Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Георги Марков за фалша

„Преди години казах, че в истинското изкуство всеки опит да се следва поговорката: „И вълкът сит, и агнето цяло“, е обречен на неуспех. Истинското изкуство винаги е било върху обратния принцип: ”Или вълкът, или агнето”. Това пише Георги Марков в есето си „Конференцията на младите литературни творци“, прочетено по Дойче веле през далечната вече 1977 г. Да, но това, което пише Георги Марков остава валидно и до днес. И ироничното е, че и днес нещата отново се свеждат до принципа ”Или вълкът, или агнето”.

Повод да четем обаче този текст е четвъртият том с есета на Георги Марков, който излиза сега. В томчето под името „Колективният фалш“ са събрани есета, четени по радио „Дойче Веле“ и радио „Би Би Си“ в периода от 1971 до 1978 г.

„Те са разказ за човека, когато са преградени пътищата към спасението, но и за човека, поел риска да ги прехвърли, за да съхрани достойнството си“, пише Божидар Кунчев за тези текстове.

Защото както подсказва името „Колективният фалш“, Георги Марков тук е безпощаден към обществените, но и личните пороци – онова хитруване на дребно, илюзията, че страховете, компромисите и предателствата могат да останат скрити. Нищо не остава скрито, според Георги Марков. 

Човек носи отговорност за действията си, независимо дали се оправдава със системата или не. Защото отделните хора правят системата. Или поне – същите тези хора обикновено поддържат системата. Защото в сборника с есета „Колективният фалш“ Георги Марков пише за писатели и артисти, за чиновници и партийни функционери, но всъщност пише не само за това как функционира онова общество, а за това как обикновеният човек прави компромиси. Или как не допуска компромиси. А това е актуална тема и днес. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

XI Лятна академия за деца и ученици в София

През целия месец август София ще се превърне в пъстра детска академия за изобразително изкуство. На 3 август започва 11-ата Лятна академия за деца и ученици след успешното приключване с представителна изложба на 2-рото ѝ издание в Бурга с. Любимото събитие за най-малките художници се провежда въпреки пандемията при спазване на всички епидемиологични..

публикувано на 03.08.20 в 13:10
Стефан Иванов в подвижното студио на „Аларма“

„Същият ден“ на Стефан Иванов – за антиутопиите и болезненото осъзнаване

Този разговор със Стефан Иванов е проведен в подвижното студио на „Аларма“ и „Мултикултурни диалози“ на гърба на БНР ( между бившия Районен съд и настоящия УАСГ – в радиото на бъдещето… може би ) в началото на миналия месец, когато хората плахо-плахо започваха да ходят на театър, броени дни преди същите тези хора ( вече не чак толкова плахо ) да излязат..

публикувано на 03.08.20 в 09:27

Нева Мичева за Примо Леви, Дино Будзати и… радиото

Литературната онлайн рубрика „Още от Аларма“ на сайта на програма „Христо Ботев“ продължава и в последния ден на юли, когато се навършват точно 101 години от рождението на писателя, химика, преживелия ужасите на Аушвиц разказвач, хуманист и преди всичко човек, съхранил човешкото у себе си, Примо Леви (1919-1987). В разговора на „Аларма“ с преводачката..

публикувано на 31.07.20 в 16:50
Ал-Фараби (вляво) и Абай Кунанбаев

Република Казахстан чества своите мъдреци и просветители

На четвърти август в галерия „Мисията“ в сградата на Държавния културен институт в София се открива специална фотоизложба, инициирана и реализирана от посолството на Република Казахстан в Република България . Изложбата има за цел да бъдат отбелязани паметните дати, свързани с живота на двама велики философи и мислители: Абай Кунанбаев и Ал-Фараби...

обновено на 31.07.20 в 09:22

Ново издание на Алея на книгата във Варна

„Алея на книгата“ акостира във Варна за своето единадесето издание от 31 юли до 9 август . Над 50 български издателства и книгоразпространители ще представят хиляди книжни заглавия в пешеходната част на бул. „Сливница“ – от хотел „Черно море“ до Фестивалния и конгресен център, всеки ден от 10 до 22 часа. Най-голямото пътуващо книжно изложение в..

публикувано на 30.07.20 в 13:39