Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любовта като психоза

„Нежна е нощта“ – драматизация по романа на Франсис Скот Фицджералд

Авторът на „Нежна е нощта” - Франсис Скот ФитцджералдВъв времето на „Радиотеатър след полунощ“ ви предлагаме среднощно слушане на „Нежна е нощта”, драматизация по едноименния роман на Франсис Скот Фицджералд. Преводът е на Димитри Иванов. Драматизация – Майя Динева. Режисьор – Илия Добрев.

„Нежна е нощта”, един от най-хубавите и трагични романи в световната литература, отразява съдбата на автора си. Роман – вопъл и отчаяние.
В края на живота си, докато работи над различни филмови сценарии в Холивуд, Фицджералд пише писмо на дъщеря си, в което казва: „Това, което правя тук, е последно уморено усилие на човек, който някога се е занимавал с по-стойностни неща и се е справял много по-добре”.

„Нежна е нощта” безспорно е сред най-стойностните произведения в голямата литература. И е кардиограма на любовта, която през погледа на Фицджералд граничи с лудостта: непрекъснато се преобръща от мощна и убийствена до кротка като пристан , докато не изхвърля единия от двамата на брега на самотата. Някакво такова състояние „отвъд психозите и неврозите”. Дали заради тази й патология, или защото любовта е стремежът и смисълът на битието, хората въпреки всичко продължават да се обичат. Парадокс? Недоразумение? Или просто Франсис Скот Фицджералд.

Участват артистите: Силвия Лулчева, Илия Добрев, Антоанета Добрева-Нети, Васил Бинев, Свежен Младенов, Нина Стамова, Мирослав Косев, Мая Бабурска. Гласовете им майсторски преодоляват и допълват болезнено оголените нерви на героите от фицджераловата любовна нощ…

неделя, 28 юли, от 0.30 часа

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови поети в поредицата "Спасени думи"

През последните две години програма "Христо Ботев" на Българското национално радио излъчи стиховете на стотина наши съвременни поети. Необходимостта да звучи български стих в националните ни програми е явна и наложителна. Защото заедно с техническия напредък на века вкусът на публиката към прекрасното се променяше, слизаше надолу към чалгата и още..

публикувано на 05.04.24 в 08:05

Епизод 5: Роклята на Алла

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 23.03.24 в 08:35

Неподражаемият Славомир Мрожек в неделния радиотеатър

Радиотеатърът е подготвил за своите почитатели три произведения на полския драматург Славомир Мрожек: "Лисан кандидат", "Лисан философ" и "Вода". Идеята за миниатюрите с главен герой Лисан идва на Мрожек от знаменития средновековен пародиен епос "Роман за Лисан", в който главни герои за животни – лисица, вълк, мечка… Мрожек обаче обръща нещата:..

публикувано на 22.03.24 в 14:15

Епизод 4: Кураж на неочаквани места: Серго и Мария

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 16.03.24 в 08:30

Скритата реалност

Според руския академик Козирев времето е енергия, способна да се разсейва или концентрира. Известните огледала на Козирев променят плътността на времето и доказват, че човешкият мозък е способен да получава информация независимо от географията и от времето. Те предават и приемат информация. Там миналото и бъдещето се преплитат. Според академик Козирев..

публикувано на 15.03.24 в 15:02