Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за големи театрални имена

„И най-мъдрият и е малко прост“ – от Александър Островски

Константин Коцев (Крутицки) в „И най-мъдрият си е малко прост” от Ал. Островски
Снимка: Сатиричен Театър - София

„Радиотеатър след полунощ“ ви предлага едно среднощно слушане на знаменателния спектакъл на Сатиричен театър „Алеко Константинов“ – „И най-мъдрият си е малко прост“ – от Александър Островски. Премиерата му на сцена – 1979 г. Записан е за фонда на Радиотеатъра през 1981 г.

Постановката е на Младен Киселов. С участието на колосалните актьорски таланти, които години наред формираха облика на Сатиричния театър и събираха претъпкани театрални зали: Илия Добрев, Константин Коцев, Никола Анастасов, Стоянка Мутафова, Жени Филипова, Адриана Палюшева, Димитър Георгиев, Цветана Гълъбова, Мария Статулова, Латинка Петрова, Божидар Лечев, Людмила Краева.

Който е гледал този спектакъл, със сигурност го помни и ще се зарадва да го чуе сега. А който не е бил роден тогава, има удоволствието да изслуша вечната пиеса на Александър Островски в режисьорската рамка на един от най-големите български режисьори Младен Киселов. Приятно слушане!

Неделя, 16 юни от 0.30 часа по програма „Христо Ботев“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

И тъжно, и самотно

На 21 април 2024 г. Радиотеатърът излъчва премиерата на радиопиесата на Петър Маринков "Последната нощ". Написан специално за радио, драматургичният текст на известния наш писател и драматург поставя наболели и горчиви въпроси, пред които се изправяме всеки ден и на които ни е трудно да намерим отговор. Например: Как да не сме сами в..

публикувано на 19.04.24 в 12:05

Нови поети в поредицата "Спасени думи"

През последните две години програма "Христо Ботев" на Българското национално радио излъчи стиховете на стотина наши съвременни поети. Необходимостта да звучи български стих в националните ни програми е явна и наложителна. Защото заедно с техническия напредък на века вкусът на публиката към прекрасното се променяше, слизаше надолу към чалгата и още..

публикувано на 05.04.24 в 08:05

Епизод 5: Роклята на Алла

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 23.03.24 в 08:35

Неподражаемият Славомир Мрожек в неделния радиотеатър

Радиотеатърът е подготвил за своите почитатели три произведения на полския драматург Славомир Мрожек: "Лисан кандидат", "Лисан философ" и "Вода". Идеята за миниатюрите с главен герой Лисан идва на Мрожек от знаменития средновековен пародиен епос "Роман за Лисан", в който главни герои за животни – лисица, вълк, мечка… Мрожек обаче обръща нещата:..

публикувано на 22.03.24 в 14:15

Епизод 4: Кураж на неочаквани места: Серго и Мария

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 16.03.24 в 08:30