Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Песни от Юга и авторско право

БНР Новини

Посрещаме Ви със сцени от Юга – песни на Брус Хорнсби (Bruce Hornsby) и Джон Фогърти (John Fogerty), които носят духа на пътешествието с южняшки привкус. Сред записите звучи мелодията за сладката стопаджийка, а след нея хронологически идва ред и на „Старецът на пътя“. Автор и на двете песни е Джон Фогърти, създател на групата „Крийдънс Клируотър Ривайвъл“ (Creedence Clearwater Revival, CCR) и неин шеф до разпадането на състава през 1972 година.

Джон Фогърти продължава активната си дейност, но като самостоятелен певец, изпълнявайки песните, които продължава да прави. The Old Man Down The Road („Старецът на пътя“) обаче се оказва препъни-камък за музиканта. Тя се съдържа в албума му Centerfield (Сентърфийлд – термин от бейзбола и град в Юта, САЩ). Когато песента започва да се излъчва, собственикът на компанията „Фентъзи“, която е издавала албумите на „Крийдънс Клируотър Ривайвъл“ завежда дело срещу Фогърти, заради това че „Старецът на пътя“ има голяма прилика с друга, предишна песен, създадена пак от Фогърти, но правата за нея принадлежат на компанията „Фентъзи“.

Става дума за известния хит „Бяг през джунглата“ (Run Through The Jungle). И въпреки, че авторът е заимствал не от някого другиго, а от себе си – отново попада под ударите на закона, тъй като е отстъпил правата за текста и музиката си на „Бяг през джунглата“ в полза на напуснатата от него компания „Фентъзи“ 12 години по-рано.

Поради това е заведено дело, което трае почти 10 години и влиза като пример в американската правна система. Завършва относително благоприятно за Джон Фогърти със съдийското решение, че въпреки всички обстоятелства „е необходимо творческата дейност да се поощрява, окуражава, възнаграждава и авторско-правният закон не бива да вреди на творческото начало, което стимулира артистичната креативност в полза на обществото“.

Пирова победа за Джон Фогърти, уви. Той е трябвало да заплати единствено (!) адвокатските хонорари, но те са в размер на… един милион и 350 хиляди долара. Не е безопасно да цитираш и себе си, дори.

Слушайте "Изпята поезия" на 4 август, неделя от 17,00 часа по програма "Христо Ботев".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Аделина Александрова и Емануил Иванов

Пианистът Емануил Иванов: артистът трябва да е земен

"Винаги съм смятал, че един артист, примерно в класическата музика, трябва да е земен – казва Емануил Иванов. – Не бива да се самоиздигаме на пиедестал, не трябва да създаваме изкуствена дистанция между себе си и публиката и да се считаме за недосегаеми, само защото свирим или правим музика. Нямаме никакво право на това – трябва да сме близки..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Сцена от четвърто действие на операта „Вилхелм Тел“

"Вилхелм Тел" от Джоакино Росини, опера в четири действия

Либрето: Виктор Жозеф Етиен и Иполит Луи Би (по едноименната драма на Фридрих Шилер) Първо изпълнение: 3 август 1829 г. в Париж. Действащи лица: • Вилхелм Тел – баритон • Мелхтал – бас • Арнолд, негов син – тенор • Валтер Фюрст – бас • Лайтхолд – бас • Геслер, австрийски императорски наместник в Швейцария – бас • Рудолф, негов адютант – тенор..

публикувано на 26.04.24 в 12:15

Фестивалът "Артис" с трето издание в София

"През тази година стартираме третото издание на "Международния музикален фестивал за класическа музика и изкуства". Подчертавам изкуства и правя това уточнение, защото в предишните издания, фестивалът   беше само с класическа музика. Сега разширяваме диапазона  ,включвайки различни изкуства, като в бъдеще тенденцията е форумът да обединява всички..

публикувано на 26.04.24 в 08:15

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05