Мрежата

събота, от 12.20 до 13.30 часа

Публицистично медийно предаване, което има за цел да обхване събития от изминалата седмица. Обществено значими личности, блогъри, журналисти и представители на изкуството и науката имат свободна територия да коментират най-важните за тях новини - регионални и международни, предимно през журналистическия им прочит. В контекста на програма „Христо Ботев“ е отделено място на проблемите на съсловията в културните институции. Предаването коментира медийния език, политическото говорене, езика на омразата, културологичните промени в контекста на днешния ден.
Телефон на предаването: 02 9640970

Екип на предаването: Михайлина Павлова, Николета Атанасова,Таня Димова и Теодор Иванов.

Публикации

Децата искат да разбират света без страх

Книговище.бг, платформата за насърчаване на детското четене и функционалната грамотност сред децата, започва изграждането на първата по рода си в България сериозна медия за деца от 7 до 14-годишна възраст. В нея, на език ясен и достъпен, ще се пише по..

публикувано на 25.01.21 в 08:15

Комуникацията като изкуство

Поведението на политиците, какво ни внушават и какво вижда, чува и разбира обикновеният зрител и слушател?  Какво ни показа инаугурацията на Байдън –  политическо обръщение към нацията и света, придружено от емоционална подкрепа на артистите – послание..

обновено на 24.01.21 в 09:57

"Черната книга" трябва да събуди гражданския контрол

За шеста поредна година Фондация за свобода "Фридрих Науман" издаде "Черната книга на правителственото разхищение в България". Петя Дюлгерова, програмен директор на фондация "Фридрих Науман", и Борис Митов, журналист от "Свободна..

обновено на 18.01.21 в 11:07

Ако те е страх от мечки, не ходи в гората

Как посрещнахме новата година? С локдаун, но по български. Научихме за весели многолюдни, но тайни посрещания на 2021-ва. Видяхме стотици хора да използват хубавото време по празниците, за да се разходят по паркове, градини и улици без маски и без..

публикувано на 11.01.21 в 09:05

Програмите „Христо Ботев“ и „Хоризонт“ – как се оценява традицията

Двете национални програма на БНР отбелязват своя 50-годишен юбилей. Празникът ще продължи с поредица предавания, които разкриват магията на радиото, подкастът „Радиото помни“ предлага звукови картини, събирани пет десетилетия, а двете дигитални..

публикувано на 10.01.21 в 08:40
 Николай Стоянов

Николай Стоянов: Финансовият сектор знаеше какво се случва, но никой не правеше нищо

Защо е важно да припомняме историята на разследването на Корпоративна търговска банка (КТБ) в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“, коментира Николай Стоянов, журналист във в. „Капитал“, работил по делото КТБ. Той е и един от интервюираните журналисти в..

публикувано на 21.12.20 в 09:55
Краси Петров

Краси Петров: Разследващата журналистика липсва на обществото ни

"За да се занимаваш с разследваща журналистика в България трябва или да имаш голяма, силна медия зад гърба си, или да си безразсъдно смел. Аз очевидно ще съм второто." Краси Петров, създател на фейсбук групата „Свободен електрон“ и от скоро член на АЕЖ –..

публикувано на 21.12.20 в 09:20
Христо Грозев

Христо Грозев: Не вярвах, че има държавна организация със задача да убива чрез отрови

След съвместното разследване на „Белингкат“, CNN и „Шпигел“ станаха ясни имената на осем служители на руската Федерална служба за сигурност, които са участвали в атентата срещу Алексей Навални. В екипа от разследващи журналисти е и..

обновено на 19.12.20 в 17:34

Петър Карабоев за петте фактора на демократичните избори

„Times“ зачеркна 2020-а на корицата си, а тя всъщност беше важна година, защото напомни на човечеството за загърбени от него проблеми – загубена съпричастност, егоцентрични политици, расизъм. Това е и годината, в която САЩ..

публикувано на 20.12.20 в 08:35

Страстите медийни

Върху тънък лед стъпват медиите, стане ли дума за религия. Защо? Защото тя, макар да проповядва единство и любов, често е повод за разединение и води до конфликти, или защото въпреки смирението, към което призовава, става повод за сензация? Оказва..

публикувано на 12.12.20 в 14:12