Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Премълчаният радиочовек Георги Василски (1954 - 2018)

Снимка: БГНЕС

На 21 септември миналата година ни напусна радиочовекът Георги Василски, който 36 години от живота си отдаде на живота на Българското национално радио. Коварната болест, която дълго време не успяваше да сломи физически най-слънчевото същество, работещо в програма „Христо Ботев“ на БНР, все пак успя да ни го отнеме и да изпрати завинаги веселата му душа в небесните селения.

Не бяхме подготвени за внезапната му кончина, защото дори и след краткия престой в болницата, необикновеният му дух продължаваше да бъде нахъсан за живот и за творчество, за нови срещи с многобройните си приятели. А такива той имаше из цялата страна, защото някога, като млад радиорепортер, е посетил и опознал всяко кътче от бившата ни и днешна държава.

Съдбата му бе завинаги свързана с Радиото и докрая остана извънреден работохолик, който милееше не само за престижа на програмата, но и за всеки, който работеше за нея – от служебните шофьори и отделните редактори до новопостъпилите радиостажанти. В БНР едва ли е имало подобен случай на толкова обичан радиошеф, който да притежава естествено съчувствие и чисто човешко съпричастие към проблемите колегите си – както от битово, така и от професионално естество.

Георги беше прекрасен публицист, остроумен, ироничен в писането, самоироничен в поведението си. Притежаваше много богата журналистическа култура, задълбочени познания в проблемите, за които пишеше, а опознаването на неизвестните страници от националната ни история му бе станало професионално хоби. В програма „Христо Ботев“ той бе личността, която с опита и реализма си намираше изход от всяка възникнала проблемна ситуация. Излизаше от нея най-вече с авторитета си на опитен и много обаятелен колега, познаващ дишането на радиоживота отвътре, а не като пряк, но равнодушен наблюдател.

Беше скромен, дори свенлив, особено когато ставаше дума за другите му, по-малко известни качества на драматург, саркастичен поет и присмехулен белетрист. Завеща ни купища радиокоментари, пиесата „Пет бири и новото време“, сборника с поетична сатира „Палачите обичат тихо” и книгата със сатирична проза - „Празникът е тъжна работа“.
Със същото бликащо чувсто за хумор възприемаше заболяването си, пред което нито за миг не мигна уплашено или самосъжалително. Обичаше животът и животът го обичаше, защото бе осъществен в професията и в житието си мъж. Има защо да си спомняме за този забележителен човек и колега.

В предаването участват негови приятели и хора, които са работили с него – проф. Михаил Мелтев, Ивайло Савов, Петър Колев, Митко Новков, Людмил Станев. От Пловдив в предаването се включва Георги Трифонов, от Русе – Наташа Стефанова, от Румъния – Емил Тончев.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Венера Байчева, Венета Гаврилова и Мила Милиева

Българският език е предпоставка за адаптация и успешен диалог между хора от различни култури

В Харманли се проведе първата международна научно-приложна конференция под надслов "Контакт на езици и култури. Българският език в контекста на мигрантската криза и адаптацията на бежанци ", организирана от катедрата "Български език като чужд" на Софийския университет и Асоциацията на преподавателите по български език като чужд. Изучаването на..

публикувано на 28.11.23 в 09:15
Зам.-министър Ирина Щоново и Валери Коничева

Еврика! Успешни българи: Валери Коничева

Валери Коничева, студентка 4 курс в специалност "Финанси и счетоводство на английски език" в УНСС, спечели стипендията на името   академик  Евгени Матеев  на фондация „Еврика“ за втори път. През 2020 година Валери печели почетната титла "Студент на годината" на своя университет в категорията "Талант", а през 2022 година получава националната награда..

публикувано на 27.11.23 в 17:05

Лика Ешкенази и "Песента на гугутките"

"Л – като Лика; Л – като Любов; Л – като лидер" – така политоложката доц. Албена Танева, водена от женския си усет или от аналитичния си ум, определя етно и поп певицата Лика Ешкенази. Повечето хора я познават именно като етно и поп певица. Екипът на "Познати и непознати" я познава и като любяща и всеотдайна майка на едно различно и слънчево дете,..

публикувано на 27.11.23 в 12:24

Куба е имала цветна телевизия още през 1950 година

Журналистическият късмет ме срещна с архитект Илия Миладинов (на снимката), съавтор на проекта за паметника на Христо Ботев в Хавана, заедно с кубинския скулптор Карлос Рохас. Монументът бе открит на 3 март 2023 година на емблематично за кубинската столица място – в края на крайбрежния булевард Малекон. Илия заминава да учи архитектура в Хавана в..

публикувано на 26.11.23 в 10:20
„Луцифер“, гравюра от Гюстав Доре

За природата на дявола

"Природата на демоните е такава, че сетивата на въздушното им тяло лесно надминават тези на земните тела, а по бързина – поради по-голямата подвижност на това въздушно тяло – несравнимо много превъзхождат не само хората и зверовете, но и полета на птиците", пише Августин. Вторият епизод от цикъла, посветен на дявола в европейската култура, задава..

публикувано на 25.11.23 в 17:10