Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Събота сутрин в село Венелин

4
Снимка: Валери Леков

Гостуваме в село Венелин. То се намира на левия бряг на река Камчия в община Долни чифлик, област Варна. През селото тече друга река наречена Ряката, която извира от подножието на Авренското плато и се влива в Камчия малко под селото. Има изградени много изворни чешми с превъзходна вода, която се ползва и от околните селища. Около селото има много красиви местности като една от тях е Турсуна, където има изградени беседка, ловна хижа и чешми.

Първите известия за Венелин (някогашно Сарадър) са от 16 век. Първите заселници са турци. След 1830 г. тук се заселват няколко семейства ваяци от селата Еркеч и Голица. Кои са ваяците? Те са етнографска група, първоначално населяваща източните области на Стара планина, основно в селата Голица, Козичино (Еркеч), Доброван (Калгамач) и Аспарухово (Ченге). Това са села с много стара история, датираща още от първите векове след основаването на Дунавска България. Самите ваяци имат себе си за преки потомци на Аспаруховите българи. След Руско-турската война от 1828-1829 г. заселват изоставените от турците села във Варненско, Добричко, Бургаско, Силистренско, та чак до руските степи. По-късно идват преселници от Габровско и Дряновско.

А сега ще влезем в сградата на читалище „Пробуда - 1905” в село Венелин, където ще се срещнем и запознаем с част от самодейците от фолклорната група, които ще ни разкажат още за историята на селото, за настоящето, за читалището им, делниците и празниците. Ще чуем и специфичните песни на ваяците.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия