Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кои са Будителите за 2019 година

Благодарим на всички слушатели, които се включиха в номинациите за Будител 2019.

Над 100 предложения за личности, променящи средата у нас бяха внимателно разгледани и обсъдени от жури в състав: Проф. Огнян Герджиков, проф. Пламен Павлов, д-р Милен Врабевски, журналистите Ива Дойчинова, Добрина Чешмеджиева и Елеонора Гаджева, директорът на програма "Христо Ботев" Кирил Калев и Снежана Йовева Димитрова - Държавен културен институт към Министерството на външните работи.

Ето кои са избраните за Будители на 2019 г. Очаквайте в скоро време и платформата, в която ще можете да гласувате за онези от тях, чиято мисия и каузи подкрепяте.

STUDYHUB – ПЪРВАТА ДЕНОНОЩНА БИБЛИОТЕКА В СТУДЕНТСКИ ГРАД


StudyHub е споделено пространство за учене върху философията на споделените работни пространства – модерната западна библиотека. Оборудвано е с помещения за самостоятелно учене и с общи зони, в които студенти от различни университети и специалности да се свързват или да присъстват на културни и образователни събития.

Създателите на StudyHub създават сдружение „Студенти в действие“, което ръководи проекта, решаващ проблем с липсата на място за учене на студенти.

StudyHub е с денонощен достъп и без почивен ден, с адаптирана среда за хора в неравностойно положение и с постоянно дистанционно видеонаблюдение за сигурност.

ШЕИП ПАНЕВ  - ЛЕКАР, ПРЕГЛЕЖДАЩ БЕЗПЛАТНО ВЪЗРАСТНИ И ДЕЦА


Шеип Панев участва в периода 2016-2018 г. в прегледи по програма „Забавно лято, грижовна есен“ на фондация BCause и фондация „Направи добро – Александровска“. За периода са прегледани над 6000 хора из цяла България. Прегледите са безплатни за хората.

От 2019 г. Шеип Панев е част от екипа на Отделение по детска ортопедия и травматология на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. Оттогава участва в профилактичните прегледи в детските ясли в столицата. Целта на прегледите пак е профилактика.

Друга програма, в която се включва, е „Детско здраве – Пирогов“, която извършва прегледи в цялата страна при поискване от съответните населени места.

Изводът от всички тези прегледи е, че профилактиката на здравето спасяват животи.

Шеип Панев осъзнава мисията си на лекар като човеколюбец и родолюбец.

НИКОЛА РАХНЕВ - ГОРАТА.БГ


Никола Рахнев е вдъхновен мечтател, който скоро ще засади 1 милион нови дървета в България и е уверен, че това е само началото. Човек, който вярва, иска и може и има смелостта да действа, уверен, че ние правим света, в който живеем. Човек, който създава, вдъхновява, пробужда, увлича след себе си! Никола е създател на инициатива, правеща чудеса: Гората.бг.

Това е най-голямата доброволческа инициатива в България - засажда гори и дървета в цялата страна с доброволци, млади хора и деца. До момента чрез нея са засадени над 625 000 нови дървета в България, а в нейните стотици събития участие са взели над 50 000 души. И всичко това без корист, без политика, инициативата е чиста, чистото желание за промяна за по-добър, по-зелен, по-красив, по-щастлив свят!

За 8 години Гората.бг прераства от идея в огромна споделена мечта, която вдъхновява и пробужда десетки хиляди българи. Действията на инициативата продължават и в момента.

ПЛАМЕН ИВАНЧЕВ – „ЗА КАРАЙСЕН“


След като възстанови физкултурен салон в старото училище в село Карайсен, община Павликени, Пламен се опитва да го поддържа чрез спортни събития и да върне спомените за масовите културни мероприятия в читалището чрез театрални постановки, които организира и финансира. Създава и екопътека с виртуална карта със забележителностите на селото с цел привличане на туристи.

Младият мъж се стреми да съживи селото, което добре помни от младежките си години, за да даде на децата и младите добър пример и повече добри поводи да се връщат.

