Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мемоарен роман на Лиз Мъри излезе на български

„Да дочакаш утрото“ на Лиз Мъри е красив и сърдечен мемоар, който ще промени възгледите ви за общността, за пречките в собствения ви живот, а и за американската мечта“- казва за тази книга Робърт Редфорд.

Авторката ѝ е родена на 23 септември 1980 г. в Ню Йорк в семейство на наркозависими родители. На 15 години остава бездомна, след като майка ѝ умира, а баща ѝ се премества в дом за временно настаняване. Започва да посещава училище много по-късно от връстниците си, завършва средното си образование само за две години и след това получава стипендия от вестник "Ню Йорк Таймс". Приета е да учи в университета "Харвард", където завършва психология. Днес Лиз Мъри ръководи менторската програма "Артър Проджект", която използва алтернативни образователни подходи при обучението на децата в риск в САЩ.

Гергана Рачева представи книгата на Лиз Мъри „Да дочакаш утрото“ в рубриката „Литературен наблюдател“ на  „Артефир“. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три поколения дърворезбари на "Шипка" 6

Дърворезбари от три поколения представят свои произведения в изложбата на "Шипка" 6  http://с_ПЕРSПЕКТИВИ.към. Всеки автор участва с една стара творба и с една, създадена през последната година. Това изразява индивидуалните търсения на художниците, а и перспективите и тенденциите в изкуството на пластиката от дърво и съвременната дърворезба. Проектът..

обновено на 07.07.20 в 15:20

Стоимен Стоименов Тимчо в галерия "Райко Алексиев"

Стоимен Стоименов твори сравнително изолирано в село Капитан Димитриево, Пазарджишко. Това вероятно е едно от условията, които го правят по-чувствителен към детайлите в ежедневието, към природата, чието присъствие край него е много по-осезателно, отколкото в големия град. В пейзажите, които рисува, той търси фантастичното, онова не-съвсем-точно..

публикувано на 07.07.20 в 11:38
Теодор Елмазов

Теодор Елмазов: Да преживяваш от изкуство също е изкуство

Числото на годините има значение, доколкото ти позволява да бъдеш активен, но духът е по-важен , казва актьорът Теодор Елмазов, който празнува рожден ден и е главен герой в "Нашият ден".  "Духът те кара да правиш това или онова, да се хвърляш в абсурдни ситуации, да твориш в невъзможни условия, както напоследък се случва. Но винаги има изход, винаги има..

публикувано на 07.07.20 в 10:24
Стоян Йовчев (Omori)

„Има други светове“ – почит към живота и музиката на Omori

Има творци, които преминават като метеори или мълнии през материалната реалност и озаряват периферното ни зрение (и слух) за кратко, но толкова мощно и убедително, че дълго след като ги няма… да има защо да си спомняме с почит и уважение за тях. Нямах честта да се познавам лично със Стоян Йовчев (2000-2020 г.), известен в електронните ъндърграунд среди..

публикувано на 06.07.20 в 14:51

Самостоятелна изложба на Василка Монева в галерия "Стубел"

В галерия "Стубел" се представя самостоятелна изложба живопис на знаменитата художничка Василка Монева. Родена в аристократичния град Русе, където живее и работи и сега, през годините тя се превърна в един от най-изявените представители на Русенската живописна школа и на съвременното българско изкуство.  Изложбата показва характерните за Монева теми и..

публикувано на 06.07.20 в 08:28