Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Войтех Машек за съвременната чешка комикс сцена

БНР Новини
3
Снимка: Иво Чупетловски

В рамките на Месеца на комикса в Чешкия културен център гостува Войтех Машек. С неговото име са свързани едни от най-интересните проекти на съвременната чешка комикс сцена. Войтех Машек е сценарист и художник на комикси и графични новели, автор на филмови сценарии и театрални пиеси, създател е на проекта Recykliteratura.

Броени дни след срещата ни в София Войтех Машек отпътува за Болоня за официалната церемония по връчването на едни от най-престижните световни награди за детски книги. Проектът, на който е сценарист - „Човече, костилка, слива и пак човече“, спечели първо място в категорията Fiction на Панаира на детската книга в Болоня.

Войтех Машек гостува на предаването „Аларма“ на програма „Христо Ботев“. Преводът е на Силвия Дерибеева, мениджър продукция в Чешкия център в София. С Войтех Машек разговаря Ани Маринова. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Галерия "Синтезис" представя изложбата на Емил Рашковски "Здравей, лято!"

Втората самостоятелна изложба на Емил Рашковски е подредена в столичната галерия "Синтезис". Всяка зима в продължение на повече от пет години авторът документира следите от бивак културата в горите около язовирите Широка поляна, Беглик и Батак в Западните Родопи. Придвижвайки се със ски, той се натъква на всевъзможни обиталища: каравани, лодки,..

публикувано на 03.02.23 в 11:05

Вдъхновения от кюстендилската земя

Галерия "Ракурси" представя самостоятелната изложба на художника Димитър Петров, назована лаконично – живопис.  Закърмен от кюстендилската земя, от картините на Владимир Димитров - Майстора, възпитан и вдъхновен от изкуството на прочути кюстендилски художници, сред които е световноизвестният Николай Дюлгеров – Димитър Петров, който живее и работи в..

публикувано на 03.02.23 в 08:50

"Симулацията" – дебютният роман на Паулина Георгиева

Името на Паулина Георгиева се свързва предимно с публикации на разкази в печата, като немалко от творбите ѝ са отличени с различни литературни конкурси. Текстовете ѝ изследват невидимите страни на човешката душа и ситуациите, които преобръщат живота. Историите, които разказва, изненадват читателя с неочакван край. Психологическата драма "Симулацията" е..

публикувано на 02.02.23 в 18:05
Леда Старчева, „Тераса“, 2021, дом-музей „Вера Недкова“

Тишината – в живописта и не само

"Понякога тишината" е названието на изложба живопис, открита в галерията на Гьоте-институт до 17 февруари 2023. В концепцията за нея Мирослав Христов и Калия Калъчева обсъждат позицията на живописта в днешната масова визуална култура. А именно: "Отказ от радикални жестове, манифести, нови революции и теории, с други думи – тишина". И още – тишината като..

публикувано на 02.02.23 в 15:30

Пластични метаморфози: разтапящи се женски восъчни фигури

"Пластични метаморфози" е съвременна скулптурна експозиция на творческото търсене на автора – скулптура Георги Тодоров  – в посока на пластичната интерпретация и метаморфоза на един и същ обект чрез различни подходи към формата и визуалната естетика. Всяка творба представлява восъчна женска фигура с метален скелет, който варира като форма,..

публикувано на 02.02.23 в 14:05