Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Диво петно в сърцето на града

БНР Новини
Снимка: ADATA AiR

„Възхитена съм от способността на интердисциплинарните практики, смесващи архитектурата и визуалните изкуства да отразяват как политическите, икономическите, социалните и технологичните трансформации влияят на пространствените структури изградени около тях. Моят проект се занимава с всички мащаби на ежедневието и околната среда.“ Това са думи на испанския архитект и визуален артист Марта Харабо относно проекта ѝ „Грешка в картата: Парк Марица“. С две участия във Венецианското биенале и професионална биография, в която градската среда и концептуализмът, ежедневието, природата и политическата платформа са едновременно тема, материал и резултат, Марта Харабо избира забравените брегове на р.Марица за своята работа в рамките на резидентната програма „Адата Еър“.

Артистичните резиденции Адата Еър“ са част от програмата на Пловдив 2019 и привличат творци от Европа и света за работа с изоставените брегове на р. Марица, о-в Адата и занемарените паметници на предишната политическа система. През 2018 и 2019 артистите правят своите проучвания, които от края на юли до началото на ноември дават резултат под формата на артистични намеси в пловдивското градско пространство. От тези намеси, най-минимална и едновременно най-мащабна изглежда е именно тази на Марта Харабо – в пространството между въображението и реалността, в неотбелязани на картата територии, без да влияе на дивата природа, тя създава цял нов градски парк.  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.