Звезден експрес

петък
от 14.00 до 15.00 часа

Какво можете да очаквате от брака между "Царицата на чардаша" и "Фантома на операта"? Жанровете, предназначени най-вече за удоволствие на очите (оперета, мюзикъл, танцова, театрална или филмова музика), в авторските ни сценарии са интерпретирани като удоволствие за ушите ... и вашето въображение ...
В този ден и час имате възможност да се запознаете както с портрети на големи творчески личности (композитори, режисьори, хореографи, актьори, продуценти ...), така и с различни жанрови интерпретации, съвсем нови записи на премиерни творби и ... любимите ни тематични колажи. Въпреки че от самото си създаване е форматирано като предаване от образователен тип, "Звезден експрес" удовлетворява претенцията за атрактивност в класическите музикални линии. Безспорното му предимство е, че самата специфика на музикалния материал предполага творческо въображение за моделиране на звукозаписния фонд - регистрации на популярни или нови жанрови заглавия.
Повече от 10 години тази форма, наречена "Фантомът на чалдаша", а днес "Звезден експрес" се радва на признание - както сред аудиторията, така и сред професионалната колегия. Неслучайно предаването е удостоено с Голямата награда на медийния. Фестивал "Осмата муза", както и с Първа награда на радиофестивала "Сребърна вълна".

Екип: Цветана Тончева и Даниела Найденова

Публикации

"Бенджамин Бътън" на сцената на Областния музикален театър Линц

През 1860 година в Балтимор се ражда Бенджамин Бътън, но не като малко, сладко бебе, а като брадясал старец. Съдбата му е предначертана: той ще изживее живота си в обратен ход и от ден на ден ще става… все по-млад. Когато на 50-годишна възраст Бътън се..

публикувано на 16.05.24 в 18:21

Проф. Бистра Атанасова – In memoriam

На 11 март 2020 на 75-годишна възраст почина проф. Бистра Атанасова – режисьор, писател и педагог. Изключително енергична, силно емоционална, болезнено откровена, възторжена, гневна, борбена, полемична и поетична, повече от ярка творческа личност. Проф...

публикувано на 12.03.20 в 18:19
Лиляна Кошлукова в ролята на Княгинята с Арон Аронов (Адам) в оперетата „Птицепродавецът“ на К. Целер, 1967 г. ДМТ „Стефан Македонски“, София.

Лиляна Кошлукова – незабравимата!

Този петък „Звездният експрес“ на програма „Христо Ботев“ ще предложи на слушателите вълнуващо пътешествие в компанията на звезден български глас. В продължение на няколко десетилетия – от момента на създаването на Държавния музикален театър „Стефан..

публикувано на 03.10.19 в 15:57

Централни произведения в програмата на Лехар-фестивала Бад Ишъл

„ В Залцкамергут, там можеш хубаво да се повеселиш! “ С началната строфа на тази най-известна песен в историята на австрийската оперета, Лехар-фестивалът Бад Ишъл кани своята публика на фестивалното лято 2019 година, за да я пренесе в хотела..

публикувано на 12.07.19 в 09:00

За Великденския оперетен концерт в Бад Ишъл

Чудесни гласове очароваха публиката в пълната зала на конгресния и театрален дом в Бад Ишъл на Великденския оперетен концерт. Младата полякиня Паулина Хорайска е била открита на един конкурс за оперетни певци на частния музикален университет „Антон..

публикувано на 11.07.19 в 15:20
Сузане Марик

"Тръгвам с моята Клара за Сахара"

В рамките на Лехар-фестивала в Бад Ишъл тази година Сузане Марик представи една впечатляваща програма с шлагери от 20-тe и 30-те години на XX век. Чаровна, забавна и с интерпретаторски талант, Марик се погрижи за една разпродадена зала в Театъра..

публикувано на 07.11.18 в 09:25
Плакатът на оперетата на Франц Лехар „Страната на усмивките“ на Лехар-фестивала в Бад Ишъл

Гласове от пресата за „Страната на усмивките“

„Страната на усмивките“ е оперета на Франц Лехар с либрето от Лудвиг Херцер, Фриц Льонер-Беда и Виктор Леон. Премиера на оперетата в рамките на тазгодишния оперетен фестивал се състоя на 21 юли в конгресната и театралната зала на Бад Ишъл. Известната творба..

публикувано на 06.11.18 в 11:20
Новият художествен ръководител на Лехар-фестивала в Бад Ишъл  Томас Енцингер (вляво) и кметът Ханес Хайде

Нов рекорд: 22 885 посетители на Лехар-фестивала

Отминалият сезон с 22 885 посетители на Лехар-фестивала в Бад Ишъл надхвърли високите очаквания към новия художествен ръководител Томас Енцингер. „Радостта е голяма, но отговорността също. Винаги може да се желае още повече“, казва Енцингер и продължава:..

публикувано на 06.11.18 в 10:05
Момент от работата на международния симпозиум на тема: „Цветето от Хавай“ – чуждото, миграция, музикален театър“,  провел се в рамките на Лехар-фестивала в Бад Ишъл

„Аз съм секс, а вие апил“

„Аз съм секс, а вие апил“. Разбира се, че тук става дума за една метафора. Композиторът с унгарско-австрийски произход Пал Абрахам е имал идеите, силата, енергията и таланта. Само артистите на сцената обаче са могли да превърнат тези негови идеи и качества..

публикувано на 05.11.18 в 13:54

Гласове от пресата за "Цветето от Хавай"

Оперетата „Цветето от Хавай“ на Пал Абрахам с либрето от Емерих Фьолдес, Алфред Грюнвалд и Фриц Льонер-Беда беше австрийската премиера на реконструиранатаверсия това лято на Лехар-фестивала в Бад Ишъл. Точно с тази творба откриха оперетния фестивал тази..

публикувано на 05.11.18 в 10:22