Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Централни произведения в програмата на Лехар-фестивала Бад Ишъл

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Снимка: Юлия Атцмансторфер

В Залцкамергут, там можеш хубаво да се повеселиш!“ С началната строфа на тази най-известна песен в историята на австрийската оперета, Лехар-фестивалът Бад Ишъл кани своята публика на фестивалното лято 2019 година, за да я пренесе в хотела „Бялото конче“ на езерото Волфгангзее.

Зингшпилът „Бялото конче“ на Ралф Бенатцки е вероятно най-известната творба в областта на забавния музикален театър и ще бъде наново поставена от художествения ръководител на фестивала Томас Енцингер. Оперетата е забавно ревю, в което различни стилове и жанрове като валс, фокстрот и шлагер са вплетени в едно цяло и заразяват публиката с много настроение. В артистичния екип са ангажирани звезди от сцената и телевизионния екран: Рамеш Наир, Сузана Хиршлер, Хелга Папоушек и Курт Шрайбмайер. В сюжетната линия на зингшпила „Бялото конче“ се откроява любовната история на келнера Леополд и собственичката на хотела Йозефа Фогелхубер. Тя обаче се главозамайва по своя постоянен гост др. Зийдлер, който обаче се влюбва в младата берлинчанка Отилия. И когато към главните се прибавят и второстепенните персонажи на вечно мърморещия фабрикант Вилхелм Гийзеке, както и прекомерно чувствителния проф. Хинцелман с неговата фъфлеща дъщеря Клерхен, интригите са „в кърпа вързани“.

Премиерата на „Бялото конче“ от Ралф Бенатцки ще бъде на 13 юли тази година. Жак Офенбах е един от създателите на оперетата в музикалната история. С творчеството си той променя коренно музикалния театър през втората половина на 19 век. По повод 200-годишнината от рождението му, Лехар-фестивалът ще пренесе този път публиката в Париж. По френски „патент“ актьорите на сцената ще се обичат, ще си изневеряват и ще танцуват. Разбира се, че известният кан-кан на Офенбах няма да липсва.

Със своята фриволна оперета „Парижки живот“ Офенбах отправя поглед, изпълнен с виц и ирония към френската столица. В тази „Мека“ на удоволствията искат да участват и почиващият там шведски Барон фон Гондремарк и неговата съпруга. С пристигането си в града на любовта те са посрещнати от някого, който се представя за друго лице. Последствията от това са всъщност една объркваща игра, в която човешкото излиза на преден план и на дневна светлина.

„Парижки живот“ се поставя за първи път в Бад Ишъл. За нуждите на Лехар-фестивала творбата изцяло и наново се превежда и обработва. В главните роли са ангажирани Александра Райнпрехт и Герд Фогел. Премиерата е на 20 юли тази година. С третата продукция в полусценична форма, Лехар-фестивалът ще представи за първи път една рядка творба на почетния гражданин на Бад Ишъл Франц Лехар. При това публиката ще бъде омагьосана не само от хубавата валсова музика, но и изненадана от модерните джаз-мелодии, които Франц Лехар използва в „Кло-кло“. Кло-кло Мустаж е една известна вариететна певица. Сред нейните многобройни ухажори е и кметът, когото тя много мило нарича „папа“. Един ден Кло-Кло го моли писмено за финансова помощ, но писмото стига до неговата съпруга, което довежда кмета и неговата мнима дъщеря да турбулентни моменти.

Зийглинде Фелдхофер, Герд Фогел и Сузана Хиршлер са водещите персонажи. Полусценичната постановка ще бъде записана и издадена на компактдиск от немската звукозаписна компания за класическа музика Classic Produktion Osnabrück. Премиерата е на 10 август тази година. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Николай Лугански

Пианистът Николай Лугански с романтичен рецитал във Вербие

Лугански е роден в Москва на 26 април 1972. Родителите му са научни сътрудници – физик и химик. На 5-годишна възраст, преди още да знае нотите, синът им свири соната на Бетовен изцяло по слух. Завършва прочутото Централно музикално училище в Москва, а след това и Московската консерватория. Негови преподаватели са Татяна Кестнер, Татяна Николаева и..

публикувано на 01.08.21 в 09:15
Триото отляво на дясно: Михаил Иванов, Мартин Марков, Атанас Попов

Триото на Мартин Марков открива инициативата Sofia Jazz Days

В летните постпандемични месеци се наблюдава едно истински вдъхновяващо масирано завръщане на сцена на добрия нов български джаз – тук можем да споменем като изключително вдъхновяващи Джаз Форум Стара Загора (който откри сезона още в началото на юни и то съвсем тематично), провеждащото се в моментна юбилейно издание на Джаз фестивала „Варненско лято“,..

публикувано на 31.07.21 в 13:43

Повече музикант, отколкото китарист – интервю с Петър Петков (ate)

Петър Петков е класически китарист, роден в Пловдив и живеещ в Гданск, Полша. Въпреки че никога не е загърбвал напълно класическата китара, България го познава най-вече с музиката му под псевдонима ate . В това си амплоа той работи с електрическа китара и аудио ефекти, чрез които създава разливащи се минималистични композиции, които концентрират в..

публикувано на 31.07.21 в 12:53

Красимира Стоянова в „Мария ди Роан“

„Музиката е моят живот. Така ме е орисал баща ми, така и продължих и не мога да си представя всекидневието си без мисълта за нея. Не знам каква бих била, ако нямах на времето цигулката в ръцете си. Тя ми даде всичко. Операта за мен е само едно естествено продължение на любовта ми към цигулката. Чувствам живота си пълноценен и активен и съм безкрайно..

публикувано на 31.07.21 в 08:25

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 август 2021

1 август 3.00 часа – Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), Увертюра към операта „Дон Жуан“, K.527. 3.07 часа – Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), Симфония кончертанте в Ми бемол мажор, K.364. Солисти: Стивън Коупс (цигулка) и Хиоби Сим (виола). 3.39 часа – Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), Симфония № 38 в Ре мажор, K.504, „Пражка“. Изпълнява..

публикувано на 30.07.21 в 08:15