Литературата. Начин на употреба

всяка събота
от 12.20 до 13.00 часа

Публикации

Снимката е илюстративна

Как се преподава литература днес?

Как се преподава литература днес? Кои са будителите на нашето време, които имат за задача да запалят в учениците любовта към четенето и литературата? Запознават ли се децата със съвременните писатели и книги?  Все още ли най-важният въпрос остава: "Какво..

публикувано на 11.11.22 в 11:40

Детската литература – как една история може да е поучителна, без да е назидателна

Каква детска литература от чуждестранни автори се издава на български език, кое е важното за превода и начина, по който изглеждат книгите, разказва в предаването издателят и преводач Манол Пейков. Преди няколко години той открива за българската..

публикувано на 26.10.22 в 12:22
Лора Ненкова

Съседните страни и племена в огледалото на езика ни

За трудното популяризиране на литературата на съседните ни Балкански държави, за споделените и несподелимите травми на детството и най-близката история, за преживяванията на преводача и навлизането в болезнените реалности на някои художествени текстове...

публикувано на 11.10.22 в 15:57

Коректорски труд или свещената тройка – преводач, редактор и коректор

Често коректорският труд е подценяван, независимо че това е най-важният елемент от книгоиздаването.  За тънкостите на занаята, както и забавни гафове от практиката на коректорите  в " Литературата. Начин на употреба",  разказват коректорът Ива Колева и..

публикувано на 03.08.22 в 12:20

Поезия срещу войната

Творби на 101 автори са включени в антологията "Поезия срещу войната". Книгата съдържа текстове на 80 от вече знаковите, а и по-нови имена в съвременната българска поезия, както и на класически и съвременни украински писатели като Тарас Шевченко, Юрий..

публикувано на 18.07.22 в 11:35

Комикси, графични новели, език и литература

В силните си години от края на 70-те до началото на 90-те години на ХХ век списанията "Дъга" и "Чуден свят" продават над десетмилионни тиражи.  Най-добрите български комиксови поредици са създадени от талантливи художници и сценаристи, които разказват..

публикувано на 11.07.22 в 13:35

Що е "римейк" и има ли го и в литературата

Чуждицата "римейк" не е новост в българския език, но в публичната реч присъства по-често не със специализирани, а с метафорични употреби. Основното значение се отнася към определен вид филми, създадени въз основа на по-ранни, но такива в родното ни кино..

публикувано на 06.06.22 в 10:10
Константин Павлов

Памет за Константин Павлов

Мирела Иванова и проф. Михаил Неделчев разговарят с Надежда Московска за Константин Павлов, един от най-значимите български поети на XX век. Според водещата Павлов е повече поетична вселена, отколкото име; а самото име е сведено до инициали; стремежът е..

публикувано на 11.04.22 в 10:20
Швейк – ил. Йозеф Лада

Малкият човек срещу чудовищата на войната и властта

Надежда Московска разговаря за литературата на иронията и сарказма срещу насилието над личността от големите авторитети – императори, царе, генерални секретари и идеологически чучела с Бойко Ламбовски. Става дума за велики книги като „Приключенията на..

публикувано на 14.03.22 в 08:55

Как поетите си мерят талантите

Става дума за т.нар. "поетически състезания" или двубои.  Петър Чухов организира двубои между поети, Стефан Иванов – състезания, в които поети сблъскват словото си с актьори.  Двамата разказват за мотивите да направят подобни срещи – повишава се..

публикувано на 07.02.22 в 15:03