Мрежата

събота, от 12.20 до 13.30 часа

Публицистично медийно предаване, което има за цел да обхване събития от изминалата седмица. Обществено значими личности, блогъри, журналисти и представители на изкуството и науката имат свободна територия да коментират най-важните за тях новини - регионални и международни, предимно през журналистическия им прочит. В контекста на програма „Христо Ботев“ е отделено място на проблемите на съсловията в културните институции. Предаването коментира медийния език, политическото говорене, езика на омразата, културологичните промени в контекста на днешния ден.
Телефон на предаването: 02 9640970

Екип на предаването: Михайлина Павлова, Николета Атанасова,Таня Димова и Теодор Иванов.

Публикации

Исторически парк край село Неофит Рилски

История с капитални букви

Какво представлява комплексът „Исторически парк“ край село Неофит Рилски и защо предизвика интереса и въпросите на журналистите? Как се финансира това начинание? Имат ли защита акционерите, участващи с парите си в проекта? Може ли да се набира..

публикувано на 10.07.20 в 10:25
Митко Новков

Митко Новков: Склонни сме да отваряме вратите на чудовищата, вместо на надеждата

Имам конкретни идеи, които именно през тези два месеца ще предложа, за да не звучим на моменти като „лайфстайл“ радио, а като културната програма на БНР. Така коментира Митко Новков, новият директор на програма „Христо Ботев“, пред „Мрежата“ бъдещето на..

обновено на 05.07.20 в 05:03

Институциите и разследващите журналисти са от двете страни на барикадата

За пътя на разследващата журналистика у нас през новото разследване на Антикорупционният фонд „Осемте джуджета“ разказва в „Мрежата авторът на разследването Николай Стайков. Чувства ли се по-спокоен с охрана, назначена от прокуратурата..

обновено на 05.07.20 в 05:02
Веселин Боришев

Паметта се пълни

Веселин Боришев, фоторепортерът на Клуб „Z“ ,се захваща напълно случайно да пълни… паметта и почти на игра създава своя страница във ФБ, която носи името „О, спомняте ли си госпожо!“ Заглавието е подвеждащо и в това е чарът му. Преодолее ли това,..

публикувано на 29.06.20 в 14:07
Жени Янева (вляво) и Яна Стойкова

Младите в журналистиката: Жени Янева и Яна Стойкова

„Teen Station“ е младежка медийна мрежа, която обединява ученици от цялата страна. В нея участват над 200 човека, които пишат и говорят за градска култура, изкуство, наука и за много музика. Младежите в мрежата имат ментори – познати и утвърдени имена в..

публикувано на 29.06.20 в 13:05
Страхил Делийски

Страхил Делийски: В поведението на Борисов отдавна няма нищо политическо

Метафорите в политиката и как през медийните и политическите конструкции се променя социалната действителност, коментира политологът Страхил Делийски в „Мрежата“ на програма „Христо Ботев“ У правление то по време на и след извънредното..

обновено на 21.06.20 в 15:22

Медиите не съществуват, за да представят управляващите красиви

Какво трябва да направят журналистите, когато канят събеседници, за да имат всички гледни точки? Често част от поканените отказват и така по независещи от журналиста причини плурализмът е нарушен. Нели Огнянова, преподавател по „Медийно право“ в СУ „Св...

обновено на 21.06.20 в 15:08

По време на политическа криза се раждат нови фигури

За и стината и неистината в публичното пространство на България и за това колко измерения може да има една новина –  философът проф. Димитър Вацов коментира в предаването „Мрежата“ на програма „Христо Ботев“:..

публикувано на 20.06.20 в 13:51

Медийният пейзаж между опиянението и апатията

Преди 30 години, когато разглобихме една икономическа система и започнахме да градим напълно нова, когато започнахме да създаваме нови елити, бяхме изпълнени с очаквания и надежди. Живеехме във времето на динамичните промени, които се случваха и в..

обновено на 14.06.20 в 12:21
Руби Бриджис се превърна в символ на първия ден официалното въвеждане на десегрегацията в САЩ през 1960 година.

Радикализацията на расизма

Две седмици след убийството на чернокожия Джорд Флойд и 60 години след официалното въвеждане на десегрегацията в САЩ като под лупа блеснаха нерешените проблеми на американската общество. На какво се дължи радикализацията на расизма и от двете страни на..

публикувано на 13.06.20 в 14:34