Европейски паралели - за музея, за галерията

От мисията до действителността

събота (през седмица)
от 15.10 до 16.00 часа

Всеки от нас пази много спомени за отделни периоди от своя живот. Понякога те са скрити в малките късчета хартия, наречени марки. В монети или фигурки и всякакви предмети, които ни напомнят за нещо важно, което някога ни се е случило. Очакваме те да ни попречат да забравим моменти на на щастие, раздяла, на успех – за нас или за другия. Едни от нас са по-сантиментални и по-старателни и превръщат усилията си в създаване на малки музеи. Те се разполагат в началото в някое чекмедже, после в шкаф, в стая. И постепенно се оказва, че в сбирката са попаднали и някои ценни предмети – монети, марки, парчета керамика или цели предмети от далечно минало на прадеди или на съвсем непознати хора, живели преди стотици години. Страстта на колекционера – хоби или бизнес. Истории от света на колекциите... Моменти на открития, слава и богатство... понякога.
“Европейски паралели – за музея, за галерията” е предаването за музеите, музейното дело, галериите, за тяхната мисия да опазват и съхраняват културното наследство на нацията. Ще се разходим заедно из залите на най-големите музеи и галерии и у нас, и по света, и ще ви разказваме интересни истории за оригинални експонати и произведения на изкуството.
Съвременната култура и културното наследство - хармонична ли е тяхната връзка или могат да проявяват враждебност помежду си?
Образът на музея и в социалното пространство и какви са неговите задачи при опазването на културното наследство?
Погледът на другия за българските съкровища – от дипломатическата любезност на посланика до агресивното любопитство на туриста... Ще търсим отговор и на много въпроси, свързани с усилията за поддържане и функциониране на българските музеи, с тяхната роля и място в културното пространство и в потоците на културния туризъм. Какво не достига на галерията и музея у нас, за да се превърнат те трайно в естествени притегателни туристически обекти? Кои са по-интересните творби, които се съхраняват във фондовете на музеите в България?
Ще се стремим да бъдем полезни и със съвети как да си направите музей или галерия или ако вече сте напреднали в това дело, ще хвърлим един поглед и към вашите семейни сбирки и колекции, ако ни позволите. Ще се стремим да сме полезни и на колекционерите и на самите културни институции, като разговаряме за нормативната уредба и ви предлагаме необходимата информация по тази тема.
Музеите в България разполагат не само с богати колекции, но и с един изключителен капитал – музейните специалисти. Ще ви срещнем с интересни хора, които са посветили много от своето време на развитието на музейното дело и музейния мениджмънт. 

Екип на предаването: Божидар Любенов, Анелия Димитрова, Албена Велева


Публикации

Замък-музей „Св. Антон“

Музеите на Словакия

В посолството на Словашката република в София, на 29 юни 2021 г., се проведе международната конференция „Музеите на Словакия“. По време на проявата беше представен един от емблематичните словашки музеи – замъка-музей „Свети Антон“. Гости на събитието..

публикувано на 26.07.21 в 10:36

XVII „Нощ на музеите“

През последните години с „Нощта на музеите“ по традиция се отбелязва Международният ден на музеите – 18 май. Но пандемията обърка плановете и на този празник и ето че в събота – на 3 юли, повече от 40 музея, художествени галерии и техните филиали в..

публикувано на 03.07.21 в 16:25
Атанас Каменаров

Имат думата слушателите

В това предаване разговора беше с един от вас – нашите слушатели. Атанас Каменаров не само се интересува от музейното дело, но е имал възможност и да участва в различни проекти, свързани с дейността на музеите. Повече от 45 години той извършва..

публикувано на 28.06.21 в 13:40
Николета Петкова в студиото на програма „Христо Ботев“

Исторически музей-Стрелча – музеят в малкия град

Стрелча е едно от онези китни български градчета, които посетиш ли един път – винаги ти се иска отново да се върнеш там, поне за малко. Китно, защото е разположено сред живописна природа, заобиколено от красиви хълмове в подножието на Същинска Средна..

публикувано на 14.06.21 в 11:55
Христо и Виктор Ибришимови в студиото на програма „Христо Ботев“

За Чоко и Боко и още истории от личния музей на Христо Ибришимов

Мнозина от нас все още са запазили някакъв спомен от приключенията на щъркела Чоко и жабока Боко. Този първи говорящ детски анимационен филм се появява през 1979 г., в периода на възход на българската анимация. 11-те епизода са създадени от режисьора..

публикувано на 31.05.21 в 12:28
Стоян Иванов, директор на ИМ-Клисура, в студиото на програма „Христо Ботев“

ИМ-Клисура под знака на знаменателния юбилей – 145 години от Априлското въстание

На 12 и 13 май в гр. Панагюрище – в Историческия музей – се проведе национална научна конференция на тема „Априлското въстание от 1876 година: Исторически и историографски аспекти“. Със свои теми, посветени на Априлската епопея, в конференцията се включиха..

публикувано на 17.05.21 в 10:56
Доц. д-р Веселина Вачкова в студиото на програма „Христо Ботев“

Исторически музей - Перущица – за мисията и за днешния ден

„Перущице бедна, гнездо на герои, слава! Вечна слава на чедата твои... ...Слава теб, че ти се одържа до крайност и бори се в пушек, и падна със сияйност. ...“ Понякога не са нужни много думи, за да се разкаже за мечтите и надеждите на един народ, в дни..

публикувано на 10.05.21 в 14:15
Паметникът на Г. С. Раковски в гр. Котел

200 години от рождението на Георги Ст. Раковски

През отминалата седмица, на 14 април, се отбелязаха 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски. Юбилеят беше почетен с много различни прояви в цялата страна. В столицата бяха поднесени цветя и венци пред бюст-паметника на Раковски в..

публикувано на 19.04.21 в 14:14
Инж. Борис Чилев и Марияна Маринова в студиото на програма „Христо Ботев“

142 години от избирането на град София за столица на България

По време на заседанието на Учредителното събрание на Княжество България, състояло се на тази дата във Велико Търново, проф. Марин Дринов предлага за столица на България да бъде избран град София. И предложението се приема. По онова време проф. Марин..

публикувано на 05.04.21 в 12:59
Проф. д-р Светла Димитрова

Проф. д-р Светла Димитрова – за пролетта, празниците и новите музейни проекти

В празничната събота – на Тодоровден (20 март), в предаването гостува проф. д-р Светла Димитрова, директор на Регионалния етнографски музей на открито „Етър“, Габрово. Възникването на музея е по инициатива на Лазар Донков – известен по онова време..

публикувано на 22.03.21 в 12:31