Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Балена Ланджева и портмоненцето ѝ, пълно с въображение

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Балена в студиото на „Време и половина“
Снимка: Таня Димова

Любопитството и възможността да черпи директно от извора е това, което най-силно кара Балeна Ланджева да влиза в глухия тунел, както самата тя определя онази малка стаичка, в която се случва майсторлъкът наречен „дублаж“. Със също това любопитство подхожда и към всяка друга форма на изкуство. А тя се занимава с не една или две такива. Пее, танцува, придава живот и на куклите.

Балена завършва Музикалното училище „Любомир Пипков“ с поп и джаз пее. Някъде там се промъква и интересът ѝ към мюзикъла. През цялото това време озвучава и всевъзможни неща. Толкова малка се захваща с дублажа, че дори не помни кога и как е започнало всичко. Помни само, че е свързано с „Играта на играчките 2“. Това е напълно достатъчно, за да даде начало на магията. Сега Балена учи „Куклен театър“ в класа на проф. Жени Пашова. Говори с такава любов за куклите, че на човек му се приисква веднага да седна в театъра и да гледа как оживяват всичките тези уж неодушевени предмети.

Балена е дъщеря на режисьора Димитър (Мишо) Ланджев и актрисата Сивина Сивинова. Възпитана е с уважение към театъра, киното, дублажа и въобще към изкуството. Любовта към всичко това обаче днес тя развива сама. Пази я някъде в портмоненцето си с образи, гласове, мимики, жестове и магични трикове. Достатъчна причина да бъде един от гласовете в поредицата ни „Младите в изкуството“. Ако искате да чуете нейната история, просто си пуснете звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Живи статуи на крайбрежната алея в Русе

От 24 до 27 юни Русе ще бъде домакин на традиционния вече Международен фестивал „Живи статуи“. Организатор на този единствен по рода си театрален празник в нашата страна е Драматичният театър „Сава Огнянов“, с подкрепата на Община Русе и на Министерството на културата. „Беше много трудно да организираме от различни европейски държави влизането..

публикувано на 24.06.21 в 15:37
Мирон Иванов

Мирон Иванов – сериозният работник на хумора

Всяка четвърта неделя в "Голямата къща на смешните хора" на редакция "Хумор и сатира" звучи рубриката "Усмивки от старите радиоленти". В поредното ѝ издание отново можете да чуете един от популярните радиогласове, съхранен в старите ленти на "Хумор и сатира", Радиотеатъра и в Златния фонд на БНР, и да се спомните за писателя и драматурга, белязал с..

публикувано на 24.06.21 в 15:25

КЕНТ и техните "Остриета", които поставят началото на фризьорството в България

15 септември 2017 година. Следобед. Руско Русев се разхожда в района на Докторската градина в София. Един стар бръснар привлича вниманието му.  Начинът, по който работи, казва на клиента „Искам да те спечеля, искам и да те запазя!“. Вече увлечен от страстта, с която възрастният мъж подстригва, Руско влиза в бръснарницата, с идеята да разбере повече...

публикувано на 24.06.21 в 09:05
Гергана Лаптева

„Божествен аромат“ – по следите на древни загадки в земите на Странджа

Четиво, което вълнува, разкривайки тайните на древните земи, в които живеем – н овият роман на Гергана Лаптева разказва за културното и природно богатство на Странджа планина и пренася читателя в мистичните земи на Странджа по следите на древни загадки. Романът е вдъхновен от действителни проучвания на археолози, исторически сведения и научни факти...

публикувано на 23.06.21 в 16:30

Книгоиздаване по време на пандемия

„Книгата не само остава, а като че ли става още по-търсен продукт във време на изолация и всеобща карантина. Хубавото е, че както в много страни, така и в България онлайн продажбите успяха да заменят традиционното купуване на книги, там където книжарниците бяха затворени“. – казва Георги Александров, главен асистент във Факултета по журналистика и..

публикувано на 23.06.21 в 15:58