Мрежата

събота, от 12.20 до 13.30 часа

Публицистично медийно предаване, което има за цел да обхване събития от изминалата седмица. Обществено значими личности, блогъри, журналисти и представители на изкуството и науката имат свободна територия да коментират най-важните за тях новини - регионални и международни, предимно през журналистическия им прочит. В контекста на програма „Христо Ботев“ е отделено място на проблемите на съсловията в културните институции. Предаването коментира медийния език, политическото говорене, езика на омразата, културологичните промени в контекста на днешния ден.
Телефон на предаването: 02 9640970

Екип на предаването: Михайлина Павлова, Николета Атанасова,Таня Димова и Теодор Иванов.

Публикации

Атанас Чобанов: Дали ще стигнат микрофоните, когато всички започнат да говорят

Тази седмица главният редактор на разследващите сайтове „Bird.bg“ и „Биволъ“ Атанас Чобанов инициира петиция по повод подписаното споразумение за партньорство между телевизия „Европа“ и канала за международни новини „Евронюз“. Защо е нужна тази..

обновено на 08.05.21 в 18:26
Генералният директор на БНР Андон Балтаков

Андон Балтаков: Основният проблем е независимостта на финансирането на обществените медии

Генералният директор на БНР Андон Балтаков изпрати официално искане до парламентарната бюджетна комисия да бъде променен текстът от Закона за държавния бюджет, който позволява на Министерския съвет да орязва финансирането на общественото радио.  Бюджетът..

публикувано на 08.05.21 в 13:00
Николай Стайков

Защо разследващият журналист Николай Стайков е част от доклада на „Репортери без граници“

Защо Николай Стайков, разследващ журналист от Антикорупционния фонд, стана част от доклада на „Репортери без граници“ за медийната свобода в България и какво отсъди Софийският районен съд по повод задържането му на 8 август 2020 г. от МВР,..

обновено на 26.04.21 в 20:29
Веселин Дремджиев

Веселин Дремджиев: Животът е прекалено кратък, за да правиш компромиси с професионализма

TV+ спира излъчването на новини и актуални предавания, след като от няколко месеца медията не е получавала плащанията за своето съдържание от "Розенфелд и Ко" – компанията-собственик на телевизията, дъщерна на кабелния оператор..

обновено на 24.04.21 в 19:59

Христо Грозев: Има нови доказателства за българската следа при взривовете в Чехия

Има доказателства за причините и мотивите за взривовете в Чехия през 2014 г. – те са свързани с отравянето на трима български граждани през 2015 г, сред които е Емилиян Гебрев. Това обяви в „Мрежата“ разследващият журналист от Bellingcat..

обновено на 24.04.21 в 14:26
доцент Жана Попова

Доц. Жана Попова: Добре е политиците да виждат журналисти пред себе си

Свършиха ли си работата медиите по време на предизборната кампания? Превърнаха ли се социалните мрежи в основен и доминиращ източник на информация? Осъществи ли се посредничеството на журналистиката между политици и граждани?  Доц. д-р Жана Попова..

публикувано на 19.04.21 в 08:25

Клишета и публичност

Как духът на съвременника се изразява в публичния език?  Перифраза по заглавието на една от популярните книги на проф. дфн Добрин Тодоров, който гостува в „Мрежата“, за да говори за тази, наглед обикновена форма на общуване между хората, езикът...

публикувано на 18.04.21 в 18:15

Моника Евстатиева: Най-опасно е, когато един лидер те заблуди

NPR (Американското национално обществено радио) провежда разследване на всички участвали в нахлуването на Капитолия през януари тази година. Кой нахлу в Капитолия, разказва в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ Моника Евстатиева, главен редактор..

публикувано на 12.04.21 в 08:40

Асен Агов: Тези избори не решиха кризата

Седмица след изборите за нов парламент основният въпрос отново е „кой“. В обръщенията си след изборите премиерът се извини два пъти на медиите, но не стана ясно за какво. Може би защото извинението бе направено пак през социална мрежа, а той бе..

публикувано на 11.04.21 в 16:45
Анна Капитанова, Михайлина Павлова (водещ) и Меглена Димитрова

БНР – националният звуков архив на България

 „Във времето, в което живеем, а всъщност във всяко едно друго време, е добре да намираме и да припомняме онези думи на вдъхновение, които подкрепят и дават кураж. Много такива важни за нас думи откриваме на страниците на сайта на Архивния фонд и в..

публикувано на 03.04.21 в 14:35