Eмисия новини

Мрежата

петък
от 15.10 до 16.30 часа


Публицистично медийно предаване, което има за цел да обхване събития от изминалата седмица. Обществено значими личности, блогъри, журналисти и представители на изкуството и науката имат свободна територия да коментират най-важните за тях новини - регионални и международни, предимно през журналистическия им прочит. В контекста на програма „Христо Ботев“ е отделено място на проблемите на съсловията в културните институции. Предаването коментира медийния език, политическото говорене, езика на омразата, културологичните промени в контекста на днешния ден.
Телефон на предаването: 02 9640970

Екип на предаването: Михайлина Павлова, Николета Атанасова,Таня Димова и Теодор Иванов.

Публикации

Ивайло Динев

Ивайло Динев: Дебатът за идеи и програми тотално е изчезнал сред политиците

Защо и как "ТикТок политиката" набира сили в Европа и България, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Ивайло Динев , политолог от Центъра за Източноевропейски и международни изследвания в Берлин. "Това са политически формации,..

публикувано на 17.06.24 в 08:55
Момчил Инджов

Момчил Инджов: Благоденствието и демокрацията трябва да се поддържат и отстояват

Какво следва за Европа след изборите за ЕП, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Момчил Инджов , кореспондент на "Клуб Z" в Брюксел. Кои са печеливши в Европа "В Европа да се надяваме на европейското мнозинство, защото то се..

публикувано на 16.06.24 в 08:55
Веселин Стойнев

Веселин Стойнев: ПП/ДБ вече не могат да служат като изтривалка за отговорност на никого

Защо Делян Пеевски е проблем за Бойко Борисов, какви са последиците от изборните резултати за български парламент и какво предстои в политическия ни живот коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Веселин Стойнев , журналист. Отговорността..

публикувано на 15.06.24 в 08:50
Ангелина Ангелова, Михайлина Павлова и Константин Мавров   (от ляво надясно)

Журналистиката, която не харесва суетата

Web Report 2024 e седмото издание на конкурса за чиста журналистика на българския интернет портал Dir.bg. Организаторите на конкурса смятат, че добрият пример, който дават авторите от различни медии и които пишат с перо и сърце, трябва да има..

публикувано на 12.06.24 в 08:50
Фаеге Ешкевари

Фаеге Ешкевари: Ислямската република е позорното незаконно дете на тайни афери

На 19 май хеликоптер, в който пътуваше Ебрахим Раиси, ултраконсервативният президент на ислямската република и смятаният за най-вероятния следващ върховен лидер, се разби в планинската северозападна част на Иран на връщане от посещение на границата с..

публикувано на 25.05.24 в 09:26

Българският език като дом, комфорт, сигурност и любов от пръв поглед

Българските медии по света съхраняват езика, културата и историята ни, макар това да се оказва трудна задача. Често журналистите, които списват български списания, вестници или правят онлайн издания и предавания, са напълно сами в това свое патриотично..

публикувано на 24.05.24 в 21:05
Димитър Вацов

Проф. Димитър Вацов: Кокошките на властта – по-важни от хората, или за моралния дебилизъм

Проф. Димитър Вацов, преподавател по философия в НБУ и председател на Фондация за хуманитарни и социални изследвания - София, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" "Археология на моралния дебилизъм" в проучването си за аварията в Чернобил..

публикувано на 20.05.24 в 09:00
Георги Лозанов

Доц. Георги Лозанов: Контекстът е много по-важен от текста, който произвеждат политиците

Предизборните дебати, политиците като "кукувици от часовник" и журналистите като PR-и на политиците – коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" доц. Георги Лозанов , преподавател във ФЖМК, бивш председател на СЕМ. Какво "грози" журналистите..

публикувано на 19.05.24 в 08:45
Серго Маркарян

Серго Маркарян: Протестиращите в Грузия казват – ако не сме свободни, по-добре да не сме живи

Въпреки продължаващите седмици масови протести парламентът в Грузия окончателно прие оспорвания закон за "чуждите агенти". Какво следва за Грузия, защо много анализатори предричат бъдеще за Грузия като това на Беларус и възможно ли е то? За..

публикувано на 17.05.24 в 16:45

Застрашено ли е европейското бъдеще на Грузия?

Застрашено ли е европейското бъдеще на Грузия, ако законопроектът за  " чуждестранните агенти " , който бе одобрен на второ четене и предизвика огромни протести в Тбилиси, бъде приет? На 11 май, в събота, предстои третото и може би фатално..

публикувано на 11.05.24 в 08:50