Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Балена Ланджева и портмоненцето ѝ, пълно с въображение

БНР Новини
Балена в студиото на „Време и половина“
Снимка: Таня Димова

Любопитството и възможността да черпи директно от извора е това, което най-силно кара Балeна Ланджева да влиза в глухия тунел, както самата тя определя онази малка стаичка, в която се случва майсторлъкът наречен „дублаж“. Със също това любопитство подхожда и към всяка друга форма на изкуство. А тя се занимава с не една или две такива. Пее, танцува, придава живот и на куклите.

Балена завършва Музикалното училище „Любомир Пипков“ с поп и джаз пее. Някъде там се промъква и интересът ѝ към мюзикъла. През цялото това време озвучава и всевъзможни неща. Толкова малка се захваща с дублажа, че дори не помни кога и как е започнало всичко. Помни само, че е свързано с „Играта на играчките 2“. Това е напълно достатъчно, за да даде начало на магията. Сега Балена учи „Куклен театър“ в класа на проф. Жени Пашова. Говори с такава любов за куклите, че на човек му се приисква веднага да седна в театъра и да гледа как оживяват всичките тези уж неодушевени предмети.

Балена е дъщеря на режисьора Димитър (Мишо) Ланджев и актрисата Сивина Сивинова. Възпитана е с уважение към театъра, киното, дублажа и въобще към изкуството. Любовта към всичко това обаче днес тя развива сама. Пази я някъде в портмоненцето си с образи, гласове, мимики, жестове и магични трикове. Достатъчна причина да бъде един от гласовете в поредицата ни „Младите в изкуството“. Ако искате да чуете нейната история, просто си пуснете звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Режисьорът Милчо Манчевски

Милчо Манчевски: Имам страшно уважение към актьорите, изпитвам бащинско чувство

"Имам страшно уважение към актьорите, изпитвам бащинско чувство, дори ако са по-стари от мен с двайсет години, защото много ценя факта, че са оставили себе си в ръцете ми, особено във филма.  Ето защо толкова уважавам наивното доверие и гледам да съм много  supportive  и много  fair  с артистите" – казва режисьорът от Северна Македония Милчо..

обновено на 25.09.20 в 18:09
Недялко Славов

Недялко Славов: Бог ще ни спаси и този път през аварийните изходи на природата

Недялко Славов представи в Пловдив в Стария град своята най-нова книга "И станах река". Книгата се забави с няколко месеца, но, както казва авторът, "ако животът на една книга зависи от 5 месеца, значи тежко на тая книга." Роман, притча или притчов роман "Да кажем притчов роман. Той носи тази иносказателност, дори и в езика съм търсил обратен слог...

публикувано на 25.09.20 в 16:04

Портретистът Мартин Джачков и психологическите огледала на човека

„ Човешкият образ е този образ, който крепи всички нас като общество, като цивилизация и в който се откриваме и самите ние “, казва портретистът Мартин Джачков. Той пресъздава човешките отражения в поетични колажи – жанр в изящното изкуство, който сам създава. Българската публика за първи път имаше възможност да се запознае с творбите му..

публикувано на 25.09.20 в 14:45

Варненският театър открива тържествено юбилейния си сезон

С премиера на комедията „Любовникът от ZanziБар“ Драматичният театър „Стоян Бъчваров“ във Варна открива официално тази вечер 100-тния си творчески сезон. Постановката е на проф. Атанас Атанасов по пиесата „Любовник на жена си“ от Ели Саги и това е първи спектакъл в България по текст на съвременния израелски драматург. В представлението участват актьорите..

публикувано на 25.09.20 в 14:10

"Танцуващите мечки" на полския журналист Витолд Шабловски

„Като видят човек – изправят се на задни лапи и започват да се поклащат от ляво надясно. Все едно просят – както някога – хляб, бонбон, глътка бира, ласка, освобождаване от болката. Болката, която отдавна вече никой не им причинява.“ "Танцуващите мечки. Истински истории за тоталитарна абстиненция" на Витолд Шабловски е новото заглавие в колекцията..

публикувано на 25.09.20 в 11:37