за български парламент и какво предстои в политическия ни живот коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Веселин Стойнев , журналист. Отговорността на Бойко Борисов "Сега цялата отговорност е изцяло на Борисов и вече той не може да я прехвърля..

публикувано на 15.06.24 в 08:50

На гости в Ново Железаре

В хисарското село Ново Железаре живеят около 200 човека. То се намира на 16 километра от общинския си център и на около 35 км. от областния град Пловдив. В уречения ден и час на посещението ми в селото, председателя на читалището Мария Мутафчийска ме посрещна в центъра и заедно прекрачихме прага на клуба на пенсионера, където се бяха събрали..

публикувано на 15.06.24 в 08:20