Мрежата

събота, от 12.20 до 13.30 часа

Публицистично медийно предаване, което има за цел да обхване събития от изминалата седмица. Обществено значими личности, блогъри, журналисти и представители на изкуството и науката имат свободна територия да коментират най-важните за тях новини - регионални и международни, предимно през журналистическия им прочит. В контекста на програма „Христо Ботев“ е отделено място на проблемите на съсловията в културните институции. Предаването коментира медийния език, политическото говорене, езика на омразата, културологичните промени в контекста на днешния ден.
Телефон на предаването: 02 9640970

Екип на предаването: Михайлина Павлова, Николета Атанасова,Таня Димова и Теодор Иванов.

Публикации

Проф. Атанас Семов

Проф. Атанас Семов: Медиите вече не са посредник, а фактор

Какви трябва да бъдат медийните закони у нас и по-специално Законът за радио и телевизия? От какви промени се нуждаят, тъй като технологиите се развиват, а този закон е морално остарял? Но рецепта за закон, който да удовлетворява и политиците, и медиите,..

обновено на 24.10.20 в 19:08

Андон Балтаков: Очаквам сигнал, че има воля обществените медии да са свободни и независими

Тази седмица на сайта на Министерството на културата беше качен за публично обсъждане проектозакон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията. След това генералният директор на БНР Андон Балтаков реагира на предложените от Министерството..

обновено на 24.10.20 в 17:34

Журналистика без маски

Годишното изследване за свободата на словото в България, направено за пети пореден път през последните десет години от АЕЖ, под заглавието „Журналистиката без маски“, бе предшествано от още два документа, а именно независимото проучване на Центъра за..

обновено на 18.10.20 в 18:50
Михайлина Павлова и Кристина Димова

Кристина Димова: Хубаво е да знаеш, че самият ти не си на 111-о място

Тя е съвсем млада и категорична, че знае какво иска от живота си. Тя иска да бъде журналистка и е наясно какво трябва да даде професията ѝ на хората. Студентка е във ФЖМК на Софийския университет и е изключително взискателна към образованието си. Когато..

публикувано на 19.10.20 в 08:55

Тайфур Хюсеин: Репресивният апарат на Турция действа систематично

Трудностите в работата на турските журналисти в Турция и извън нея, както и комюникето на МВнР, публикувано от „Nordic Monitor“ по повод шпионската кампания срещу учители, журналисти и критици на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, коментира в..

обновено на 13.10.20 в 19:48
Николай Стайков

Николай Стайков: Законът за достъп до информация е силов метод

Николай Стайков, разследващ журналист и съосновател на Антикорупционен фонд (АКФ) разказва в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ за опита му в използването на Закона за достъп до обществена информация във водещи негови журналистически разследвания...

обновено на 13.10.20 в 19:44
Снимката е илюстративна

„Гражданската „Панорама“ и общественият интерес

В обществен интерес ли е да има „Гражданска "Панорама“ пред БНТ  и защо се стигна дотам в петък пред сградата на обществената медия да се събират множество хора, които посрещат и изпращат гостите на предаването „Панорама“.  Това коментират в „Мрежата“ по..

публикувано на 10.10.20 в 14:03

Как да почистим главите си от хомофобията

Поводът в „Мрежата“ да говорим отново за хомофобията е следният и е добре описан в независимия правозащитен сайт "Маргиналия" от Юлиана Методиева:  „В неделя, 27 септември, в следобедните часове над 50 ученици минават през централните улици на Пловдив..

публикувано на 03.10.20 в 16:10
Красимир Гаджоков

Красимир Гаджоков за медийните клевети в България

Красимир Гаджоков, консултант по информационна сигурност в канадска комуникационна компания и създател на сайта „Медийно око“, който сайт проучва собствеността на медиите, фалшивите новини, речта на омразата в тях, коментира в „Мрежата“ по програма..

обновено на 29.09.20 в 14:47

Журналистиката Удуърд е труд, упорство и качествена съдебна система

От печат излезе книгата на американския журналист Боб Удуърд „Ярост“, от която се разбира, че американският президент Доналд Тръмп е знаел, че коронавирусът е по-смъртоносен от грипа, още преди болестта да се разпространи в Съединените щати. Христофор..

обновено на 27.09.20 в 14:09