Европейски паралели - за музея, за галерията

От мисията до действителността

събота (през седмица)
от 15.00 до 16.00 часа

Всеки от нас пази много спомени за отделни периоди от своя живот. Понякога те са скрити в малките късчета хартия, наречени марки. В монети или фигурки и всякакви предмети, които ни напомнят за нещо важно, което някога ни се е случило. Очакваме те да ни попречат да забравим моменти на на щастие, раздяла, на успех – за нас или за другия. Едни от нас са по-сантиментални и по-старателни и превръщат усилията си в създаване на малки музеи. Те се разполагат в началото в някое чекмедже, после в шкаф, в стая. И постепенно се оказва, че в сбирката са попаднали и някои ценни предмети – монети, марки, парчета керамика или цели предмети от далечно минало на прадеди или на съвсем непознати хора, живели преди стотици години. Страстта на колекционера – хоби или бизнес. Истории от света на колекциите... Моменти на открития, слава и богатство... понякога.
“Европейски паралели – за музея, за галерията” е предаването за музеите, музейното дело, галериите, за тяхната мисия да опазват и съхраняват културното наследство на нацията. Ще се разходим заедно из залите на най-големите музеи и галерии и у нас, и по света, и ще ви разказваме интересни истории за оригинални експонати и произведения на изкуството.
Съвременната култура и културното наследство - хармонична ли е тяхната връзка или могат да проявяват враждебност помежду си?
Образът на музея и в социалното пространство и какви са неговите задачи при опазването на културното наследство?
Погледът на другия за българските съкровища – от дипломатическата любезност на посланика до агресивното любопитство на туриста... Ще търсим отговор и на много въпроси, свързани с усилията за поддържане и функциониране на българските музеи, с тяхната роля и място в културното пространство и в потоците на културния туризъм. Какво не достига на галерията и музея у нас, за да се превърнат те трайно в естествени притегателни туристически обекти? Кои са по-интересните творби, които се съхраняват във фондовете на музеите в България?
Ще се стремим да бъдем полезни и със съвети как да си направите музей или галерия или ако вече сте напреднали в това дело, ще хвърлим един поглед и към вашите семейни сбирки и колекции, ако ни позволите. Ще се стремим да сме полезни и на колекционерите и на самите културни институции, като разговаряме за нормативната уредба и ви предлагаме необходимата информация по тази тема.
Музеите в България разполагат не само с богати колекции, но и с един изключителен капитал – музейните специалисти. Ще ви срещнем с интересни хора, които са посветили много от своето време на развитието на музейното дело и музейния мениджмънт. 

Екип на предаването: Божидар Любенов, Анелия Димитрова, Албена Велева


Публикации

Празнуваме деня на Христовото кръщение – Йордановден

Както всяка година на 6 януари честваме един от най-обичаните празници – Йордановден. Празникът е посветен на кръщението на Исус Христос в река Йордан от Йоан Кръстител. Наричаме Йордановден също и Богоявление, защото по време на кръщението от..

обновено на 07.01.24 в 12:42

Нова година, нов късмет – и за музеите, и за художествените галерии

Кои са най-важните събития, с които някои от музеите у нас изпращат старата година и с какви надежди посрещат новата 2024. В кратка ретроспектива споделиха своите успехи през отминалите месеци и очакванията за новата година, представители на сдружението..

публикувано на 05.01.24 в 13:45
Изложбена зала на СБХ

Музеят – поглед отвън!

Какво не достига на музея, като институция, за да бъде постигната хармония между неговата роля и мисия днес и финансирането на неговите дейности? Отдалечава ли се музеят от фокуса на общественото внимание: как се осъществява дарителството и още по-важното –..

публикувано на 28.12.23 в 08:10
Общинският исторически музей в Кнежа

Музеят в малкия град

На 24 ноември град Кнежа посрещна своя 80-годишен юбилей. На територията на общината се намират четири обекта - недвижими културни ценности с национално значение и седем обекта от местно значение – разкрити предимно в резултат на археологически..

публикувано на 20.12.23 в 15:43
Чешма Малинарка

Музеят в малкия град – Музеен комплекс Берковица

Музейният комплекс в град Берковица е с №34 от списъка със 100-те национални туристически обекта. И основните три музея, които съставляват комплекса, привличат многобройни посетители със своите интересни експозиции и история – Етнографски музей,..

публикувано на 13.12.23 в 09:24
Лапидариум - археологическа експозиция на открито

Археологическото и историческото богатство на град Монтана, представено в Регионалния исторически музей

Монтана е един от българските градове с древна история. След като през 29 г. пр. н.е. римляните създават провинция Мизия, на територията на Северна България, по тези места се разполагат военни части, със задачата постоянно да охраняват завладените земи...

публикувано на 06.12.23 в 08:45
Национална изложба „Приятели на морето“, 2022 г.

Георги Динев – за колекциите, творбите и публиката на Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски"

Георги Динев е директор на Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски". Преди две години галерията отбеляза своя 75-годишен юбилей. От този момент до днес как се осъществява дейността на галерията – има ли нови творби, с които е попълнена колекцията,..

публикувано на 28.11.23 в 12:25
Иво Сиромахов

Иво Сиромахов за музея, културното наследство и за нещата от живота

В това предаване гостува Иво Сиромахов. Познаваме го като писател, драматург, сценарист и актьор. Работи и като режисьор в Малък градски театър "Зад канала" и театър "Българска армия". Близо 20 години е главен сценарист в предаването "Шоуто на Слави"...

публикувано на 15.11.23 в 08:50
Златю Бояджиев

ГХГ - Пловдив отбелязва 120 години от рождението на Златю Бояджиев

По повод 120 години от рождението на Златю Бояджиев на 22 октомври в къщата-музей "Златю Бояджиев" в Стария град беше организирано честване с официално откриване на изложба с негови картини, допълнена и с непоказвани все още творби. В това предаване с..

публикувано на 31.10.23 в 17:27
Доц. Соня Алексиева в студиото на „Христо Ботев“

Доцент д-р Соня Алексиева – за културния туризъм и културното наследство

Соня Алексиева е съучредител и член на Управителния съвет на Асоциацията за реклама и комуникации в туризма. Доцент е на Нов български университет и PR експерт (или връзки с обществеността) в туризма. Членува също в Международната PR асоциация (IPRA),..

публикувано на 17.10.23 в 09:55