Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демонстрация в подкрепа на забраната на фермите за кожи

В събота – първото бягане за животните

Снимка: ngi.caai.bg

Започва парламентарният дебат за забраната на ферми за кожи у нас. Предстои гласуване в две комисии: комисия по земеделието и храните (КЗХ) и комисия по взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите (КВНОЖГ). 

Вносителите на промените в Закона са 13 депутати от различни парламентарни групи.

В същото време пред сградата на бул. "Дондуков", откъм служебния вход, в четвъртък ще се проведе демонстрация на привърженици на забраната на ферми за добив на ценни кожи. Демонстрацията се организира от Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България (НГИ)*. Доброволците на инициативата ще бъдат гласа на животните, гласа на стотиците хиляди норки в двете български ферми за кожи, които през ноември само след 7 месеца живот ще бъдат убити в газови камери за задоволяване на човешката суета. Доброволците на НГИ настояват от години тази жестокост да спре.

Демонстрантите се събират, за да покажат, че подкрепят внесения законопроект и настояват тяхната воля и тази на още над 50 000 души, подписали се под инициативата за забраната, да бъде чута. Светослав Чекелев, представител на организаторите, споделя: „Тази демонстрация и всички, които предстои да проведем по време на дебатите, са с цел да подкрепим депутатите, които защитават забраната.

Така ще покажем, че наблюдаваме внимателно целия процес – всяка една дума, всяка една реакция. Искаме да разберем кои ще са онези депутати, които ще се опитат да попречат на забраната и по този начин ще одобрят продължаващото страдание на животните във фермите за кожи“.

За причините за демонстрацията пред сградата на Народното събрание на бул. "Дондуков" и някои следващи събития на НГИ научаваме от Петя Алтимирска, председател на Инициативния комитет на Националната гражданска инициатива за забрана на добива на ценни кожи в България.

На 4-ти октомври отбелязваме Световния ден на животните. Доброволците на КАЖИ (Кампании и активизъм за животните в индустрията)** използват този повод, за да обединят усилия за създаването на един по-справедлив към животните свят. В този дух КАЖИ организира първото ежегодно благотворително събитие: „Бягане за животните“. То ще се проведе в Борисовата градина в събота, 5 октомври, а дължината на трасето е 5 км.

Средствата от бягането ще бъдат използвани за кампаниите, които КАЖИ провежда за защита на животните. В момента основната кампания на КАЖИ е за забрана на фермите за ценни кожи у нас и информиране за неетичния произход на продуктите от ценни кожи. Със събраните средства ще бъде подкрепена и работата на Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи.

Изисквания за участие в Бягането за животните са само три:
• да обичате животните;
• да обичате спорта;
• да сте готови да се изморите за добра кауза.

В бягането няма възрастови ограничения, приключението е за всички, за малки и големи, можете да се включите и с домашните си любимци. Ако те обичат да бягат, разбира се.

Сборният пункт в събота за подкрепящите животните е езерото „Ариана“ в Борисовата градина в 10.00 ч., а бягането започва в 11 ч.

5 км на 5-и октомври за животните – бягайте за каузата на животните.

* НГИ – Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи е създадена на основание Закона за прякото участие и местното самоуправление. Основана е през март 2018 г. Кампанията за събиране на подписи за инициативата за изменение и допълнение на Закона за ветеринарномедицинската дейност се проведе от 24 март до 22 юни 2018 г. Чрез нея бяха събрани и внесени в Народното събрание над 51 хиляди подписа на граждани в подкрепа на забраната на ценни кожи.

** КАЖИ (Кампании и активизъм за животните в индустрията) е организация с нестопанска цел, която разчита на дарения, за да води кампании ефективно. Фокусирана върху кампанията за забрана на фермите за ценни кожи в България – норки, лисици и други. КАЖИ провежда и планира още много кампании за защита на животните.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Шурупов

Владимир Шурупов: Искам единствено да ми дадат възможност да работя като лекар

Един случай на тежка бюрокрация в България или защо Владимир Шурупов, бежанец от Русия след началото на войната в Украйна, не може да приравни дипломата си за лекар у нас. Интервю с д-р Владимир Шурупов. Очакваме отговор от МЗ, към което изпратихме въпроси. Владимир Шурупов и семейството му минават през тежка и унизителна процедура, когато подават..

публикувано на 05.07.24 в 16:30
Снимката е илюстративна

Делба и присъдена издръжка

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, експерт по гражданско и административно право и дългогодишен консултант на предаването, отговаря на слушателски въпроси. Пенка Иванова от Враца пита: Ако има продажба на имот, който е част от делбената маса при извършване на делба, без участие на някой от наследниците, тя..

публикувано на 05.07.24 в 15:35
Снимката е илюстративна

Защитени ли са в България правата на хората с увреждания?

Защитени ли са в България правата на хората с увреждания? Има ли достатъчно достъпни автобуси на Централна автогара за лица с увреждания? Какво е становището на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" чрез Министерство на транспорта и съобщенията. Казусът на Тодор Църев от София е казус на хиляди хора с увреждания и намалена подвижност...

обновено на 05.07.24 в 15:13

Пътуване с усмивка и лимонада. Какво ни казва един шофьор в Атина?

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" редакторът Светла Тодорова споделя интересна случка от пътуването си в Гърция. Тя разказва за преживяване в автобус, който свързва пристанището Пирея с летището на Атина. Рано сутринта в началото на седмицата Светла и семейството ѝ се отправят към летището, за да хванат полет за София...

обновено на 05.07.24 в 09:18

Екстремно лято

Екстремните спортове са необятна вселена, в която пристъпваме върху дъска за kite surf. Още по-необятна и труднодостъпна вселена са облеклата за екстремни спортове, в частност за кайт сърф. Марианна Калъчева – Мери и Калина Палавеева влизат в тези две вселени почти на шега, с лекотата и свободата на младостта, но и с увереността, че могат..

публикувано на 04.07.24 в 17:30