Мрежата

петък
от 15.10 до 16.30 часа


Публицистично медийно предаване, което има за цел да обхване събития от изминалата седмица. Обществено значими личности, блогъри, журналисти и представители на изкуството и науката имат свободна територия да коментират най-важните за тях новини - регионални и международни, предимно през журналистическия им прочит. В контекста на програма „Христо Ботев“ е отделено място на проблемите на съсловията в културните институции. Предаването коментира медийния език, политическото говорене, езика на омразата, културологичните промени в контекста на днешния ден.
Телефон на предаването: 02 9640970

Екип на предаването: Михайлина Павлова, Николета Атанасова,Таня Димова и Теодор Иванов.

Публикации

Капка Тодорова: Медиите в България конструират паралелен на истинския свят

Как ще изглежда България след 20 години, ако гледаме само българска телевизия, коментира в предаването "Мрежата" журналистът Капка Тодорова, кореспондент на "Клуб Z" в Берлин. (По повод фейлетона ѝ "Пътуване в бъдещето") " Всичко във връзка с..

публикувано на 27.05.22 в 16:30
Проф. Евгений Дайнов

Русия – страната, в която властва страхът

Що за народ са руснаците и защо са способни на такива злини? Греши ли Западът, прилагайки собствените си ценности към Русия? Как руската пропаганда създава циничен образ на света пред своите граждани? Кое доведе до пълното оглупяване на руския народ,..

публикувано на 21.05.22 в 11:10

Спас Иванов: Дигитализацията и киберсигурността в България са нарочно потискани

Имат ли държавите освен териториални граници и дигитални граници, и как могат да ги опазят, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Спас Иванов, специалист по киберсигурност. "Имат, разбира се. Това започнаха да доказват, първо,..

публикувано на 16.05.22 в 08:10

Николай Стоянов: Аналогията между Оne Coin и КТБ е стряскаща

Защо и как светът допусна да бъде измамен за милиони от българката Ружа Игнатова? За аудиодокументална поредица за криптоизмамата на века – "One Coin" разказва "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Николай Стоянов, журналист от в. "Капитал“ и автор..

публикувано на 14.05.22 в 09:00

Проф. Стоян Сгурев: Невземането на страна може да окуражи агресора

Какво е неутралитет в контекста на войната в Украйна, коментира в "Мрежата“ по програма "Христо Ботев“ проф. Стоян Сгурев, доктор по социология от Станфордския университет и професор в ЕSSEC – Париж. "Неутралитет е нееднозначна концепция...

публикувано на 13.05.22 в 20:30

Къде се крие ключът към истината

Как пропагандата и цензурата, дезинформацията и хибридната война въздействат върху човешкото съзнание и емоции? Какво означава "психологическа война“? Кои са видовете ѝ въздействия? Как се промени мисленето и концепцията за войната? Как се оценяват..

публикувано на 08.05.22 в 08:00

Христофор Караджов: Не съм убеден, че Илон Мъск разбира как трябва да бъдат променени социалните медии

Колко важно е кой притежава социалните мрежи с голямо обществено влияние и възможна ли е пълна свобода на словото, коментира в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ Христофор Караджов, преподавател по журналистика в Калифорнийския университет...

публикувано на 02.05.22 в 11:05
Владимир Йончев

Владо Йончев: Ще останем в историята с първите натовски генерали, които застанаха на страната на врага

За какво трябва да се извинят българските политици и министри, коментира в „Мрежата“ по програма Христо Ботев“ Владо Йончева, главен редактор на „OFF NEWS“ Държавата и бежанците "Всички ние си..

обновено на 29.04.22 в 20:11

Георги Готев: България явно няма външен министър

EURACTIV България организираха конференция на тема: "Войната в Украйна и рисковете за Западните Балкани". Как политиците от региона използват войната в Украйна, коментира в «Мрежата» по програма „Христо Ботев“ Георги Готев, главен редактор на..

обновено на 17.04.22 в 10:01
проф. Димитър Вацов

Проф. Димитър Вацов: Лъжата не е алтернативна гледна точка и никога не е била

Каква е разликата между журналистика на мнението и журналситика на пропагандата коментира в "Мрежата" по програма"Христо Ботев" проф. Димитър Вацов, преподавател по философия в НБУ, главен редактор на сп. "Критика и хуманизъм". Как публиката да..

публикувано на 15.04.22 в 22:05