Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Билярски: Определенията винаги ни следват със закъснение

БНР Новини
Аннамари Ола

В навечерието на минитурнето на Meszecsinka разговаряме с българина в унгарската психаделична формация, Емил Билярски. Тази събота и неделя новият албум на групата ще бъде представен с два предпремиерни концерта в България.

"Месечинка" е създадена в 2009 г. от Аннамари Ола (вокал, флейта) и Емил Билярски (клавирни, китара), а останалите членове на групата са Давид Кроликовски (перкусии) и Ференц Шомоги (бас китара). Въпреки престижната унгарска награда за етно музика "Фонограф", която получиха миналата година, подходът им към традиционните  унгарски, испански, руски, цигански и български народни песни силно се отдалечава от представата ни за жанра.

"Месечинка" звучат някак плътно и тежко, а вокалите на Аннамари са колкото пеене, толкова и физически театър, пътешествие на гласа в подсъзнателното. В новия албум " Stand Into The Deep " всички песни са авторски, а фолклорът е пътят към най-дълбоките кътчета в нас, познат код, който ни води навътре.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вечер с ролите на Катя Попова

На 21 януари 2024 г. се навършиха 100 години от рождението на една велика българка, която има кратък но впечатляващ живот с множество изяви у нас и по световните оперни сцени; наричана от италианската преса "българската Тебалди" – Катя Попова. Родена в Плевен, но покорила сърцата на любители и професионалисти в най-големите оперни театри и концертни зали..

публикувано на 20.07.24 в 08:10

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 юли 2024 г.

16 юли Свири Филхармонията на Осло с диригент Клаус Макела. 3.00 часа – Джулия Пери (1924-1979), Кратка пиеса за малък оркестър. 3.09 часа – Дмитрий Шостакович (1906-1975), Концерт за виолончело № 1 в Ми бемол мажор, оп. 107. Солист: Сол Габета (виолончело). 3.38 часа – Петерис Васкс (р.1946), Gramata cellam (The Book) – втора част, Долчисимо. Изпълнява..

публикувано на 15.07.24 в 10:34

"Лоенгрин" в постановка от Виена

"Никоя друга опера на Вагнер не е получила толкова хвалебствия или е била обект на толкова критични подигравки като Лоенгрин. Едно е ясно – предвид вътрешната противоречивост на пиесата, театърът е изправен пред върховното предизвикателство да развие проникновена и чувствителна деконструкция на своите ролеви модели и конфликтни структури. Културата..

публикувано на 13.07.24 в 08:10

Danai – новият глас на българската музикална сцена

Емилия Тончева, актрисата, завършила Академията по драма в Пекин, излезе с албум от три песни под псевдонима Danai. Това е нейният дебют на българската музикална сцена. Емилия комбинира жанрове и изразни средства във всичко, с което се захване – актьорско майсторство, танц, музика. Неслучайно, когато погледнем към това, което днес някак..

публикувано на 12.07.24 в 09:34

Джейкъб Колиър пее с "Мистерията на българските гласове" в София

Джейкъб Колиър, импровизаторът, който на 29 тодини вече с пълно право може да се нарече легенда в джаза ще пее в София на 11 юли. Концертът ще се състои в Зала 1 на НДК,а заедно с певеца, текстописец, преподавател и продуцент, който при това умее да свири на над 10 музикални инструмента, ще излязат "Мистерията на българските гласове", композиторът..

публикувано на 11.07.24 в 16:40