Европейски паралели - за музея, за галерията

От мисията до действителността

събота (през седмица)
от 15.10 до 16.00 часа

Всеки от нас пази много спомени за отделни периоди от своя живот. Понякога те са скрити в малките късчета хартия, наречени марки. В монети или фигурки и всякакви предмети, които ни напомнят за нещо важно, което някога ни се е случило. Очакваме те да ни попречат да забравим моменти на на щастие, раздяла, на успех – за нас или за другия. Едни от нас са по-сантиментални и по-старателни и превръщат усилията си в създаване на малки музеи. Те се разполагат в началото в някое чекмедже, после в шкаф, в стая. И постепенно се оказва, че в сбирката са попаднали и някои ценни предмети – монети, марки, парчета керамика или цели предмети от далечно минало на прадеди или на съвсем непознати хора, живели преди стотици години. Страстта на колекционера – хоби или бизнес. Истории от света на колекциите... Моменти на открития, слава и богатство... понякога.
“Европейски паралели – за музея, за галерията” е предаването за музеите, музейното дело, галериите, за тяхната мисия да опазват и съхраняват културното наследство на нацията. Ще се разходим заедно из залите на най-големите музеи и галерии и у нас, и по света, и ще ви разказваме интересни истории за оригинални експонати и произведения на изкуството.
Съвременната култура и културното наследство - хармонична ли е тяхната връзка или могат да проявяват враждебност помежду си?
Образът на музея и в социалното пространство и какви са неговите задачи при опазването на културното наследство?
Погледът на другия за българските съкровища – от дипломатическата любезност на посланика до агресивното любопитство на туриста... Ще търсим отговор и на много въпроси, свързани с усилията за поддържане и функциониране на българските музеи, с тяхната роля и място в културното пространство и в потоците на културния туризъм. Какво не достига на галерията и музея у нас, за да се превърнат те трайно в естествени притегателни туристически обекти? Кои са по-интересните творби, които се съхраняват във фондовете на музеите в България?
Ще се стремим да бъдем полезни и със съвети как да си направите музей или галерия или ако вече сте напреднали в това дело, ще хвърлим един поглед и към вашите семейни сбирки и колекции, ако ни позволите. Ще се стремим да сме полезни и на колекционерите и на самите културни институции, като разговаряме за нормативната уредба и ви предлагаме необходимата информация по тази тема.
Музеите в България разполагат не само с богати колекции, но и с един изключителен капитал – музейните специалисти. Ще ви срещнем с интересни хора, които са посветили много от своето време на развитието на музейното дело и музейния мениджмънт. 

Екип на предаването: Божидар Любенов, Анелия Димитрова, Албена Велева


Публикации

Николай Ангелов и Радостина Енчева

За Историческия музей и културното наследство на Балчик

Историческият музей в гр. Балчик е приемник на първия музей-галерия, който е създаден през 1937 г., по време на румънската окупация и е бил разположен в сградата на бившия хотел Дионисополис. В неговата експозиция са били изложени живописни..

публикувано на 27.09.22 в 08:25
Доц. д-р Емил Йорданов и доц. д-р Емад Абдулахад в студиото на програма „Христо Ботев“

София – Расте, но не старее ..!?

По повод Деня на София – 17 септември, в предаването гостуваха доц. д-р Емад Абдулахад, декан на Строителния факултет и доц. д-р Емил Йорданов, ръководител катедра "История и теория на архитектурата" на Университета по архитектура, строителство и..

публикувано на 23.09.22 в 11:25
Сградата на Исторически музей - Димитровград

Историческият музей - Димитровград – експозиция, събития, изложби…

На 2 септември Димитровград отпразнува своя 75 годишен юбилей – със специално лого и богата празнична програма, която предлага повече от седмица забавления на димитровградчани и гостите на града. Първото, от поредицата празнични събития, беше..

публикувано на 07.09.22 в 11:05
Сандра Мишкеди

За културното наследство на Унгария

По повод на Националния празник на Унгария 20-и август гост в предаването "Европейски паралели" е Сандра Мишкеди, директор на Институт "Лист" – Унгарски културен институт - София. Тя разказва как унгарците празнуват и как пазят своите традиции и културно..

публикувано на 23.08.22 в 09:27
Д-р Кирил Алексиев в студиото на програма „Христо Ботев“

За музеите – поглед "отвътре"

"…Искам да благодаря, че давате трибуна именно на това – да говорим за проблемите, не само за хубавите неща – не да се похвалим, а да очертаем проблемите, които всъщност спъват развитието на българското музейно дело… Интересен факт за слушателите е, че..

публикувано на 09.08.22 в 11:17
Д–р Кирил Алексиев, проф. Иван Илчев и Иван Стоянов

Музеите и културното наследство

Една ползотворна среща в ефира насочи вниманието на слушателите към ролята и значението на българското културното наследство в днешния ни ден. Свои впечатления и възгледи споделиха професор Иван Илчев, член-кореспондент на Българската академия на науките..

публикувано на 25.07.22 в 15:16

Пленер "Слънчев бряг 2022"

Наскоро приключи пленерът "Слънчев бряг 2022". За пети пореден път художници опъват своите платна под открито небе, на морския бряг, за да споделят впечатления от красотите на природата и да ги отразят в картините, които създават. В този пленер се..

публикувано на 12.07.22 в 08:05

40 години от откриването на Свещарската царска гробница

Дейността и новите проекти на Историческия музей в гр. Исперих са темата на предаването "Европейски паралели". За дейността на музея, изложбите и ценните експонати разказват Емилия Германова, директор на институцията, и Борислава Вискова,..

публикувано на 28.06.22 в 13:33
Магдалена Жечева, директор на РИМ - Търговище, в програма

Новите проекти в Регионалния исторически музей - Търговище

Селището за първи път се споменава в данъчния регистър на Османската империя от 1573 година, с името Ески Джумая (Стар Петък). През 1658 година градът става административен център, а от 1934 година той e преименуван на Търговище. Решението да се създаде..

публикувано на 14.06.22 в 08:25
Проф. д.и.н. Диляна Ботева и Румен Дечев

За библиотеките – от времето на древността до днес

За библиотеките – като своеобразни музеи, съхранили етапите на развитието на човешкото общество и на света, както и за създаването на книгохранилищата-библиотеки – още от периода на Древна Гърция и Древен Рим разказа проф. д.и.н. Диляна Ботева,..

публикувано на 30.05.22 в 16:01