Мултикултурни диалози

всяка събота от 15.00 до 15.30 часа

Предаването е насочено към широк кръг слушатели с интерес към „другия“ и към себе си през очите на този „друг“. Постиженията и проблемите в съвместното съжителство на различни етноси, мултикултурният диалог,  смесени бракове, живот на българи в чужбина и живот на чужденци у нас, човешкото общество като пъстра палитра - това са само част от темите на предаването.

Екип на предаването: Цветан Цветанов, Ана-Мария Кръстева, Людмил Фотев, Румен Дечев, Албена Велева, Весела Цанкова, Цвети Бахариева

Публикации

Красимир Терзиев и Калин Серапионов в подвижното студио на „Мултикултурни диалози“

Shooting Ghosts: съвременно българско видеоизкуство насред антитутопията

Гледайки тази селекция от десет удивителни видеопроизведения, създадени основно в периода 2013-2020 г., някак си – хем парадоксално, хем закономерно – в главата на водещия изниква позабравен диалог от един музикално-театрален пърформанс от съседна нам..

публикувано на 08.01.21 в 18:15
Роберто Фонсека с хор „Нови български гласове“ и доц. д-р Георги Петков.

Отвъд нотите: Роберто Фонсека и хор „Нови български гласове“

Само две години след световното признание за албума на Арканхел с хор „Нови български гласове“ – „Латино Грами“ за най-добър фламенко албум за 2018 г. – продуцентите на проекта от българска страна „Джаз Плюс“ въвеждат в следващото голямо музикално..

публикувано на 15.12.20 в 11:38
Теодосий Спасов на Антарктида

Теодосий Спасов с първа фотографска изложба

На 8 декември, вторник, от 18 ч. в изложбеното пространство на радиото (фоайето пред Първо студио) Музикална къща БНР открива първата фотографска изложба на един от най-значимите български музиканти.  Самият Теодосий Спасов определя фотографията,..

публикувано на 07.12.20 в 15:03
Водещият на „Аларма“ и „Мултикултурни диалози“ Цветан Цветанов с Мария Косса, Мария LadyGreen Никифорова и Марселийн Уеда в подвижното ни студио в Борисовата градина.

Ден (и още дни) на Африка в София

През последните седмици – около сформирането на културната платформа „Афро.БГ“ – се заговори за организирането на голямо събитие на африканска тематика. Макар и няколко месеца след оригиналния Световен ден на Африка (25 май) – в особена година живеем все..

публикувано на 22.08.20 в 15:35

Дипломатическата подготовка на Освободителната война

Обикновено около 3-и март – символ на Освобождението на България от турско робство – общественото внимание се фокусира върху хода на Руско-турската война от 1877-1878 година.  В предаването „Мултикултурни диалози – История и геополитика“ темата е за..

публикувано на 15.03.20 в 15:45
 Даниел Вачков

За тъй наречения "Народен съд"

На 1-ви срещу 2-ри февруари 1945 г. са изпълнени смъртните присъди срещу осъдените от 1-ви и 2-ри състав на т.нар. "Народен съд". Сред имената на убитите личат впечатляващи личности и представители на заслужили български фамилии като прочутия историк..

публикувано на 17.02.20 в 07:45

Геополитическите амбиции на Турция

В последните 5 години геополитическите амбиции на Турция видимо нараснаха. Правителството на Ердоган престана да се съобразява с големите геополитически играчи и демонстрира независим и експанзивен външнополитически курс. В основата на този курс, според..

публикувано на 20.01.20 в 09:55

Несрин Белмох: Радостта от живота не значи, че не съм минала през трудни моменти

На живо от Невер – лидерката на трио „НЕС“ Несрин Белмох с откровения за радостите и мъките на музицирането в едно трио с два контрабаса и перкусии: „Имам късмета да съм се родила с радост към живота и така и до днес. Не че не съм имала и трудни..

публикувано на 12.01.20 в 09:15
Проф. Нина Дюлгерова и Румен Дечев

Европа и Русия, евразийци и славянофили

Славянофили и евразийци в руската история противопоставяха Русия на Европа не само в областта на технологиите, но и в морално-религиозно отношение. Как стоят нещата днес, запазило ли се е това противопоставяне между православна религиозна Русия и..

публикувано на 21.12.19 в 16:45

Африка – конфликти и перспективи

Африка притежава 90% от световните запаси от кобалт, 90% от платината, 50% от златото, 98% от хрома, 64% от мангана и над 30% от урана. Африканските гори все още са най-запазените на планетата, има огромни залежи на диаманти, а нефтът е повече отколкото в..

публикувано на 18.11.19 в 09:55