Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Тайните но Ориндж Каунти, кварталът на богатите

В „Покана за пътуване“: Алена за опасностите, които крият маските от екзотични страни. Индийски фестивал на колесниците в София. Винена Формула 1 по швейцарски.

19
Посланик Пуджа Капур (в средата) на миналогодишното издание на фестивала Ратха Ятка
Снимка: архив Ратха Ятра - България

Спомняте ли си сериала „Ориндж каунти, кварталът на богатите“? В него, пропусналите някой епизод, трудно схващаха кой с кого от героите спи в момента, но в замяна на това всички въздишаха по красивите къщи, прилежно подстриганите морави и забележителните гледки. Е, днес ни гостува човек, който е виждал декора на сериала на живо и с наслада си припомня преживелиците си там. Мирослав Иванов от „Травел нюз“ е извадил късмета да обиколи най-лъскавите места от пъстрата Калифорния и изискания Бостън. Затова е главното действащо лице в нашата рубрика с истории от Ориндж каунти, Санта Моника и Нюпорт бийч, както и Юнивърсъл студио и Дисниленд, където и най-върлия темерут се превръща в дете.

Тъй като Мирослав Иванов от „Травел нюз“ е обходил още любопитни кътчета от Америка, за които разказва цветно и релефно, изтръгнах от него обещанието пак да ни отведе зад Океана. В някое следващо предаване.

Замисляли ли сте се защо на някои хора все куфари и самолетни билети са им в главите, а други сякаш са приковани към родните си места? Оказва се, че и тези особености на характера се дължат на звездната ни карта. Но аз най-напред разпитах астролога Светлана Тилкова-Алена за пустия Ретрограден Меркурий, дето ни пречи във всичко. При миналото си гостуване в Покана за пътуване Алена изясни, че не е чак толкова зъл към туристите Меркурият. Просто, докато властва, не бива да си купуваме билети за самолет, влак или автобус и да резервираме хотел. Затова първият ми въпрос бе грози ли ни такъв период до края на годината. Алена ни окуражи да приемаме всички несгоди по време на пътуване като приключение и урок. Тя обаче разясни и може ли екзотичен сувенир да се окаже пагубен. И възможно ли е сувенир от Азия или Африка вместо спомен от приказно пътешествие да донесе нещастието в нашия дом. Светлана Тилкова-Алена също така дава ценни съвети, струва ли си да сменяме държавата, ако сърцето ни не се чувства на място в странство.

Видео от минало издание на Ратха Ятра, предоставено специално от организаторите на фестивала

На 22 септември Индия се мести в София. Изобщо не се шегувам. Спомняте ли си арх. Веселин Веселинов, създател на пасивни къщи, фотограф, доброволец и пътешественик, който ни отведе на поклонническото си странстване из свещени индийски градове. Е, този път разказва за голямото индийско преселение по нашите земи чрез фестивала на колесниците, за духовното послание и земните радости на фестивала Ратха Ятра.

Екзотичният индийски фестивал на 22 септември в София, също като оригинала в Джаганат Пури, включва празнично шествие. Така че няма нужда да ходите чак в Индия, за да получите просветление и да се обгърнете във вселенска любов. Започнете с една малка крачка – фестивалът на колесниците Ратха Ятра в София.
За десерт – едно пивко приключение – винена Формула 1. Но понеже е в Швейцария. Предизвикателство за сетивата е надпреварата в лозарския швейцарски град Сион. Състезателите първо слушат лекция за виното в приятно кафене, след това опитват (по-точно си подлагат срещу лесно напиване) различни видове местно сирене с някакви профирни соленки. А после започва приключението! По нишани върху стените на старинните къщи и стиски шарена слама „състезателят“ дири пътя към каменна изба на няколко века из калдъръмените улички на стария град. Алпийски чан отдрънчава началото и края на всяка обиколка в „Ралито на 5-те сетива“.
Участниците опитват 5 вида местно вино на 5 различни маси в 5 сепарета с 5 чешита мезе.
Накрая всеки „пилот“ във Формулата попълва тест: колко аромата е различило небцето му в букета на виното, какви подправки има в гозбите, дали чашите са със звън на кристал или стъкло, с какво върви смъртоносно сладката десертна напитка...
Изненадващ е  чисто нов вид фондю. В котлето вместо сирене къкри нещо като доматена салца с много подправки, а ние топим с вилиците си не хляб, а полусурово прошуто, което държим във врящата  смес, докато го сметнем за сварено.  И продължаваме с виното, естествено.
А на финалната права „надуваш балона“ като пред КАТ. И ако си под 0,20 промила получаваш за награда бутилка фендан – леко стипчиво местно бяло вино. Същото като на победителя в теста. На останалите от ресторанта поръчват такси, ако забележат, че са дошли с кола. Странното е, че не само чужденци се потапят във виноавантюрата. За да осмислят уикенда си с нещо по-така, много швейцарци се записват седмици по-рано, че водят и приятели вместо да ги канят на гости у дома.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Еврика! Успешни българи: Елена Николова

„Не се страхува да се впуска в решаването на трудни задачи  и го прави с жар“ – това казва за Елена Николова проф. д-р Георги Венков, зам.- ректор на ТУ София и преподавател във Факултета по приложна математика и информатика. А според Елена той и с проф. дмн Владимир Георгиев от Департамента по математика на Университета на Пиза са помогнали много в..

публикувано на 25.01.21 в 16:55
Софийския университет „Св. Климент Охридски“

За класацията на университета Станфорд в позитив и негатив

Класацията на Университета Станфорд, която проследява работата на над 160 хил. учени от целия свят, отличи сред първите 2% – 12 учени от Софийския университет, 25 от БАН и 13 от други висши училища в страната. „Това, че 50 български учени намериха място в челото на класацията, а топ 2% е много тесен филтър, означава, че ние сме в отворена..

публикувано на 25.01.21 в 08:40

Стилиян Иванов за танца на въртящите се дервиши

Почитатели от цял свят на философа, поет и суфи-мистик Джелал ал дин Руми се събират в турския град Коня всяка година през декември да празнуват смъртта му. Да, правилно чухте. Мевляна, както го наричат последователите му, смята кончината си за „Сватба“, защото се жени за вечността. Той казва: „Не жали по мен… Не казвай, че си тъжен… Смъртта ми може..

публикувано на 24.01.21 в 08:50

За не/спазените новогодишни обещания

Новогодишното обещание – този личен ритуал, с които си поставяме цели, които да следваме, не датира от вчера. В началото на годината хората в древността са полагали клетви пред боговете, връщали са заемите и дълговете си. Няма да се връщаме назад в историята, ще потърсим с психолога Андрей Ганев подводните камъни и най-честите причини..

публикувано на 23.01.21 в 08:15

Ментална аритметика и краснопис за успех и здраве

Предшественикът на днешните калкулатори, изобретен преди няколко хилядолетия, отново се връща в живота ни усъвършенстван и с нови функции. Сметалото абак(ус) е основното пособие в изучаването и практикуването на така наречената „ментална аритметика“. С придобиването на опит самият материален предмет става излишен, а овладелите метода..

публикувано на 22.01.21 в 16:05