Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Асен Балтов – гост в „Нашият ден“

БНР Новини
Нина Цанева и Асен Балтов

С проф. Асен Балтов – изпълнителен директор на болница „Пирогов“ – в „Нашият ден“ разговаряхме за първия дистанционен преглед, извършен у нас от екип на „Пирогов“ с помощта на  с 5G технология. Проф. Балтов коментира, че след поставянето на VR очилата за дистанционен преглед буквално се е почувствал като в реалност, подобна на тази във филма „Аватар“. Според нашия гост 5G технологията дава възможност да бъде направена нова крачка в медицината и да се осъществи истинска революция в организацията на спешната помощ.

Проф. Асен Балтов разказва за възможността новата технология да „телепортира“ лекарския капацитет на разстояние и по този начин да направи достъпна висококвалифицираната лекарска помощ и в най-отдалечени райони, както и за това дали той самият е (и всъщност защо не е) враг на частните болници.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво ще ни донесе преброяването

Защо преброяването на населението е толкова важно, колкото са действия като изборите например?  Темата коментира в “Нашият ден“ Ивана Мурджева “Да се преброим – един много важен въпрос. Мисля, че повечето от нас го подценяват, защото им изглежда по-скоро някакво административно действие, което не се отнася до нашите задължения. И..

публикувано на 13.05.21 в 09:59
Устието на река Велека

Битките за Черноморието през 2021 г.

Симптом на какво е случващото се с устието на река Велека в Синеморец или кои ще са битките за Черноморието през 2021 година? Темата коментира в “Нашият ден“ Вера Стаевска от инициативата „Зелени закони“. “Велека е един от най-чувствителните в момента казуси, но проблемът е доста по-голям. Всички знаем – цялото наше Черноморие е..

публикувано на 13.05.21 в 09:17
Аркади Шарков

Болници и финансиране – възможно ли е да не са търговски дружества

Възможно ли е болниците да не са търговски дружества? Къде се корени проблемът за финансирането и управлението на болниците в системата на българското здравеопазване? Темите коментира в “Нашият ден“ Аркади Шарков , икономист в областта на здравеопазването. “Възможно е всичко, както се казва в юридически план. Въпросът е дали ще бъде..

обновено на 12.05.21 в 14:30

Сестринското обучение у нас – дефицити и възможности

На 12 май отбелязваме Световния ден на медицинските сестри. Отбелязва се от 1974 г. Инициативата е на Международния съвет на медицинските сестри (ICN). Датата е определена според рождената дата на Флорънс Найтингейл (1820 - 1910) – а нглийската медицинска сестра, която организира отряд санитарки да оказват помощ на ранените по време на Кримската..

публикувано на 12.05.21 в 12:17

Най-големият подарък е да се родиш в България

Какви ще бъдат кадрите, които ще останат след нас? Радослав Първанов е млад фотограф, който се е заел да съчетае лицата, традиционното българско облекло и историческите обекти.  Той отдава години от живота си за сътворяване на един проект за българина и българката. Завършва образованието си в Лондон и в Германия, но избира да се върне в..

публикувано на 12.05.21 в 10:58