Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Събота сутрин в с. Круша (видео)

5
Читалище „Пробуда – 2010” в село Круша
Снимка: Валери Леков

Свикнали сме, когато пътуваме и влезем в някое населено място, да го пресечем и да излезем от другия му край. И да продължим към друго населено място. Но има села в страната ни, където пътят свършва. Влизаш и излизаш в селото само през едно място, защото друг път след него няма. Днес ви водим точно в такова селце, където пътя свършва. То носи звучното име Круша и се намира в община Аврен, варненска област. Круша е разположено в близост до река Камчия, заобиколено е от дъбови гори, пълни с много дивеч. Недалеч се намира бившата ловна резиденция на Тодор Живков, заедно с няколко големи изкуствени езера за развъждане на шарани. Тези езера и близката лонгозна гора на р. Камчия привличат изключително много и разнообразни птици. Могат да се видят черни щъркели, корморани, различни видове хищни птици. Селото и околностите му, особено заради водоемите, са отправна точка за прелетните птици наесен.

Природната красота, чистия въздух, мекия климат, отдалечеността от околните селища и девствена природа, дават възможност на гостите на селото да се върнат към един позабравен природосъобразен начин на живот. Тук планинската природа не отстъпва на най-известните български курорти.В Круша се срещаме и разговаряме със секретаря на читалище „Пробуда – 2010”, със самодейците от фолклорната група „Камчийска лилия”, чийто песни ще чуем в предаването, както и с дългогодишния ръководител на групата Димитър Стойков. Но преди това ще влезем в кабинета на кметския наместник Юри Стойков, който е юрист и композитор.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия