Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демонстрация в подкрепа на забраната на фермите за кожи

В събота – първото бягане за животните

Снимка: ngi.caai.bg

Започва парламентарният дебат за забраната на ферми за кожи у нас. Предстои гласуване в две комисии: комисия по земеделието и храните (КЗХ) и комисия по взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите (КВНОЖГ). 

Вносителите на промените в Закона са 13 депутати от различни парламентарни групи.

В същото време пред сградата на бул. "Дондуков", откъм служебния вход, в четвъртък ще се проведе демонстрация на привърженици на забраната на ферми за добив на ценни кожи. Демонстрацията се организира от Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България (НГИ)*. Доброволците на инициативата ще бъдат гласа на животните, гласа на стотиците хиляди норки в двете български ферми за кожи, които през ноември само след 7 месеца живот ще бъдат убити в газови камери за задоволяване на човешката суета. Доброволците на НГИ настояват от години тази жестокост да спре.

Демонстрантите се събират, за да покажат, че подкрепят внесения законопроект и настояват тяхната воля и тази на още над 50 000 души, подписали се под инициативата за забраната, да бъде чута. Светослав Чекелев, представител на организаторите, споделя: „Тази демонстрация и всички, които предстои да проведем по време на дебатите, са с цел да подкрепим депутатите, които защитават забраната.

Така ще покажем, че наблюдаваме внимателно целия процес – всяка една дума, всяка една реакция. Искаме да разберем кои ще са онези депутати, които ще се опитат да попречат на забраната и по този начин ще одобрят продължаващото страдание на животните във фермите за кожи“.

За причините за демонстрацията пред сградата на Народното събрание на бул. "Дондуков" и някои следващи събития на НГИ научаваме от Петя Алтимирска, председател на Инициативния комитет на Националната гражданска инициатива за забрана на добива на ценни кожи в България.

На 4-ти октомври отбелязваме Световния ден на животните. Доброволците на КАЖИ (Кампании и активизъм за животните в индустрията)** използват този повод, за да обединят усилия за създаването на един по-справедлив към животните свят. В този дух КАЖИ организира първото ежегодно благотворително събитие: „Бягане за животните“. То ще се проведе в Борисовата градина в събота, 5 октомври, а дължината на трасето е 5 км.

Средствата от бягането ще бъдат използвани за кампаниите, които КАЖИ провежда за защита на животните. В момента основната кампания на КАЖИ е за забрана на фермите за ценни кожи у нас и информиране за неетичния произход на продуктите от ценни кожи. Със събраните средства ще бъде подкрепена и работата на Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи.

Изисквания за участие в Бягането за животните са само три:
• да обичате животните;
• да обичате спорта;
• да сте готови да се изморите за добра кауза.

В бягането няма възрастови ограничения, приключението е за всички, за малки и големи, можете да се включите и с домашните си любимци. Ако те обичат да бягат, разбира се.

Сборният пункт в събота за подкрепящите животните е езерото „Ариана“ в Борисовата градина в 10.00 ч., а бягането започва в 11 ч.

5 км на 5-и октомври за животните – бягайте за каузата на животните.

* НГИ – Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи е създадена на основание Закона за прякото участие и местното самоуправление. Основана е през март 2018 г. Кампанията за събиране на подписи за инициативата за изменение и допълнение на Закона за ветеринарномедицинската дейност се проведе от 24 март до 22 юни 2018 г. Чрез нея бяха събрани и внесени в Народното събрание над 51 хиляди подписа на граждани в подкрепа на забраната на ценни кожи.

** КАЖИ (Кампании и активизъм за животните в индустрията) е организация с нестопанска цел, която разчита на дарения, за да води кампании ефективно. Фокусирана върху кампанията за забрана на фермите за ценни кожи в България – норки, лисици и други. КАЖИ провежда и планира още много кампании за защита на животните.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54