Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Хилок Карнавал – авангарден джаз по улиците на Пловдив

БНР Новини
1
Васил Хаджигрудев и Лав Ковач
Снимка: личен архив на групата

Тази вечер от 20:30 в София ще се състои подгряващият концерт преди Хилок Карнавал – серия от музикални събития, които на 24 и 25 август ще обиколят няколко нетипични локации в Пловдив.

Хилок Карнавал се организира от "Хорз" - международен лейбъл за авангарден джаз, атмосферик рок, instrant composing и електроакустична импровизация.

Седмица преди основното събитие в София ще свири Хаджи оркестъра – български джаз бенд, създаден от контрабасиста, композитор и диригент Васил Хаджигрудев и описван от самите музиканти ето така: „Стари градски песни, фрий джаз, абсолютен авангард. Започва като безскрупулно лековата музика, а в следващия момент - интензивна задълбоченост.“

Пловдивската програма на Хилок Карнавал можете да намерите в страницата на Пловдив 2019, а тук можете да чуете повече от Васил Хаджигрудев и за „Хорз“, новият лейбъл, създаден в сътрудничество с познатия на българската публика барабанист и композитор Лав Ковач.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Паметта за 100 лица на българския театър, съхранена във фотоалбум

Сто незабравими български актьори намират място между страниците на новия луксозен фотоалбум, озаглавен „100 лица на театъра“. Те са представени чрез кратки биографии и повече от 500 снимки, някои от които показани за първи път, уловили мигове от полета им на сцената. Точно това е и целта на албума – да отдаде почит към паметта на актьорите и..

публикувано на 28.10.20 в 15:50
Д-р Джон Кабат-Зин

Защо е важно да сме осъзнати в условията на Covid кризата

Джон Кабат-Зин е сред най-ярките фигури в движението за осъзнатост (mindfulness) и автор на поредицата „Медитацията не е това, което мислите “ , „ Пробуждане без усилие “ , „ Целебната сила на осъзнатостта “ и „ Осъзнатост за всички “ . Американският автор ще се срещне с българските читатели на 28 октомври от 18.30 часа . Той ще..

публикувано на 28.10.20 в 13:30

"Преображение" и тайната на Рафаело

"Рафаело" освен име на популярна марка бонбони е един от тримата велики художници на Ренесанса, останал завинаги с ангелските лица на своите мадони и с прочутата "Атинска школа", разбира се. Рафаело е и персонаж в едноименния роман на италианския писател Франческо Фиорети. Дебютният роман на Фиорети „Тайната книга на Данте“ (2011) месеци наред е на върха..

публикувано на 28.10.20 в 11:25

„Нахлуване в пейзажа“ – изложба на Аделина Попнеделева

В галерия „Сердика" (артпространство на Женския пазар) можете да видите самостоятелната изложба на художничката Аделина Попнеделева, която има заглавие: „Нахлуване в пейзажа“. Художничката използва маслени, акрилни и акварелни бои върху платно, а в някои от картините присъстват колажирани редимейд (ready-made) обекти и бродерия. Веднага..

публикувано на 27.10.20 в 14:53

Отиде си Негрита Георгиева – живата памет на Радиотеатъра

Отиде си живата памет на Радиотеатъра през последните 40 години  Негрита Георгиева. Тя беше дългогодишен координатор на екип Драматургични форми. Негрита задаваше ритъма на редакцията. Човек с голяма усмивка и слънчева и лъчезарна душа.  Както самата тя казваше, „много е важно как ще посрещнеш хората, преди да влязат в студиото, по какъв начин, с..

публикувано на 27.10.20 в 12:55