Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Раби Абу-Халил, сюрреалистът на уърлд-джаза

БНР Новини
Раби Абу-Халил (вляво) и Людмил Фотев
Снимка: личен архив на Людмил Фотев

Раби Абу-Халил е сред първите изпълнители на уд, осмелил се да го вкара в джаза още преди над четвърт век. Свири с най-големите имена и непрестанно търси себеподобни музиканти от цял свят, които да познават отлично традиционните си музики и да са готови да ги надградят. „Чистотата“ в изкуството за него намирисва на расова чистота. „Живеем в сюрреалистичен свят и се старая това да рефлектира в музиката ми“, споделя той за слушателите на „Мултикултурни диалози“.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Прочути оперни записи под палката на Ричард Бонинг

Прочутия австралийски диригент и пианист Ричард Бонинг е командор на Ордена на Британската империя за принос към музиката, носител на Ордена на Австралия и Командор на Националния орден на честта на Република Франция. Ричард Алън Бонинг е роден на 29 септември 1930 година в Сидни, Австралия. След като завърша Консерваторията в родния си град, заминава..

публикувано на 26.09.20 в 08:35

Премиера на „Джани Скики“ на Пучини в Русе

Заглавната партия в новата постановка на операта „Джани Скики“ на Джакомо Пучини в Русе ще бъде изпълнена от Добромир Момеков, Лаурета ще бъде Даниела Караиванова, Дзита – Андреана Николова, Ринучо – Александър Баранов. За постановката е поканена румънската режисьорка Михаела Панайнте. След спектаклите тук трупата ще гостува и в Румания. Диригент на..

публикувано на 25.09.20 в 10:50
Явор Генов

Лютнята, позната и непозната – един безкраен разговор за старинната музика

Многоликата старинна музика с нейните образци, създадени за един, все още малко познат в България, но изящен със своята звучност инструмент, какъвто е лютнята, ще бъде представена в петъчната вечер на 25 септември, в предаването „Български изпълнители“ от 23 часа. Завесата към този безкраен музикален свят ще бъде повдигната от нашия събеседник в това..

публикувано на 25.09.20 в 09:25

„Семирамида“, опера в две действия от Джоакино Росини

Либрето: Гаетано Роси  по мотиви от едноименната трагедия на Волтер. Премиера: в Театро Ла Фениче, Венеция на 3 февруари, 1823 година. Действието се развива във Вавилон в края на ІХ век пр.н.е. Действащи лица: • Семирамида – царица на Вавилон (сопрано) • Арзаче – млад войн, син на Семирамида (мецосопрано) • Асур – принц на Бело (бас) • Идрено –..

публикувано на 25.09.20 в 09:05

Радиосимфониците и Марк Кадин откриват новия си творчески сезон

След принудителното няколкомесечно прекъсване, наложено заради пандемията от Covid-19, радиосимфониците и техният главен диригент Марк Кадин отново се завръщат на сцената и подновяват своите традиционни срещи с публиката и слушателите. Новият творчески сезон 2020/2021 се открива в петък, 25 септември, в столичната зала „България“ с програма, която..

публикувано на 25.09.20 в 08:10