Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Световен театър в София” започва на 2 юни

Спектакъл на Ян Фабър пристига за първи път в България

БНР Новини
3
„Щедростта на Тавита“
Снимка: ©Sebastiaan Peeters

Вече стана традиция по това време, в края на театралния сезон, да очакваме представленията от платформата „Световен театър в София”, организирана от фондация „Виа Фест“. Платформата е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2019 година.
13-ото ѝ издание включва шест заглавия от международната сцена – спектакли от Белгия, Италия, Франция, Гърция, Русия и Северна Македония.

Големият акцент в програмата е „Щедростта на Тавита“ - първи сценичен спектакъл на Ян Фабър и неговата компания „Трублейн“, който гостува на българска сцена. Спектакълът е вдъхновен от библейския разказ за Тавита. Тя била известна със своята щедрост и шиела дрехи за бедните. Умира от неизвестна болест, но апостол Петър я възкресява. Представлението може да гледате на 6 юни от 19.30 часа в Сатиричния театър „Алеко Константинов”.
През последните 30 години Ян Фабър се утвърждава като един от най-значимите артисти на съвремието. Той работи в сферата на театъра, танца, визуалните изкуства и пърформанса, като всяка негова творба разширява границите на изкуството. Ян Фабър е единственият съвременен артист със самостоятелна изложба в Лувъра, а сценичните му творби са представяни на най-големите международни сцени и фестивали по света, като Авиньон, Биенале на Венеция, БИТЕФ, Импулстанц и много други.  

13-ото издание на „Световен театър в София“ ще бъде открито на 2 юни от 19.00 часа в Младежкия театър „Николай Бинев“ с изцяло мъжкия актьорски състав на „Макбет“ по Шекспир на режисьора Алесандро Сера и неговата компания от Сардиния „Театроперсона“. През 2017 година спектакълът печели престижната театрална награда „Юбю“, както и Наградата на италианската театрална критика за най-добро представление. Следва прожекция в Дома на киното на 8 юни от 19.00 часа на отличения със „Златна маска“ спектакъл „Онегин“ по Пушкин – постановка на „вундеркинда на съвременния руски театър“, както наричат младия руски режисьор Тимофей Кулябин.

На сцената на театър „Азарян“ в НДК ще бъдат представени два танцови театрални спектакъла: „Хуманоптер“ от Франция, съчетаващ жонглиране и танц (11 юни, 19.00 часа) и „Глухарче“ от Гърция на хореографите Ханес Ланголф и Ермира Торо, работили с легендарната танцова компания DV8 Physical Theatre. Тазгодишното издание на „Световен театър в София“ ще бъде закрито с представлението на Националния театър в Скопие - зрелищна и модерна постановка върху класическата „Чайка” от А. Чехов. Спектакълът гостува на 13 юни от 19.00 часа в Младежкия театър „Николай Бинев“.

Всички представления са с превод на български и английски език.

13-ото издание на „Световен театър в София” представи в „Артефир“ театроведът Асен Терзиев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Наближава крайният срок за "Искри" 2024

До 30 април 2024 г. всички деца, които обичат да пишат, могат да се включат в Националния радиоконкурс за детско литературно творчество "Искри". Конкурсът се организира за 41-ви път от програма "Христо Ботев" на Българското национално радио и е най-старият национален конкурс за литературни произведения, написани от деца. "Очертава се и..

публикувано на 19.04.24 в 17:15

Послеписът на художника Милко Божков

Откриването на изложбата с живопис на Милко Божков в три зали на галерията на СБХ на "Шипка" 6 изненада посетителите и зарадва приятелите на художника. За новата си мащабна експозиция с лаконичното заглавие "P.S." / "Послепис" Божков казва пред "Артефир": " Пост е, докато един художник нарисува картината, след това  скриптум е, когато..

публикувано на 19.04.24 в 15:12

"Всеки иска да живее" на българска сцена

Премиерните представления на "Всеки иска да живее" от израелския драматург Ханох Левин в Сатиричния театър "Алеко Константинов" са на 19 и 20 април . Режисьор е Елена Панайотова, сценографията е дело на Юлиян Табаков, хореографията на Росен Михайлов, музиката Христо Намлиев. Името на Ханох Левин е в списъка с водещите световни драматурзи, а..

публикувано на 19.04.24 в 14:26

Чужденци навсякъде на 60-ото Венецианско биенале

На 20 април се открива официално 60-ото издание на Венецианско биенале – най-важният световен форум за съвременно изкуство. То е под мотото "Чужденци навсякъде" и продължава до 24 ноември 2024 г. Нашият български проект също има интересно заглавие – "Съседите". Това издание е с най-голям брой артисти, екипи и артколективи – над 330.  Василена Мирчева,..

публикувано на 19.04.24 в 14:10
Ю Хуа

Десет есета за съвременен Китай

Излезе втора книга на китайския писател Ю Хуа на български език в превод на Стефан Русинов след "Живи" – един от най-популярните и превеждани негови романи.  "Китай в десет думи" е сборник с десет есета на писателя, който казва в предговора: "Ако тръгна да разказвам за всички аспекти от живота в съвременен Китай, ще се получи нещо по-дълго от..

публикувано на 19.04.24 в 14:05