Музикални вечери

от понеделник до петък
от 19.30 до 21.20 часа

неделя
от 22.00 до 24.00  часа


понеделник
“Еврорадио”
Излъчват се документални записи от предварително избрани концерти от предложенията на Европейския съюз за радио и телевизия. “Еврорадио” предлага уникална възможност да бъдете възможно най-скоро в най-големите световни зали и на най-престижните фестивали, с най-звездните съвременни имена и най-новите музикални композиции.
Екип: „Класика“

вторник
“Студио музика”
Предаването представя личности и събития от музикалното минало и настояще. Търси и показва артефакти, свързани с българската и световната музика. Реконструира забравени музикални събития, припомня исторически записи и концерти с изключителна стойност, особено важни за българската музикална култура.
“Студио музика” е отворено за различни позиции и оценки за миналото, настоящето и бъдещето на музиката.
Екип: Силвия Тихова, Наталия Илиева

сряда
“Контемпо”
Предаване за старинна и съвременна музика (преди Моцарт и след Вагнер?), което има интердисциплинарен и дискусионен характер, без жанрови и стилови предубеждения.
Барок и Джаз, Авангард и Ренесанс съжителстват в равнопоставено гласоводене на територията на предаването. Негова цел е да показва допирни точки на отдалечени епохи в музиката. Идеята – да информира, провокира, образова и забавлява. Посланието: музиката е във времето, времето е в нас!
Рубрики: “Класиката” (на модернизма), “Интелектуалци за музиката” (гостуват представители на други изкуства), “Нещо нечуто”, “Премиера”, “Новина на деня” (нови имена, дискове, кореспонденции, явления…), “Да капо” (отново за познатите), “Композитор на месеца” (главно български), “Понятия” (музикални понятия) и редица други, които се явяват при случай: “Година на…”, “Хитове от миналия век”, “Минутка за сноба”, “Загасете радиото”, “Паралели”, “Жената на композитора”, “Радиопотайности”, “Извън ефира”, “По ваше желание”…
Може да получавате информация за актуалната програма и всичко, което ви интересува, ако ни пишете на:
e-mail: kp11@abv.bg
Екип: Милен Панайотов, Янина Богданова, Цветана Тончева

четвъртък
“Метроном”
Обзорно музикално предаване за събития от страната. Професионална, бърза, аргументирана и безпристрастна оценка на концертите в София и всички градове от страната, съпроводена с музикални примери от самото събитие. Директни включвания от всички точки, ако събитието съвпада с деня на предаването. Представяне на музикални проекти и звукозаписни премиери. Специално се следи музикалния календар по света свързан с участие на български музиканти.
Екип: Елена Хубанова, Цветелина Начева, Светлана Димитрова, Аделина Александрова, Наталия Илиева, Ралица Фичева

петък
“Български изпълнители”
Свирят български състави и изпълнители, звучат записи от фестивали у нас, както и нови записи от Първо студио на БНР. Това е денят за директните излъчвания на концертните цикли от “Златния цикъл” на симфониците на БНР от столичната зала “България”.
Екип: „Класика“

неделя
"Музикални вечери"
Екип: „Класика“

Публикации

Радиосимфониците възхваляват Испания с музика от Шабрие, Родриго, Римски-Корсаков и Де Файя

Страна с богата история и уникална култура, Испания изиграва важна роля в развитието на западната музика. Нейното влияние ясно може да се усети в творчеството на редица френски, немски, руски и австрийски композитори. Испанският дух и темперамент са и..

обновено на 14.05.21 в 11:34
Виктор Чучков

Проф. Виктор Чучков – истории от моя живот

В „Музикалната вечер“ гост в студиото е големият български музикант Виктор Чучков. В хармонично двуединство неговият музикален талант се разгръща още в детството – заедно с първите концертни изяви като пианист, започва да композира. Негови клавирни..

публикувано на 23.04.21 в 10:37
Проф. Васил Арнаудов

30 години без легендарния български диригент проф. Васил Арнаудов

За проф. Васил Арнаудов продължава да се говори до днес, с огромно възхищение, обич и респект към неговата личност и изкуство. Всеки, имал щастието да пресече жизнения си път с големия музикант, може да разкрие безброй страни на уникалността му,..

публикувано на 19.03.21 в 08:05
Марин Големинов, Панчо Владигеров и Любомир Пипков

Вечната българска класика: Опус първи – опус последен

В предаването „Музикални вечери“ на 5 март от 19.30 часа ще звучат творби от тримата големи български композитори: Панчо Владигеров, Любомир Пипков, Марин Големинов . То е своеобразен, символичен поглед върху творчески евюлюции, които показват как..

публикувано на 05.03.21 в 09:05

Маргьорит Лонг – пианистката-легенда

„Златната нишка, която ни свързваше с Дебюси, Равел и Форе се скъса завинаги” – с тези думи пианистът Святослав Рихтер отбелязва сбогуването си с Маргьорит Лонг след нейната кончина през 1966 г. Доскоро известна у нас като Маргарита Лонг, легендарната..

публикувано на 21.02.21 в 08:25

Изпълнителският конкурс „Утринна звезда“ кани запалени любители и танцьори

На 27 и 28 февруари и на 6 и 7 март в Дома на културата „Искър“ ще се проведе тазгодишното издание на конкурса. Той е отворен за всички – индивидуални участници, читалища, ЦРД (Център за работа с деца), младежки домове, академии, дворци на децата, частни..

публикувано на 16.02.21 в 08:10
Димитър Ненов

Димитър Ненов – симфонични и вокално-оркестрови творби

Оркестърът на Димитър Ненов е уникален, както и цялостната му личност. Оркестровото му мислене, багрите, ясната, прозрачна структура (която, вероятно е навеяна и от Ненов – архитекта) определят уникалността, прелестта на оркестровото творчество на Ненов;..

публикувано на 12.02.21 в 09:05
Яша Хайфец

Яша Хайфец – ненадминатият майстор на цигулката

На времето Джордж Бърнард Шоу беше го посъветвал: „За да не разгневите Бога, който не допуска съвършенство сред простосмъртните, трябва всяка вечер да изсвирвате по няколко фалшиви ноти“ . Действително – дори на запис изпълненията на Яша Хайфец..

публикувано на 07.02.21 в 08:10

Композиторът Георги Костов на 80 години

Какво би бил един юбилей, ако не бъде отбелязан подобаващо с много музика и приятни изненади. На 22 януари 2021 г. екипът на предаването „Музикалните вечери“ има възможността първи да отбележи празника по повод 80-годишния юбилей на композитора, педагога,..

публикувано на 22.01.21 в 08:57
Ерих Корнголд

Ерих Корнголд – безспорен феномен в музикалната история

Обявен от Густав Малер за дете-чудо, Ерих Корнголд усвоява тънкостите на музиката с помощта на Александър Цемлински. Талантът на Корнголд е безспорен и много големи музиканти от 20 век стават първи изпълнители на композициите му. Сред тях са..

публикувано на 17.01.21 в 10:00