Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Има нещо гнило в Рая“, но какво е то?

БНР Новини

Всяка четвърта жена у нас е жертва на домашно насилие. Всяко трето умишлено убийство у нас е именно на жена. Действието се развива в най-уютното й  място – собственият ѝ дом, а убиецът е сред най-близките ѝ хора. В повечето случай, да не кажем винаги, това е мъжът ѝ. През последните три години убийствата на жени, извършени от съпрузи, партньори и близки роднини, са се увеличили с 50%, показват данни на МВР. Тези данни обаче могат да покажат и друга статистика – тази за жените убийци. Има и подобни случаи. В световен план са известни немалко такива. У нас, макар и рядко да се говори за това, също можем да проследим такъв сюжет.

Кога и защо жертвите се превръщат в насилници? Кога насилниците се явяват реалните жертви? Колко е голям прагът на търпимост и нужно ли да го има? Хиляди въпроси, които едва ли ще спрат да търсят своите отговори.

Причината да се обърнем към тях точно днес е една изложба, която, без да подчертава, че се занимава с разрастващия се проблем за насилието у нас, използва именно случаите от страната, за да коментира болестта на съвременното общество.

Изложбата „Има нещо гнило в Рая“ на Искра Благоева беше открита в началото на тази седмица в галерия +359. Тя може да бъде разгледана до 3 юни, но във „Време и половина“ днес надникнахме не в картините, а в това, което се крие зад тях. Един от начините проблемът с насилието да намери своето решение е да говорим за него. Това направихме с Искра Благоева и кураторката на изложбата Владия Михайлова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Чаплин пианисимо" в София, Пловдив и Варна

Светът празнува тази година 135 години от рождението на Чарли Чаплин.  По този повод за първи път в България гостува концертът-спектакъл "Чаплин пианисимо", посветен на живота и творчеството на великия комик.  Спектакълът ще бъде представен в София на 10 юни в зала "България", на 12 юни 9 в Пловдив, в Драматичния театър, и на 15 юни във..

публикувано на 21.05.24 в 18:45

Драматурзи от Германия, Румъния и Унгария пристигнаха за шестия рожден ден на "Радар София"

По повод шестия рожден ден на “Радар София” в София пристигнаха Нина Баде (Германия) и Беа Ковач (Румъния/Унгария), победителки в програмата “Take Care 2024” на артрезиденцията. От началото на април двете работят на родна земя по селектираните проекти и ще представят резултатите от творчеството си по време на две атрактивни събития в сърцето на София...

публикувано на 21.05.24 в 17:57

Бяла вселена и черен връх

В епизод 542 "Трамвай по желание" среща своята публика с кинорежисьора Еленко Касалийски. Повод за гостуването на известния документалист е предстоящата премиера на пълнометражния му филм "Отвъд предела". Лентата е заснета по време на 31-вата антарктическа експедиция до българската база на Ледения континент. Там, където при непознати за европееца..

публикувано на 21.05.24 в 17:25

"Атон в рисунки и фотографии" във Ватикана за 24 май

Художникът Андрей Янев за експозицията "Атон в рисунки и фотографии", която се открива на 22 май в Рим и Ватикана под егидата на президента на Република България Румен Радев Изложбата "Атон в рисунки и фотографии" на Андрей Янев и Мирослав Дачев ще бъде представена на територията на Папския латерански университет в Рим по случай Празника на..

публикувано на 21.05.24 в 15:44
Изглед от Еленския балкан

Туристическите маршрути около град Елена

"Когато дойдеш на Чемерна (Чумерна) пред очите ти се появява една твърде чудесна картина. На която и страна да погледнеш, окото ти има на що да погледа и на що да се порадва. Хубава е нашата земя. Аз обичах да седя на това място...от това място се види Сакар планина, види се Едирне, види се от Пловдив, види се Доспат. Погледай и надясно! Види се..

публикувано на 21.05.24 в 11:27