Музикални вечери

от понеделник до петък
от 19.30 до 21.30 часа

неделя
от 22.00 до 24.00  часа


понеделник
“Еврорадио”
Излъчват се документални записи от предварително избрани концерти от предложенията на Европейския съюз за радио и телевизия. “Еврорадио” предлага уникална възможност да бъдете възможно най-скоро в най-големите световни зали и на най-престижните фестивали, с най-звездните съвременни имена и най-новите музикални композиции.
Екип: „Класика“

вторник
“Студио музика”
Предаването представя личности и събития от музикалното минало и настояще. Търси и показва артефакти, свързани с българската и световната музика. Реконструира забравени музикални събития, припомня исторически записи и концерти с изключителна стойност, особено важни за българската музикална култура.
“Студио музика” е отворено за различни позиции и оценки за миналото, настоящето и бъдещето на музиката.
Екип: Силвия Тихова, Наталия Илиева

сряда
“Контемпо”
Предаване за старинна и съвременна музика (преди Моцарт и след Вагнер?), което има интердисциплинарен и дискусионен характер, без жанрови и стилови предубеждения.
Барок и Джаз, Авангард и Ренесанс съжителстват в равнопоставено гласоводене на територията на предаването. Негова цел е да показва допирни точки на отдалечени епохи в музиката. Идеята – да информира, провокира, образова и забавлява. Посланието: музиката е във времето, времето е в нас!
Рубрики: “Класиката” (на модернизма), “Интелектуалци за музиката” (гостуват представители на други изкуства), “Нещо нечуто”, “Премиера”, “Новина на деня” (нови имена, дискове, кореспонденции, явления…), “Да капо” (отново за познатите), “Композитор на месеца” (главно български), “Понятия” (музикални понятия) и редица други, които се явяват при случай: “Година на…”, “Хитове от миналия век”, “Минутка за сноба”, “Загасете радиото”, “Паралели”, “Жената на композитора”, “Радиопотайности”, “Извън ефира”, “По ваше желание”…
Може да получавате информация за актуалната програма и всичко, което ви интересува, ако ни пишете на:
e-mail: kp11@abv.bg
Екип: Милен Панайотов, Янина Богданова, Цветана Тончева

четвъртък
“Метроном”
Обзорно музикално предаване за събития от страната. Професионална, бърза, аргументирана и безпристрастна оценка на концертите в София и всички градове от страната, съпроводена с музикални примери от самото събитие. Директни включвания от всички точки, ако събитието съвпада с деня на предаването. Представяне на музикални проекти и звукозаписни премиери. Специално се следи музикалния календар по света свързан с участие на български музиканти.
Екип: Елена Хубанова, Цветелина Начева, Светлана Димитрова, Аделина Александрова, Наталия Илиева, Ралица Фичева

петък
“Съставите на БНР”
Свирят български състави и изпълнители, звучат записи от фестивали у нас, както и нови записи от Първо студио на БНР. Това е денят за директните излъчвания на концертните цикли от “Златния цикъл” на симфониците на БНР от столичната зала “България”.
Екип: „Класика“

неделя
"Музикални вечери"
Екип: „Класика“

Публикации

Виолончелистът Андрей Йоница

Марк Кадин и радиосимфониците ви канят на "славянски празник" с музиката на Дворжак, Лядов и Георги Андреев

Броени дни преди 24 май, Деня на светите братя Кирил и Методий, музикантите от Симфоничния оркестър на Българското национално радио отново ще зарадват своите почитатели с интересна и тематична програма. Дирижирани от Марк Кадин, под наслов "славянски..

публикувано на 20.05.22 в 08:55
Йоханес Брамс, 1885 г.

"Обичате ли Брамс?" – неделна вечер с музиката на Йоханес Брамс

Творчеството на Брамс, дълбоко по съдържание и съвършено по композиторско майсторство, е част от забележителните художествени постижения на немската култура от втората половина на 19-и век. В сложния период от нейното развитие, в годините на..

публикувано на 01.05.22 в 08:35
Константин Добройков

Моцартовата Голяма меса под диригентството на Константин Добройков

Едно дългоочаквано събитие е на път да стане факт – отложеното с цели две години заради пандемията изпълнение на Моцартовата Голяма меса в до минор ще се състои на 29 април 2022 от 19 часа в зала "България" . Изпълнители са музикантите от Смесения хор и..

публикувано на 29.04.22 в 08:28

"Покланяме се, Христе, на Твоите страдания…"

На Велики петък, когато християните в едно с цялото творение, съпреживяват смъртта и погребението на Сина Божи с надеждата да станат съпричастни и на неговото славно Възкресение, в "Музикалната вечер " на 22 април от 19.30 часа ще звучат творби,..

публикувано на 22.04.22 в 08:00
Емануил, Христо и Здравко Манолови

Музикалната фамилия „Манолови“

Емануил Манолов, един от строителите на съвременната българска духовност, автор на първата българска опера – „Сиромахкиня“, 1900; Христо Манолов – автор на първия български балет – „Змей и Яна“, 1937; Здравко Манолов, талантлив композитор и теоретик,..

публикувано на 08.04.22 в 08:15

Директно от зала „България“ – диригентката Диляна Лазарова дебютира с радиосимфониците

След доста впечатляващи изяви и награди, сред които и наградата от първото издание на конкурса за млади диригенти „Сименс – Хале“ в Манчестър през 2020 година, талантливата българска музикантка Деляна Лазарова, която гради успешна кариера в чужбина,..

публикувано на 31.03.22 в 17:29
Георги Арнаудов

Среща с композитора Георги Арнаудов

Той е един от най-изпълняваните в България и извън пределите ѝ композитори. И със сигурност – един от най-оригиналните, с неконвенционално творчество в световен мащаб в наше време. Творческите му импулси се коренят в разнообразни прояви на човешката..

публикувано на 18.03.22 в 08:05
Русенската филхармония с диригент Емил Табаков откриха фестивала

Програма „Христо Ботев“ излъчва директно 8 концерта от МФ „Мартенски музикални дни“ в Русе

В продължение на 61 години фестивалът „Мартенски музикални дни” изгражда облика на Русе като една от най-привлекателните културни дестинации на картата на България и региона. На фестивалната сцена в крайдунавския град ще гастролират музиканти от Аржентина,..

публикувано на 13.03.22 в 08:05
Лия Петрова

Директно от зала „България“ – Марк Кадин, Лия Петрова и радиосимфониците музицират в памет на жертвите на войната в Украйна

В съзвучие с всичко случващо се напоследък, поредният концерт от сезон 2021 - 2022 на Симфоничния оркестър на Българското национално радио, също претърпя известни промени. Вместо първоначално обявената Симфония №2 на Йоханес Брамс, музикантите от..

публикувано на 11.03.22 в 08:20

Съвременните български квартети – струнен квартет „Фрош“

Новият цикъл от предавания, в които екипът на „Музикални вечери“ представя съвременните български квартети, започва (на 18 февруари от 19.30 часа ) не случайно със струнен квартет „Фрош“. От създаването си през 2007 г., още с първите концерти..

публикувано на 18.02.22 в 12:29