Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Цветно, по-цветно... великолепно!”: Черно-бяло или цветно

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини

Днес този избор е въпрос на творческо виждане. Цветът в две от най-популярните изкуства – киното и фотографията – е все така примамлив, но възможностите на черно-бялото изображение много често са предпочитани от авторите. Така те търсят желано внушение и ефект, за разлика от масовата любителска фотография и киноиндустрията, където цветовете не само изобилстват, но често са твърде ярки.

Далеч преди техниката и технологиите да достигнат днешните възможности и материалите да станат достъпни за всеки, цветното изображение е мечта и стремеж за първопроходците във фотографията и киното. Отделни детайли или цели ленти се оцветяват на ръка с четчица и туш.

Когато „проглеждат“ за цветовете, фотографията, а след нея и киното, изместват изобразителното изкуство от ролята му на документ, реалистично отражение на действителността. Днес тази тяхна функция е все така значима, но когато говорим за творчество, изкуство, авторска идея, цветно, по-цветно или черно-бяло изцяло решава авторът.

Как се променят фотографията и киното, когато лентата става цветна, разказват кинокритикът проф. Александър Грозев и Цветан Томчев фотожурналист, изследовател и преподавател по фотография. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Еврика! Успешни българи: Андон Тодоров

Той е ученик от Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“. Прехвърля се тук от Благоевградската природо-математическа гимназия. Освен от математика и информатика, Дони, както всички го наричат, се интересува от най-различни неща. Сред тях са скално катерене и музика – обича да свири на барабани. Мечтае за обикновени неща – да стане..

публикувано на 27.09.21 в 16:55

Алманах с полезни учителски разработки на „Знам.бе“

Когато учителите наистина се стремят да бъдат полезни на своите ученици, те намират начина, убеден е Ангел Георгиев, един от създателите и основните двигатели на образователната платформа „Знам.бе“ . В последните години и особено в ситуация на физическа дистанция и учене от разстояние ясно пролича колко важно е да има достъпни и качествени електронни..

публикувано на 27.09.21 в 14:56

Код жълто или какво ни казва видът на болно канарче

Дори само видът на болна птичка активира имунната система на здравите ѝ съседи по кафез – са изводите от изследване, направено с необичаен лабораторен обект, какъвто са канарчетата. „Интригуващо е, че визуален стимул може да активира имунната функция, казва Ашли Лов, ръководител на проекта и доктор по екология на заболяванията от Университета в..

публикувано на 27.09.21 в 08:05

Само 30% от населението на Доха са катарци

В столицата архитекти от световна величина смятат за висш комплимент да бъдат наети за построяването поредната приумица от метал и стъкло. С наближаването на студения сезон топлолюбивците се замислят за горещи дестинации (ако Ковидът позволява). При постоянната експанзия на катарските авиолинии, които летят от полюс до полюс, все някога ще ви се..

публикувано на 26.09.21 в 08:35
Владимир Николов

Истината за динозаврите

Динозаврите са сред създанията, за които смятаме, че знаем много, заради книгите и филмите. Основна роля за това има, разбира се, „Джурасик парк“ – филм, който в известна степен се превръща в жертва на успеха си. Първият епизод от филма е успореден с научното познание за времето си (1993), но оттам насетне визията на филма се капсулира в образа от..

публикувано на 23.09.21 в 17:15