Музикални вечери

от понеделник до петък
от 19.30 до 21.30 часа

неделя
от 22.00 до 24.00  часа


понеделник
“Еврорадио”
Излъчват се документални записи от предварително избрани концерти от предложенията на Европейския съюз за радио и телевизия. “Еврорадио” предлага уникална възможност да бъдете възможно най-скоро в най-големите световни зали и на най-престижните фестивали, с най-звездните съвременни имена и най-новите музикални композиции.
Екип: „Класика“

вторник
“Студио музика”
Предаването представя личности и събития от музикалното минало и настояще. Търси и показва артефакти, свързани с българската и световната музика. Реконструира забравени музикални събития, припомня исторически записи и концерти с изключителна стойност, особено важни за българската музикална култура.
“Студио музика” е отворено за различни позиции и оценки за миналото, настоящето и бъдещето на музиката.
Екип: Мария Вълчанова

сряда
“Контемпо”
Предаване за старинна и съвременна музика (преди Моцарт и след Вагнер?), което има интердисциплинарен и дискусионен характер, без жанрови и стилови предубеждения.
Барок и Джаз, Авангард и Ренесанс съжителстват в равнопоставено гласоводене на територията на предаването. Негова цел е да показва допирни точки на отдалечени епохи в музиката. Идеята – да информира, провокира, образова и забавлява. Посланието: музиката е във времето, времето е в нас!
Рубрики: “Класиката” (на модернизма), “Интелектуалци за музиката” (гостуват представители на други изкуства), “Нещо нечуто”, “Премиера”, “Новина на деня” (нови имена, дискове, кореспонденции, явления…), “Да капо” (отново за познатите), “Композитор на месеца” (главно български), “Понятия” (музикални понятия) и редица други, които се явяват при случай: “Година на…”, “Хитове от миналия век”, “Минутка за сноба”, “Загасете радиото”, “Паралели”, “Жената на композитора”, “Радиопотайности”, “Извън ефира”, “По ваше желание”…
Може да получавате информация за актуалната програма и всичко, което ви интересува, ако ни пишете на:
e-mail: kp11@abv.bg
Екип: Петя Грабова

четвъртък
“Метроном”
Обзорно музикално предаване за събития от страната. Професионална, бърза, аргументирана и безпристрастна оценка на концертите в София и всички градове от страната, съпроводена с музикални примери от самото събитие. Директни включвания от всички точки, ако събитието съвпада с деня на предаването. Представяне на музикални проекти и звукозаписни премиери. Специално се следи музикалния календар по света свързан с участие на български музиканти.
Екип: Валерия Христова, Цветелина Начева

петък
“Съставите на БНР”
Свирят български състави и изпълнители, звучат записи от фестивали у нас, както и нови записи от Първо студио на БНР. Това е денят за директните излъчвания на концертните цикли от “Златния цикъл” на симфониците на БНР от столичната зала “България”.
Екип: „Класика“

неделя
"Музикални вечери"
Екип: „Класика“

Публикации

Гергей Мадараш, гост-диригент

Томас Аунер и Гергей Мадараш в дебют със Симфоничния радиооркестър

Интригуваща и стилно подбрана програма предлага Симфоничният оркестър на Националното радио на 17 май, петък, от 19.00 часа , който ще бъде излъчен в пряко предаване на вълните на програма "Христо Ботев". Концертът в столичната зала "България" под..

публикувано на 17.05.24 в 08:58
Светлин Русев

Програма "Христо Ботев" излъчва директно концерти от МФ "Мартенски музикални дни"

Със солов рецитал на световноизвестния цигулар и почетен гражданин на Русе Светлин Русев на 17 март ще бъде официално открит 63-ият Международен фестивал "Мартенски музикални дни" . В периода до 31 март фестивалът ще предложи още много музикални изненади..

обновено на 27.03.24 в 18:06

Радосвета Бояджиева – първата българка оперно-симфоничен диригент

Радосвета Бояджиева (10 януари 1923 - 18 септември 2018) е първата българска жена – диригент и композитор. Нейната първа официална изява на пулта е на 31март 1946 г., когато завършва Софийската консерватория. Удивителният ѝ творчески път продължава чак..

публикувано на 08.03.24 в 12:17

Директно излъчване на концерт от залата на НМА "Проф. Панчо Владигеров"

НМА "Проф. Панчо Владигеров" и фондация "Геза Анда" канят ценителите на класическата музика на концерт в залата на музикалната академия. Академичният симфоничен оркестър под диригентството на главния диригент на Симфоничния оркестър на Българското..

публикувано на 14.02.24 в 13:18
Данчо Радевски

Зимна магия завладява Симфоничния оркестър на БНР

На 2 февруари от 19.00 часа програма "Христо Ботев" кани верните почитатели на класическата музика да съпреживеят поредния концерт на радиосимфониците от творческия сезон 2023/24 г. заедно с главния диригент Константин Илиевски. Концертът, който..

публикувано на 02.02.24 в 08:54

Звездни солисти в оперната гала със съставите на Националното радио

В петъчната музикална вечер (8 декември) на програма "Христо Ботев", посветена по традиция на българските музиканти, почитателите на високото изкуство и меломаните ще имат щастието чрез директното излъчване от 19.00 часа да съпреживеят заедно с..

публикувано на 08.12.23 в 09:22

Рикардо Шайи открива сезона на Миланската Скала с "Дон Карлос" на Верди

Един от шедьоврите на Джузепе Верди "Дон Карлос" се завръща в Миланската Скала в голяма нова постановка. Тя се отличава с красота, пищност и изящество, в които историческата правдивост съчетана с роматична жизненост и реалистична емоционалност надхвърля..

публикувано на 06.12.23 в 16:39
Стефан Драгостинов

Композиторът Стефан Драгостинов с две премиерни творби

Във втория концерт от настоящия сезон на Симфоничния оркестър на БНР ще бъдат представени две премиерни творби от композитора Стефан Драгостинов. Това са "Плачът на Иисус" за струнен оркестър и клавесин и Концерт за тромбон. В първата композиция..

публикувано на 16.11.23 в 08:10

Радиосимфониците откриват новия концертен сезон с атрактивен дебют на столична сцена

На 6 октомври от 19 часа в зала "България" Симфоничният оркестър на БНР ще открие своя нов творчески сезон. Концертът е под палката на Константин Илиевски – новия главен диригент на състава. Като една своеобразна тематична линия и емблема на..

публикувано на 05.10.23 в 10:15

Радиосимфониците и новият главен диригент Константин Илиевски с концерт по случай Деня на независимостта

На 20 септември 2023, сряда, от 19.00 часа Българското национално радио и сдружение "Реформ Юнион клуб" канят почитателите на класическата музика на концерт в столичната зала "България" в чест на 115-ата годишнина от обявяването Независимостта на..

публикувано на 18.09.23 в 08:24