„За да се запази будно и живо обществото в едно малко населено място, то има нужда и от култура“, казва Пламен.

РОСИ ЗЛАТЕВА – УЧИТЕЛ В КВ. „СТОЛИПИНОВО“, ПЛОВДИВ


След 30 години работа в София като търговски директор на завод, дилър на нови автомобили и високи мениджърски длъжности, Роси решава да започне работа като преподавател по математика в училище. Ето как разказва тя за своето решение и мотивация:

„Когато чух по радиото за програмата „Заедно в час“ и в интернет пространството разбрах за целите, които са си поставили, реших, че точно това искам да правя: да бъда учител на деца в неравностойно положение. Кандидатствах, успях да премина трите етапа и бях приета. Лятото на 2016 година завърших обучението на програмата „Заедно в час“… На 15 септември се озовах в най-голямото ромско училище в страната и продължавам да работя там... Усещането да бъдеш полезен, да бъдеш необходим, не може да бъде сравнено с нищо“.

„КАПАЧКИ ЗА БЪДЕЩЕ“ – ПРЕВРЪЩА КАПАЧКИТЕ В КУВЬОЗИ


„Капачки за Бъдеще“ е проста кампания, която превръща пластмасови капачки в медицинска техника за общинските болници в малките населени места. Тя се движи изцяло от доброволци и 100% от събраните средства отиват за медицинска техника.

Само за година и половина каузата успява да увлече стотици хиляди последователи, които успяват да рециклират скромните 140 000 кг пластмаса и със събраните средства да дарят 11 кувьоза за този период.

Очакват до края на 2019-а да успеят да дарят поне още 9 и вече да няма нито една болница в България, в която най-новият кувьоз да е от миналия век.

От „Капачки за бъдеще“ вярват, че образоването, доброволчеството и положителният личен пример ще променят България.

АКАД. ПЛАМЕН КАРТАЛОВ - ДИРЕКТОР НА СОФИЙСКАТА ОПЕРА И БАЛЕТ


В последните години акад. Пламен Карталов разшири представата на оперното изкуство като за елитарна, затворена само в залите култура. Сцени за оперните спектакли станаха градските площади, Белоградчишките скали, пещера Магурата, хълма Царевец, паркове. За Вагнеровия фестивал пристигат хора от цял свят, почитатели на творчеството на композитора.

Маестро Карталов обърна много деца, включително от бебешка възраст съм операта. Залите на детските представления са препълнени. Покрай децата много възрастни - техни родители и близки, също проявиха интерес към оперни и балетни постановки.

Маестро Карталов разви и утвърди оперния туризъм у нас, като през последната година се наблюдава връх в това отношение.

НУРГЮЛ САЛИМОВА – ДЕТЕТО ЧУДО ОТ С. КРЕПЧА


Нургюл Салимова е на 16 години. Започва да играе шах, когато е на 4 г. За тези 12 години стаж в шаха има над 10 държавни титли, една световна, една европейска и още много други. Ето какви са нейните успехи през 2019 г. и целите, които си поставя Нургюл:

„Настоящата 2019 година е повече от успешна за мен, тъй като успях да изпълня (почти) всичките си цели. Придобих званията „Гросмайстор за жени“ и „Международен майстор за мъже“, които са едни от най-високите звания в моя спорт. Успях да подобря рейтинга си и съм в топ 40 в света при жените, в топ 5 при девойките до 20 години, бях водачка сред девойките до 16 години от януари до септември, а сега деля първото място с американката Кариса Йип… През октомври ми предстои Световно първенство за девойки до 20 г. в Делхи, Индия, където се надявам, че ще спечеля медал.“

ГЛ. АС. Д-Р РОСИЦА ТРОПЧЕВА - МИКРОБИОЛОГ


Росица Тропчева е откривател на кардиопробиотик и революционни за здравето пробиотични продукти. Ментор и преподавател на ученици и студенти в областта на приложната наука. Работи в Биологически факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Център за приложни изследвания и иновации (Center for Applied Studies and Innovation – CASI)

В лабораторията по биотехнологии и приложни изследвания в CASI под ръководството на Росица Тропчева вече има успешно реализиран продукт - кардиопробиотик, съчетаващ качествата на пробиотик и мощния антиоксидант резвератрол. Освен това Росица е участник в различни научни колективи, разработили пробиотичен продукт с активност срещу Helicobacter pylori и язва, пробиотичен продукт с активност срещу вагинални кандидози и работещи над иновативна стартерна култура за производство на ферментационно получени месни продукти тип луканка без добавка на нитрати и нитрити и други.

