Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Талантът на артистите от ромски произход в портрети

Борислава Караджова, Михаела Караджова и Светла Баева
Снимка: Таня Димова

Да научиш повече за ромската култура се оказва една нелека задача, но платформата за социално ангажиране Fine Acts не се бои да я предприеме. След като през 2017 година къщите на ромите на ул. „Градините“ в София са разрушени, а хората, живеещи в тях остават бездомни, Fine Acts решават да предприемат акция, чрез която да покажат лицата им в плакати сред руините.

Не след дълго обаче проектът Inside Out Sofia навлиза още по-надълбоко в света на ромите. Днес в сайта на платформата могат да бъдат разгледани портретите на ромските артисти, които прославят България. Рядко чуваме за тях, а дори и да чуем нещичко, информацията, че тези успехи се дължат на таланти от ромски произход, често остава скрита за нас. В някои случаи, защото рядко допускаме, че това е възможно, в други, защото самите те крият произхода си. Една от причините е отхвърлянето и дискриминацията, с които могат да се сблъскат.

Идеята на портретите и кратките истории към тях е да ни разкажат не просто за таланта на тези хора, но и за тяхната амбиция, воля и дух. Красивите илюстрации целят да ни представят лицата на тези артисти, повечето от които и до днес остават скрити, както и да ни запознаят с имената им, за да не бъде отговорът на въпроса „Можете ли да назовете един артист от ромски произход?“ отрицателен.

Посветихме цяло едно „Време и половина“ на това да разберем защо забравяме за тези артисти. Светла Баева от платформата Fine Acts, както и илюстраторките Борислава Караджова и Михаела Караджова ни помогнаха в търсенето на отговорите.

Сестри Караджови работят с платформата Fine Acts по различни социални проект, сред които е и създаването на първата у нас книга за сексуалното образование – „В като Вагина“. А Борислава е и създателят на красивите ромски портрети, за които можете да научите повече в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54