Литературата. Начин на употреба

всяка събота
от 13.00 до 14.00 часа

Публикации

 Гьоте и Екерман

Литературните анкети – живи и днес

Литературната анкета у нас – с известните ѝ образци на Иван Шишманов с Иван Вазов и Михаил Арнаудов с Пейо Яворов – е важно познавателно пособие за литературни историци и любопитни читатели. По-късно излизат ред анкети с водещи български писатели –..

публикувано на 04.12.23 в 12:58
Тед Чанг

Към човешкото (през отвъдчовешкото)

Тед Чанг е един от най-интересните и, бих казала, умни фантасти. Светът на текстовете му е по борхесовски фантастичен, изпълнен с почуда и състрадателност към захвърлените в света същества, не задължително и не непременно човеци. Текстовете в..

публикувано на 12.10.23 в 17:05

Сънищата на Лъвкрафт

В света, в който рано или късно ставаме мъдри и нещастни, има място и за сънищата на култовия Хауърд Лъвкрафт. Пристъпваме в неговия свят несигурни, не с обещанието всичко да ни се изясни, а със заявката да става все по-странно и по-странно.  Новото..

публикувано на 11.10.23 в 11:50

Литература и социология

Както всяка човешка дейност, литературата има свое материално изражение, свое измерение и място в ежедневния ред на нещата, в социалния ред на нещата. Четейки произведение на един автор, рядко си даваме сметка как точно е създадено, трудно можем да..

публикувано на 13.08.23 в 10:15

Разказвачът и смъртта

Да разказваш значи да отлагаш смъртта, това всъщност прави Шехерезада, това изглежда прави и всеки писател, съзнателно или безсъзнателно. Но един ден и писателите се уморяват от този своеобразен танц и текстовете им стават отворени в един смисъл, но..

публикувано на 20.07.23 в 11:20

Не можеш два пъти да влезеш в една и съща игра

Допреди социалните мрежи компютърните игри бяха сочени като едни от големите крадци на време при възрастни и подрастващи. Ефектът на зарибяването, разбира се, далеч не е за подценяване, а причините понякога да хлътваме във въображаеми светове и роли е..

публикувано на 12.06.23 в 09:35
Бистра Величкова и Лора Динкова

Употреба на носталгията

Обект на разговора е едно от свойствата на литературата – да се гмурка в дълбините на човешката носталгия, а повод е новата книга с разкази на Бистра Величкова – "Ресто". В случая става дума и за такива апотеозни произведения от българската литературна..

публикувано на 10.04.23 в 08:45

Съвременната ирландска литература

На 17 март Ирландия отбеляза своя национален празник – Св. Патрик. Както всяка година, патронът на ирландците и техен покръстител беше честван пищно по целия свят – зелени реки, тъмна бира "Гинес", ирландски танци и ирландска музика.   Спокойно можем да..

публикувано на 20.03.23 в 16:57

Петър Чухов – между поезията и музиката

Между поезията и музиката, как се съчетават изкуствата и какво кара поета да не спира да търси интересни форми на изява. Самият той организира в Столична библиотека ежемесечно срещи с поети и създава очакваща аудитория за поетични четения.  В..

публикувано на 07.03.23 в 15:08

Има ли ясно жанрово разделение в нашата литературна среда?

Жанровото писане на литература в България, има ли такова ясно разделение в нашата литературна среда?  Кои са авторите, които са се профилирали в подобен тип истории?  Ценят ли се у нас добре написаните криминални истории, фантастика, фентъзи и техните..

публикувано на 09.02.23 в 13:30