Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За дупките, алегорията и истината

БНР Новини
Снимка: pixabay.com

„Поправям дупка, през която дъждът прониква и спира мисълта ми; запълвам пукнатините по вратата, които пропускат мисълта ми да скита…
Боядисвам стаята с пъстри бои и мисълта ми ще покаже накъде да вървя... Глупави хора тичат около мен и ме тревожат,  
а после се чудят защо няма да минат през вратата ми...“

В свободен превод, това са основните думи в песента на „Бийтълс“ Fixing a Hole, (Поправка на дупка), които ни въвеждат в „Изпята поезия”. Авторът на Fixing a Hole Пол Макартни споделя делнични събития и чувства, породени от тях. В духа на времето, когато почти всеки текст беше гледан под лупа дали „Бийтълс“ не възпяват дрогата, макар и алегорично, трябва да кажем, че и тази песен е попаднала в списъка на нежелани звукозаписи, според разбиранията и стандартите на Би Би Си (във Великобритания с думата „дупка“ са били наричани местата, където се е употребявала дрога). Всъщност, истината е, че Пол Макартни се опитал сам да поправи дупка в покрива на къщата, в която живее, запълнил пукнатините по външната врата, боядисал сам една от стаите в дома – точно както е в песента. Направил го е без да търси специалисти, искал е да се почувства не като звезда от шоу бизнеса, а като нормален.., обикновен човек, ако предпочитате. А неясните думи за „глупави хора“ се отнасят до нестихващия поток от любопитни зяпачи, които редовно са стояли около къщата на Пол, тичали са около Макартни, когато е излизал навън. И не за ден-два, а месеци наред…

Около тази песен обаче има и друга история. Поради ремонт записът на Fixing a Hole не се е състоял в студийния комплекс „И Ем Ай“ на ул. „Абироуд“, както е било обичайно, а в друго студио. И тъкмо там, на вратата внезапно се появява непознат човек. Пол Макартни възпитано казал: „Да? Добър ден!“, а непознатият отвърнал „Аз съм Джизъс Крайст“. Макартни, леко смутен си помислил: „Сигурно не е, но ако се окаже, че е Той, няма да съм този, който да го отпрати“ и го поканил: „Да, разбира се, но… по-добре да влезем вътре“. Предложил на човека чаша чай и му казал: „Виждате, че имам работа и трябва да записвам, но ако обещаете, че ще седнете тук, в ъгловото място и не вдигате шум, може да останете“. Пол представил с жест посетителя на другите трима от „Бийтълс“, когато дошли за записа. Докато си подготвяли инструментите непознатият тихо си излязъл, без да го видят някога повече. Джордж, Ринго и Джон попитали: „Кой беше това?“, а Макартни отговорил: „Това е Джизъс Крайст“. „И четиримата останахме известно време безмълвни“, завършва разказа си Пол Макартни.

неделя, 22 септември от 17 часа



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20

В Брюксел аплодират оперни звезди от Полша и Италия в новата постановка на "Турандот"

Тази година музикалната общественост отбелязва стогодишнината от смъртта на бележития оперен композитор Джакомо Пучини. Водещият белгийски театър "Ла Моне" не можеше да подмине тази кръгла годишнина и предложи за финал на сезона нова постановка на последната творба на Пучини – "Турандот". Още повече, че Брюксел е градът, в който композиторът прекарва..

публикувано на 07.07.24 в 08:05

Вердиевите "Сицилиански вечерни" на сцената на Виенската държавна опера

"В постановката от 13 януари 2024 година Игор Головатенко в ролята на Монфорте не само интерпретира въздействащо мелодиите на Верди, но и конфликта между политиката и бащинския дълг. За разлика от него специалистът по белканто Джон Озбърн има малко пространство за извява в ролята на Ариго, и не показва апломба, с който обикновено блести в роли от..

публикувано на 06.07.24 в 07:55

Arbanassi Summer Music събира почитатели на камерната музика

Предстои 14-ото издание на Arbanassi Summer Music от 7 до 12 юли в архитектурния резерват Арбанаси. Организират го контрабасистката Юлита Фъсева и нейният съпруг обоистът Димитри Местдаг. Двамата живеят и работят в Белгия, но оценяват магията на Арбанаси и възможността да правят бутиков фестивал, заобиколени от приятели и съмишленици. "Специалното в..

публикувано на 05.07.24 в 17:05
Константин Илиевски и Симфоничния оркестър на БНР

Последен концерт от сезона на радиосимфониците

Интересен, динамичен, разнообразен бе сезон 2023/2024 на Симфоничния оркестър на БНР. Новият главен диригент на състава Константин Илиевски предложи цялостна концертна програма, в която бе дадено преимущество на някои от най-обещаващите млади български музиканти, оркестър и публика се срещнаха с нови солисти и диригенти, почетени бяха годишнини на..

публикувано на 05.07.24 в 13:10