Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С лодка през Атлантическия океан до Колумбия – пътешествие с кауза

Един млад човек, завършващ обучението си в Лондон и с мечти да стане режисьор на документални филми, пропътува разстоянието от Канарските острови до бреговете на Колумбия с обикновена платноходка, не само за да се запознае с далечната за нас Колумбия, но и да изпълни една своя мисия…

Двамата приятели –  Николай и колумбиеца Хосе започват пътешествието си по вода от Канарските острови, откъдето си организират мечтаното от тях пътешествие през океана. Това не е толкова просто – има култура на презокеанските стопаджии и е било свързано с много предварителни, съвсем не романтични задачи.

Николай Милев на презокеанската лодка. Снимка: личен архивСлед като достигат през океана бреговете на Колумбия, Николай Милев и приятелят му отиват в едно малко градче, за да подпомогнат майката на Хосе – Лусма в нейното начинание да събира млади хора на изкуството и да им предоставя условия и къща, където да творят. С това се е заел и Николай – да направи документален филм за Къщата, наречена Каса дел артисте, и чрез него да потърси финансова подкрепа за обучението на младите артисти.

Наред с това актрисата Лусма се опитва да помогне и на хората от няколко исторически индиански племена, които живеят близо до селото, но в най-високите части на планините Сиера Невада…

Нашият български приятел Ники е успял да види и да се запознае с хора от племената Коги и ми разказа за тяхната култура, която датира от почти 3 хиляди години… Разбира се, част от неговите впечатления от древните хора, почти незасегнати от съвременната цивилизация, са били запаметени и на видеоматериали.

След всички свои впечатления и огромен документален снимков материал на Николай му се случва едно голямо нещастие – по обратния пък към дома той е бил обран, изчезнала е и камерата му с всичките материали… Като начало е бил много разстроен, защото мечтата за филм за Колумбия и Каса дел артисте – тази мечта много се е отдалечила във времето. Но Николай се надява да се върне в Колумбия и да възстанови материалите, както да придобие и нови впечатления от тази част на света.


ВИЖТЕ ОЩЕ
адв. Елка Пороминска (вдясно) и Анелия Торошанова

Имоти, дялове, обещание за дарение, собственост

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката"  адв. Елка Пороминска , председател на Асоциацията за жените адвокати, дългогодишен консултант на "Законът и Темида",  отговаря на слушателски въпроси в предаването. Родителите на г-жа Георгиева преди много години купуват апартамент в София, който продали и закупили къща в населено място близо до..

публикувано на 12.07.24 в 15:25
адв. Петър Николов и Анелия Торошанова

Прекъсва ли се погасителната давност от изпълнително действие след настъпила перемпция*?

Погасителната давност се прекъсва от изпълнително действие, извършено по изпълнително дело, по което е настъпила перемпция. Това приеха Гражданската и Търговската колегии на Върховния касационен съд (ВКС) в ново тълкувателно решение. То е посветено на три въпроса, свързани с изпълнителното производство, които пораждаха противоречия между съдиите...

публикувано на 12.07.24 в 12:35

Глухите хора се вълнуват и живеят пълноценно – вижте ги

През 1934 година група млади ентусиасти основава дружество на глухите в столичното училище "Йосиф Ковачев". Постепенно такива организации се появяват из цялата страна и се обединяват в Съюза на глухите в България, който днес чества своя 90 годишен юбилей . Умеем ли, като общество, да превеждаме тишината и да чуваме нечуващите – разговор в..

публикувано на 12.07.24 в 12:08

Какво се случва с проекта за Национална многопрофилна детска болница?

Много деца пораснаха, докато майките и бащите им очакваха изграждането на многопрофилна детска болница. Семейна паника настъпва, когато дете се разболее, докато родителите се чудят къде точно ще получат необходимото внимание и консултация със специалист. Как протича организацията и дейността по изграждане и пускане в експлоатация на..

публикувано на 12.07.24 в 10:44

Как да изберем летни занимания за децата си

Въпросът не се изчерпва с финансовите възможности на семейството. Важно е да помислим какво е липсвало на децата през учебната година, но е необходимо за цялостното им развитие. Ако волю-неволю дълги месеци сме били под натиска на образователната система за академични постижения с цената на часове, прекарани в затворени помещения, в седнало..

публикувано на 12.07.24 в 07:55