Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Как да пишем за природата

Димитър Кенаров
Снимка: Софийски литературен фестивал

Това е надсловът на уъркшопа за младежи с поета и журналист Димитър Кенаров, който ще се проведе от 4 до 6 септември тази година в София. Той смята, че „Природата не заслужава клишета. Разнообразието на пейзажи, на растения и животни около нас, заслужава и разнообразни думи, разнообразни форми. Природата е винаги оригинална, всеки път различна по свой си начин, въпреки на пръв поглед повтарящите се сезони. И затова ние – всеки от нас толкова различен, оригинален – ѝ дължим същото.“

За участие може да се кандидатства до края на август, а това е последният от четирите уъркшопа на Фондация „Елизабет Костова“ през това лято, като досегашните бяха водени от Иван Димитров, Георги Господинов и Алек Попов. Повече за идеята може да научите от разговора с Димитър Кенаров. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мариус Куркински представя юбилейния си спектакъл на "Аполония"

Актьорът Мариус Куркински ще представя юбилейния си спектакъл "Мариус 50" по време на празниците на изкуствата "Аполония". Той ще представи всички свои досегашни представления чрез сборен моноспектакъл. Зрителите ще могат да видят превъплъщенията му в "Дон Жуан", "Черното пиле", "Песен на песните" и други. Празниците на изкуствата ще се проведат от 1 до..

публикувано на 12.08.20 в 15:11

Дебютният роман на Том Ракман "Неудачниците" излиза на български

Десет години след първото си публикуване на английски език, когато творбата е обявена за една от книгите на годината, „Неудачниците“ на канадско-американския писател Том Ракман най-накрая излиза на български в превод на Ангел Игов и с корица на Милена Вълнарова.  Романът е броеница от разкази, съединени в корена си. Въздушно леките портрети истории..

публикувано на 12.08.20 в 12:44
Зачатие Богородично - Юлия Станкова

Новозаветната жена в творбите на Юлия Станкова

Библейската тематика е обикната в творбите на много български художници. Изложбата „Жените в Новия завет“ на Юлия Станкова в пловдивската галерия „Възраждане“ прониква в душата на съвременния човек, като го кара да се идентифицира с вечността. Цяла изложба, посветена на жените от Новия завет, е нещо специално и рядко, казва галеристката Красимира..

обновено на 12.08.20 в 12:27
Васил Дуев

70 представления „Всичко на масата“

Театрална работилница „Сфумато“ не спусна завеса дори в разгара на лятото. Тази вечер (12 август) лятната програма продължава с „Всичко на масата“ – моноспектакъл на Васил Дуев по едноименния роман на американския писател Чарлз Буковски. За това свое превъплъщение в образа на Хенри Чинаски младият актьор получи номинация за награда „Икар 2017“ в..

публикувано на 12.08.20 в 10:33

Момчил войвода – между легендата и историческата истина

"Момчил – родопският цар" – новата книга на проф. Николай Овчаров и проф. Пламен Павлов – допринася не само за запознаването на читателите с личността на Момчил войвода, но и за провокиране на интереса към културния туризъм.  Книгата разграничава историческите факти от легендата, която се е сраснала с личността на Момчил войвода. Според авторите..

публикувано на 10.08.20 в 13:30