ИЛИЯНА СТОИЛОВА И ЙОАН КОЛЕВ - WIND2WIN


Илияна Стоилова и Йоан Колев са двама атлети, които през миналата година осъществиха първото 300-километрово предизвикателство по вода с уиндсърф от Дуранкулак до Резово, което застана зад каузата „Черно море, свободно от пластмаса“. Разказът за рекордното постижение с кауза вече може да гледате и в документалния филм „Море на вятъра“. Само за година WIND2WIN се превърна в инициатива, която носи със себе си силата на спортния непримирим дух и каузата за по-чисто море! Стартира със смелото приключение на двамата уиндсърф атлети и тяхната цел да привлекат общественото внимание към замърсяването с пластмаса в наши води.

Зад каузата вече стоят и млади професионалисти в различни области, като само за последните две лета WIND2WIN събра над 3 тона отпадъци от българските плажове и продължава да се бори срещу замърсяването на нашето море.БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Павел Сапунджиев, Ивайло Христов и водещият на предаването “Нашият ден“.

Колко важен е езикът за професията на актьора?

Разговорът с актьорите Павел Сапунджиев и Ивайло Христов от Драматичния театър в Пловдив разкрива важността на българския език в актьорското изкуство и духовното израстване. Тези актьори не само използват езика като средство за изпълнение на роли, но го превръщат в мощен инструмент за духовно изразяване и въздействие. За тях българският език е нещо..

обновено на 24.05.24 в 14:16
Интерактивна дъска в класна стая на 23 СУ „Фредерик Жолио-Кюри“

Съвременният учител - мост между традицията и бъдещето

В ефира на "Нашият ден" имахме удоволствието да чуем Елена Вързилова, учител по български език и литература, която с голяма любов и вдъхновение разказа за ролята на учителя днес. Според нея, учителят в България е истински магьосник, призван да вдъхновява децата в класните стаи и да отговаря на всички предизвикателства, които светът предлага...

обновено на 24.05.24 в 13:32
Борислава Хубенова и нейният син

Борислава Хубенова: Комуникацията е най-важното ни умение

В ефира на предаването "Нашият ден", Борислава Хубенова, журналист от културното издание "Нула 32", сподели своите възгледи за важността на словото и неговото влияние върху културата на пловдивчани. Тя подчерта, че словото е най-висшият начин за комуникация, изразяване и свързване между хората. Ето какво казва Борислава Хубенова: "Словото е..

обновено на 24.05.24 в 13:03
Петя Господинова, Анелия Торошанова, адв. Десислава Матева (от ляво надясно)

Законът за авторското право и сродните му права – изменения и предизвикателства

Във времето на дигиталното потребление на култура и възхода на изкуствения интелект законодателството и творците са изправени пред нови предизвикателства. За новите промени в Закона за авторското право и сродните му права , проблемите на българските автори и измеренията на пиратството в "Законът и Темида" говорят адв. Десислава Матева , експерт по..

публикувано на 24.05.24 в 12:40
Директорът на библиотеката Димитър Минев и Гергана Георгиева от фестивала “Пловдив чете”

"Пловдив чете", или какви литературни срещи ни очакват на фестивала?

Фестивалът "Пловдив чете" е едно от най-значимите литературни събития в България, което събира любители на книгата от всички възрасти и културни среди. С многогодишни традиции, този фестивал не само представя новите произведения на българските автори, но и създава платформа за срещи между писатели, преводачи и читатели. Гергана Георгиева, една от..

обновено на 24.05.24 в 12:21