Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Централни произведения в програмата на Лехар-фестивала Бад Ишъл

БНР Новини
Снимка: Юлия Атцмансторфер

В Залцкамергут, там можеш хубаво да се повеселиш!“ С началната строфа на тази най-известна песен в историята на австрийската оперета, Лехар-фестивалът Бад Ишъл кани своята публика на фестивалното лято 2019 година, за да я пренесе в хотела „Бялото конче“ на езерото Волфгангзее.

Зингшпилът „Бялото конче“ на Ралф Бенатцки е вероятно най-известната творба в областта на забавния музикален театър и ще бъде наново поставена от художествения ръководител на фестивала Томас Енцингер. Оперетата е забавно ревю, в което различни стилове и жанрове като валс, фокстрот и шлагер са вплетени в едно цяло и заразяват публиката с много настроение. В артистичния екип са ангажирани звезди от сцената и телевизионния екран: Рамеш Наир, Сузана Хиршлер, Хелга Папоушек и Курт Шрайбмайер. В сюжетната линия на зингшпила „Бялото конче“ се откроява любовната история на келнера Леополд и собственичката на хотела Йозефа Фогелхубер. Тя обаче се главозамайва по своя постоянен гост др. Зийдлер, който обаче се влюбва в младата берлинчанка Отилия. И когато към главните се прибавят и второстепенните персонажи на вечно мърморещия фабрикант Вилхелм Гийзеке, както и прекомерно чувствителния проф. Хинцелман с неговата фъфлеща дъщеря Клерхен, интригите са „в кърпа вързани“.

Премиерата на „Бялото конче“ от Ралф Бенатцки ще бъде на 13 юли тази година. Жак Офенбах е един от създателите на оперетата в музикалната история. С творчеството си той променя коренно музикалния театър през втората половина на 19 век. По повод 200-годишнината от рождението му, Лехар-фестивалът ще пренесе този път публиката в Париж. По френски „патент“ актьорите на сцената ще се обичат, ще си изневеряват и ще танцуват. Разбира се, че известният кан-кан на Офенбах няма да липсва.

Със своята фриволна оперета „Парижки живот“ Офенбах отправя поглед, изпълнен с виц и ирония към френската столица. В тази „Мека“ на удоволствията искат да участват и почиващият там шведски Барон фон Гондремарк и неговата съпруга. С пристигането си в града на любовта те са посрещнати от някого, който се представя за друго лице. Последствията от това са всъщност една объркваща игра, в която човешкото излиза на преден план и на дневна светлина.

„Парижки живот“ се поставя за първи път в Бад Ишъл. За нуждите на Лехар-фестивала творбата изцяло и наново се превежда и обработва. В главните роли са ангажирани Александра Райнпрехт и Герд Фогел. Премиерата е на 20 юли тази година. С третата продукция в полусценична форма, Лехар-фестивалът ще представи за първи път една рядка творба на почетния гражданин на Бад Ишъл Франц Лехар. При това публиката ще бъде омагьосана не само от хубавата валсова музика, но и изненадана от модерните джаз-мелодии, които Франц Лехар използва в „Кло-кло“. Кло-кло Мустаж е една известна вариететна певица. Сред нейните многобройни ухажори е и кметът, когото тя много мило нарича „папа“. Един ден Кло-Кло го моли писмено за финансова помощ, но писмото стига до неговата съпруга, което довежда кмета и неговата мнима дъщеря да турбулентни моменти.

Зийглинде Фелдхофер, Герд Фогел и Сузана Хиршлер са водещите персонажи. Полусценичната постановка ще бъде записана и издадена на компактдиск от немската звукозаписна компания за класическа музика Classic Produktion Osnabrück. Премиерата е на 10 август тази година. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Роландо Виязон

„Моцартисимо“ на Роландо Вилазон

„Когато срещнеш Моцарт, наистина намираш приятел до края на живота си – намираш светлина, която ще бъде с теб завинаги ...“ – казва Роландо Вилазон. „Музик мания“ (на 24 февруари от 17 часа) избира представителния диск, събрал много от предишните записи на певеца, включително и фрагменти от „Вълшебната флейта“, където тенорът се изявява като..

публикувано на 24.02.21 в 08:05
Стойка Миланова

Стойка Миланова – българската прима на цигулката

В две поредни издания предаването „Студио „Музика“ на програма „Христо Ботев“ въвежда слушателите в прекрасния творчески свят на голямата българска цигуларка Стойка Mиланова. Активно концертиращ артист от световна величина, виртуозен изпълнител и педагог с тънък усет към взаимодействието между традициите и съвременността, повече от половин..

обновено на 23.02.21 в 12:32
Ференц Лист 1856

210 години от рождението на Ференц Лист

Две симфонични творби на Ференц Лист ще прозвучат в транскрипции за два рояла на 22 февруари от 19 часа в камерна зала „България“. Това са симфоничната поема „Прометей” S 639 с премиера за страната и Симфония „Фауст“ S 647. Изпълнители са Янко Маринов и Станислав Станчев. Клавирната версия е изработена от композитора с изключително майсторство – не..

публикувано на 22.02.21 в 10:32

Маргьорит Лонг – пианистката-легенда

„Златната нишка, която ни свързваше с Дебюси, Равел и Форе се скъса завинаги” – с тези думи пианистът Святослав Рихтер отбелязва сбогуването си с Маргьорит Лонг след нейната кончина през 1966 г. Доскоро известна у нас като Маргарита Лонг, легендарната пианистка не само е изпълнителка-сподвижница на френския модернизъм в края на 19 и първата половина..

публикувано на 21.02.21 в 08:25

Катя Ричарели на 75

В съботната вечер програма „Христо Ботев“ ще почете 75-ия рожден ден на Катя Ричарели. „Родена съм примадона!“, пределно лаконично отговаряше през годините знаменитото сопрано на многобройните питания за впечатляващите ѝ триумфи по света. От дебюта в Мантуа през 1969 като Мими в „Бохеми“. Успехът мигом я изстрелва в звездна орбита. Възторгът..

публикувано на 20.02.21 в 08:35