Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Директно предаване на гала концерта за 90-годишнината от рождението на Николай Гяуров

Концерта можете да слушате директно по програма „Христо Ботев“, 20 септември, 19 часа

БНР Новини
Снимка: operasofia.bg

За концерта са поканени три поколения артисти, много от тях работили с Николай Гяуров през годините. Под палката на Елио Бонкомпани ще пеят Долора Заджик, Даниела Мадзукато, Макс Рене Козоти, Цветелина Василева, Орлин Анастасов, Калуди Калудов, Димитър Станчев, Петър Бучков, Светозар Рангелов, Радостина Николаева, Костадин Андреев, Александрина Стоянова-Андреева, Атанас Младенов, Ангел Христов, Давиде Риу от школата на Райна Кабаиванска, участието на хора и оркестър Софийска опера и балет

В програмата на концерта ще се акцентира върху две заглавия, с които най-често се свързва името на Гяуров. Това са „Борис Годунов“ на Модест Мусоргски  и „Дон Карлос“ на Джузепе Верди. Освен това ще бъдат изпълнени арии от „Сватбата на Фигаро“ на Моцарт, “Тоска“ на Пучини, „Дон Кихот“ на Масне, „Силата на съдбата“ на Верди, „Една нощ във Венеция“ на Щраус. По време на концерта ще прозвучат видеозаписи на Николай Гяуров съхранени във  фонда на БНТ. Модератор на вечерта ще бъде Андреа Мерли, италиански журналист и сътрудник на РАИ 3 и на няколко авторитетни списания като италианското „Опера“, испанското „Опера актуал“. Свои послания към зрителите в залата са изпратили Анна Томова-Синтова и Ренато Брузон.

В 18.30 в залата на Софийската опера ще бъде открит бюст на Николай Гяуров.  
На пресконференцията преди концерта спомени за Николай Гяуров разказаха Галя Йончева – дългогодишна солистка на театъра и басът Орлин Анастасов.

Чуйте записите.

В звуковия файл чуйте разказа на акад. Пламен Карталов за започващия нов сезон на националния ни оперен театър.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ясен Панов, Илия Граматиков и Георги Арнаудов (отляво на дясно)

Композиторът Георги Арнаудов и неговите инструментални концерти под музиколожката лупа на Илия Граматиков

На 25-и септември се състоя премиерата на поредния труд на доц. д-р Илия Граматиков. Това вече е известно на слушателите на програма „Христо Ботев“. От друга страна, излизането на една книга може да е някакъв завършек за авторите ѝ, но със сигурност е и начало на нейния живот. Какъв ще бъде той зависи и от това, какво и дали изобщо знаем за нея. Два дни..

публикувано на 26.10.20 в 15:20

Операта „Есклармонда“ от Жюл Масне

„Есклармонда“ е опера в четири действия, осем картини, пролог и епилог от Жюл Масне с френско либрето от Алфред Бло и Луи Фердинан дьо Грамон. Изпълнена е за първи път на 15 май 1889 г. от трупата на „Опера Комик“ в оперния театър на площад Шатле в Париж. Това е най-амбициозното сценично произведение на Масне. За жалост се играе твърде рядко...

публикувано на 25.10.20 в 09:05
Любомир Бодуров

95 години от рождението на Любомир Бодуров

С фрагменти от „Лучия ди Ламермур“, „Дон Карлос“, „Лоенгрин“, „Кармен“, „Хованщина“, „Дама Пика“, „Къщата на трите девойки“, „Хубавата Елена“, „Прилепът“ и „Птицепродавецът“ програма „Христо Ботев“ отбелязва 95 години от рождението на Любомир Бодуров на 24 октомври от 20.30 часа. Любомир Бодуров е роден на 14 октомври 1925 година в Бургас. Проявява силен..

публикувано на 24.10.20 в 11:20
Павел Герджиков

Премиера на „Камерният свят на Павел Герджиков“ от проф. Боряна Ламбрева

В залата на „Националната музикална академия проф. Панчо Владигеров“ на 23 октомври от 18 часа ще се състои премиера на новата книга на проф. д-р Боряна Ламбрева „Камерният свят на Павел Герджиков“. Това е изключителен жест на колегиалност от страна на Боряна Ламрева към колега, с когото тя в действителност не е работила. Интересът към камерното..

публикувано на 23.10.20 в 13:30
Иван Керековски

Иван Керековски: в изкуството си търся това, което ще остане стойностно

В късната петъчна вечер на 23 октомври в предаването „Български изпълнители“ ще ви срещнем с пианиста Иван Керековски. Израснал в семейство на музиканти, той започва своето образование в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София в класа по пиано на Мили Белчева. През тези години участва активно в майсторски класове по пиано и камерна музика...

публикувано на 23.10.20 в 10:54