Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изложба „Имагинерни изрази“ в галерия „Папийон“

БНР Новини
Снимка: Галерия "Папийон"

В разгара на летния сезон варненската галерия „Папийон“ е заложила на двама много интересни и с лека провокативна нотка автори. Това са Христо Йотов - живопис и Григор Мицев - скулптура, но ги обединява сюрреалистичния подход към идеята, изключително богатото въображение и фината естетика.

Христо Йотов е по-популярен у нас, той има своите колекционери и почитатели, Григор Мицев – също утвърден и признат скулптор е по-известен извън страната, предимно в Германия. Христо Йотов изгражда сюжетите и колоритните си решения като разчита на парадокса, на – отново ще подчертая – сюрреалистичното вглеждане в човешката вселена, на съчетаването на лица, предмети, фантастични същества, които времето и мястото събират.

Картините на Христо Йотов трябва да се разглеждат по дълго време, за да се вникне и разгадае случващото се върху платното. Ето и някои заглавия – „Летен празник“, „Островът“, „Обитателите на зелената къща“, „Разговор с куче“, „Голямата риба“, „Закуска на тревата“, сюжети и колоритни парадокси, в които очакваш тайнството да се случи.

Григор Мицев е скулптор с отношение и усет към съвременния изказ  и нови тенденции в скулптурата, но със силно изразен индивидуален почерк, с чувство за хумор и философски подтекст. Целият цикъл е изпълнен в бронз, тониран в съвременни патини  и успешно комбиниран с устойчива на времето смола. Григор Мицев като се проследят и заглавията на творбите му:

„Преодоляване на гравитацията в домашни условия“ или „Котките на Шрьодингер“ има отношение към физиката, науката в различни области, природните явления като усет за човешките сетива.

Двамата художници се допълват със своите творби в галерия „Папийон“ и са нова нотка в летния художествен свят като „Имагинерни изрази“.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мариус Куркински представя юбилейния си спектакъл на "Аполония"

Актьорът Мариус Куркински ще представя юбилейния си спектакъл "Мариус 50" по време на празниците на изкуствата "Аполония". Той ще представи всички свои досегашни представления чрез сборен моноспектакъл. Зрителите ще могат да видят превъплъщенията му в "Дон Жуан", "Черното пиле", "Песен на песните" и други. Празниците на изкуствата ще се проведат от 1 до..

публикувано на 12.08.20 в 15:11

Дебютният роман на Том Ракман "Неудачниците" излиза на български

Десет години след първото си публикуване на английски език, когато творбата е обявена за една от книгите на годината, „Неудачниците“ на канадско-американския писател Том Ракман най-накрая излиза на български в превод на Ангел Игов и с корица на Милена Вълнарова.  Романът е броеница от разкази, съединени в корена си. Въздушно леките портрети истории..

публикувано на 12.08.20 в 12:44
Зачатие Богородично - Юлия Станкова

Новозаветната жена в творбите на Юлия Станкова

Библейската тематика е обикната в творбите на много български художници. Изложбата „Жените в Новия завет“ на Юлия Станкова в пловдивската галерия „Възраждане“ прониква в душата на съвременния човек, като го кара да се идентифицира с вечността. Цяла изложба, посветена на жените от Новия завет, е нещо специално и рядко, казва галеристката Красимира..

обновено на 12.08.20 в 12:27
Васил Дуев

70 представления „Всичко на масата“

Театрална работилница „Сфумато“ не спусна завеса дори в разгара на лятото. Тази вечер (12 август) лятната програма продължава с „Всичко на масата“ – моноспектакъл на Васил Дуев по едноименния роман на американския писател Чарлз Буковски. За това свое превъплъщение в образа на Хенри Чинаски младият актьор получи номинация за награда „Икар 2017“ в..

публикувано на 12.08.20 в 10:33

Момчил войвода – между легендата и историческата истина

"Момчил – родопският цар" – новата книга на проф. Николай Овчаров и проф. Пламен Павлов – допринася не само за запознаването на читателите с личността на Момчил войвода, но и за провокиране на интереса към културния туризъм.  Книгата разграничава историческите факти от легендата, която се е сраснала с личността на Момчил войвода. Според авторите..

публикувано на 10.08.20 в 13:30