Европейски паралели - за музея, за галерията

От мисията до действителността

събота (през седмица)
от 14.30 до 15.00 часа

Всеки от нас пази много спомени за отделни периоди от своя живот. Понякога те са скрити в малките късчета хартия, наречени марки. В монети или фигурки и всякакви предмети, които ни напомнят за нещо важно, което някога ни се е случило. Очакваме те да ни попречат да забравим моменти на на щастие, раздяла, на успех – за нас или за другия. Едни от нас са по-сантиментални и по-старателни и превръщат усилията си в създаване на малки музеи. Те се разполагат в началото в някое чекмедже, после в шкаф, в стая. И постепенно се оказва, че в сбирката са попаднали и някои ценни предмети – монети, марки, парчета керамика или цели предмети от далечно минало на прадеди или на съвсем непознати хора, живели преди стотици години. Страстта на колекционера – хоби или бизнес. Истории от света на колекциите... Моменти на открития, слава и богатство... понякога.
“Европейски паралели – за музея, за галерията” е предаването за музеите, музейното дело, галериите, за тяхната мисия да опазват и съхраняват културното наследство на нацията. Ще се разходим заедно из залите на най-големите музеи и галерии и у нас, и по света, и ще ви разказваме интересни истории за оригинални експонати и произведения на изкуството.
Съвременната култура и културното наследство - хармонична ли е тяхната връзка или могат да проявяват враждебност помежду си?
Образът на музея и в социалното пространство и какви са неговите задачи при опазването на културното наследство?
Погледът на другия за българските съкровища – от дипломатическата любезност на посланика до агресивното любопитство на туриста... Ще търсим отговор и на много въпроси, свързани с усилията за поддържане и функциониране на българските музеи, с тяхната роля и място в културното пространство и в потоците на културния туризъм. Какво не достига на галерията и музея у нас, за да се превърнат те трайно в естествени притегателни туристически обекти? Кои са по-интересните творби, които се съхраняват във фондовете на музеите в България?
Ще се стремим да бъдем полезни и със съвети как да си направите музей или галерия или ако вече сте напреднали в това дело, ще хвърлим един поглед и към вашите семейни сбирки и колекции, ако ни позволите. Ще се стремим да сме полезни и на колекционерите и на самите културни институции, като разговаряме за нормативната уредба и ви предлагаме необходимата информация по тази тема.
Музеите в България разполагат не само с богати колекции, но и с един изключителен капитал – музейните специалисти. Ще ви срещнем с интересни хора, които са посветили много от своето време на развитието на музейното дело и музейния мениджмънт. 

Екип на предаването: Божидар Любенов, Анелия Димитрова, Албена Велева


Публикации

Яна Добрева в студиото на предаването

Яна Добрева – истории от личния музей

„Животът е красив, животът е хубав, когато сме благодарни за всеки един изживян момент... Когато се стремим да бъдем добри и отговорни към себе си и света около нас… И да продължаваме напред, каквото и да ни се е случило и колкото да ни е трудно...“..

публикувано на 08.03.21 в 12:24
Националния политехнически музей

Предизвикателства в музея

За значението и ролята на музея за съхраняването и популяризирането на културни ценности, свързани с развитието на българската и световната наука и техника, в предаването гостува д-р Екатерина Цекова, директор на Националния политехнически музей в София...

публикувано на 22.02.21 в 14:48

Археология по време на пандемия

През отминалите години стана традиция, в началото на месец февруари да бъдат представяни постигнатите резултати, от осъществените през предходната година теренни археологически проучвания. Поради пандемията този път няма да има официално откриване на живо..

публикувано на 08.02.21 в 15:40
На последната спирка (пощенска картичка)

За първия трамвай – преди 120 години

Когато в края на 19 в. в София започва да се движи омнибусът, столичани бързо оценили неговите възможности. С този елегантен многоместен закрит фургон, теглен от коне, е можело да се пътува по вече утвърдени постоянни линии – от площад „Св. Неделя“, тогава..

публикувано на 25.01.21 в 11:27

2021 година... Променя ли се музеят

Започва новата година с нови очаквания, но и със старите си тревоги. Как ще се развива културното пространство и каква ще бъде съдбата на инициативите в тази област, след като възможностите за комуникация и пряко общуване с изкуството и творците, са..

публикувано на 11.01.21 в 11:45

Музеите. Коледна ретроспектива...

Отиващата си година не беше никак ласкава. Ограниченията, които се наложи да приемем заради Ковид пандемията, се отразиха неблагоприятно и на личния и на социалния ни живот. Много възможности бяха пропуснати, много дейности изоставени... Как българските..

публикувано на 30.12.20 в 08:40
Симбиоза

Фантазия и мистика в творбите на Елена Темелкова

"Винаги е интригуващо и забавно да видиш други земи и да се докоснеш до някаква чужда култура. За художника казват, че той гледа с други очи. За това за него е особено вълнуващо да бъде другаде. Няма как де не се впечатлиш от различното и да не поискаш да..

публикувано на 14.12.20 в 10:53
Доц. Петко Христов в музейната зала

Доц. д-р Петко Христов за Европейската нощ на учените и за новите проекти на ИЕФЕМ

Независимо от сложната обстановка, предизвикана от епидемията на Covid-19, и тази година интересът към Европейската нощ на учените е голям. Мотото на инициативата е FRESHER или в превод от английски език „Открий, изследвай навсякъде, сподели и почувствай“...

публикувано на 30.11.20 в 11:17
Марияна Маринова в студиото на програма „Христо Ботев“

„Храни душа, да те слуша“ в Регионалния исторически музей - София

„Храни душа, да те слуша. Храненето в София и Софийско“ е изложбата, с която Регионалният исторически музей - София посрещна позакъснялата „Европейска нощ на музеите“. Посетителите се въвеждат с оригинални възстановки в атмосферата на периода от втората..

обновено на 16.11.20 в 11:39
Доц. д-р Атанас Шопов в студиото на програма „Христо Ботев“

Музеят – за будителите и за уроците от историята

За поредна година бе отбелязан Денят на народните будители – 1 ноември. Какво е отношението ни днес към този празник и какво все още не сме научили от уроците на историческото ни минало? С госта на предаването – доц. д-р Атанас Шопов, директор на..

публикувано на 02.11.20 в 13:05