Мрежата

събота, от 12.20 до 13.30 часа

Публицистично медийно предаване, което има за цел да обхване събития от изминалата седмица. Обществено значими личности, блогъри, журналисти и представители на изкуството и науката имат свободна територия да коментират най-важните за тях новини - регионални и международни, предимно през журналистическия им прочит. В контекста на програма „Христо Ботев“ е отделено място на проблемите на съсловията в културните институции. Предаването коментира медийния език, политическото говорене, езика на омразата, културологичните промени в контекста на днешния ден.
Телефон на предаването: 02 9640970

Екип на предаването: Михайлина Павлова, Николета Атанасова,Таня Димова и Теодор Иванов.

Публикации

Андон Балтаков: Ще вляза в БНР с изключително отворен ум и никакъв багаж

В днешното издание на „Мрежата“ с новоизбрания генерален директор на БНР Андон Балтаков говорим за бъдещето на общественото радио и защо реши да участва в конкурса за избор. „Аз бих помолил колегите, които са скептични по отношение на моето решение (да..

публикувано на 25.01.20 в 14:35
Г. Венциславов, Д. Данкова, Е. Николова- Рашева, В. Келчева, Н. Вълчева и М. Павлова

Студенти създават дигитална общност

Новото виртуално пространство на студентите по журналистика от НБУ  се нарича „ IV корпус“ и неговото появяване на бял свят  е породено от желанието на младите хора в университета, да създадат активна студентска общност. Вдъхновението за този..

публикувано на 21.01.20 в 14:30
Димитър Панайотов (вляво) и Александър Николов

Младите в журналистиката: Димитър Панайотов и Александър Николов

Димитър Панайотов завършва „Журналистика“ във ФЖМК. Александър Николов – „Фотожурналистика“ в London College of Communication. Запознават се покрай страстта им към фотографията. За единия – любителска, за другия – професионална. Заедно следват..

публикувано на 20.01.20 в 14:55
Четиримата мускетари от „Тоест“ – Лина Кривошиева, Владислав Севов, Ан Фам, Йовко Ламбрев (отляво надясно).

Ей така, напук или какво представлява проектът „Тоест“

Издателите на сайта „Тоест“: „Вярваме, че честната журналистика не е лишена от позиция и тя трябва да бъде декларирана ясно. „Тоест“ ще бъде защитник на свободата на мисълта и обмена на идеи, на равенството и свободата като базисни човешки ценности“. Почти..

публикувано на 08.01.20 в 09:05

Сестрата на Дафни Галиция: Малта е мафиотска държава

На 16-и октомври 2017 г. в Малта беше убита разследващата журналистка Дафни Каруана Галиция. Един от разобличителите на огромни корупционни схеми в страната покрай т.нар. “Панамски документи”, макар и непризната от властите, сякаш нямаше..

публикувано на 21.12.19 в 14:12
Христо Грозев

Христо Грозев: Рецептата е да бъдем в центъра на разследванията

С разследващия журналист  Христо Грозев, който заедно с още двама свои колеги – Роман Доброхотов и Даниел Ромейн от английския сайт „Bellingcat“ –  спечели „The European Press Prize“ за разследваща журналистика с материала си за отравянето на Сергей..

публикувано на 21.12.19 в 14:05
Михайлина Павлова и Ивайло Везенков в студиото на

Когато решението е в диалога

Как страхът и фалшивите новини спират законите или защо новият Закон за социалните услуги няма да влезе в сила от януари 2020 година. Социалната министърка  Деница Сачева обоснова това решение с аргумента: „Решенията в социалната политика трябва да..

публикувано на 14.12.19 в 14:26
Михайлина Павлова и Калин Ангелов в студиото на

Кога словото спира да действа

В световния ден на правата на човека Българският хелзинкски комитет връчи отличията си на личности и организации в защита на правата на човека, животните и околната среда. „Мрежата“ насочи вниманието си към наградата „Застъпник на годината“,..

публикувано на 14.12.19 в 13:59
Страхил Делийски

Страхил Делийски за мистерията на българската телекрация

Този тип медиакратични системи бяха характерни за края на 20-и век. И това говори за специфичните отношения между големите пари, медиите и властта.  Така Страхил Делийски, преподавател по политически комуникации и политическа антропология в СУ „Св...

публикувано на 10.12.19 в 15:35
Полина Паунова от „Свободна Европа“

Полина Паунова: Свобода на словото е журналистите да говорят с факти

Тази седмица бяха раздадени наградите на Фондация „Валя Крушкина“ за „смелата българска журналистика с човешко лице“. Голямата награда бе присъдена на Полина Паунова от „Свободна Европа“. С нея говорим за свободата на словото у нас, както и..

публикувано на 07.12.19 в 14:59