Европейски паралели – за културното наследство на Словакия

Н. Пр. г-н Мануел Корчек, извънреден и пълномощен посланик на Република Словакия у нас.
Снимка: Божидар Любенов

Словакия е известна със своето богато културно наследство, природни красоти и архитектурно разнообразие. Една от емблематичните сгради в столицата Братислава е Братиславския замък. Разположен на живописен хълм над река Дунав, в центъра на Братислава. Археологическите проучвания доказват, че на историческия хълм, на който се извисява замъка, е съществувало селище още от времето на желязната епоха. А името си някогашната крепост носи още от времето на първия унгарски крал Стефан I (1000-1038). Наречена е тогава Прескава и е била толкова забележителна, че това име е върху монетите, сечени по онова време. В Коронната кула са изложени кралските бижута, съхранени през вековете. В сградата е разположен Словашкия парламент, Националния Словашки музей и модерна концертна зала.

През месец май на отминалата година, в рамките на българското председателство, в Братиславския замък – в залите на Словашкия национален исторически музей – бе представена изложбата „Свети Климент Охридски – ученик и учител”. Сред експонатите бяха оригинални предмети – църковна утвар и ръкописи от фондовете на НИМ - София от епохата на средновековието, евангелие с обков от XIVв. И XVII в., изработен от сребро с позлата, черен и червен емайл, на Кръст от 1615 г. с миниатюрна дърворезба, сребро и позлата, Дарохранителницата „Св. Седмочисленици” 1833 г. в сребро и позлата, мощехранителницата със сребърна ръка от 1837 г. и още много други ценни реликви.

Словакия е една от държавите с най-богатото архитектурно наследство, състоящо се от замъци и крепости, оцелели през вековете. За музеите на Словакия, културното наследство на страната и за културните връзки с България, разговаряме с Н. Пр. г-н Мануел Корчек, извънреден и пълномощен посланик на Република Словакия у нас.