Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Лиляна Кошлукова – незабравимата!

Лиляна Кошлукова в ролята на Княгинята с Арон Аронов (Адам) в оперетата „Птицепродавецът“ на К. Целер, 1967 г. ДМТ „Стефан Македонски“, София.Този петък „Звездният експрес“ на програма „Христо Ботев“ ще предложи на слушателите вълнуващо пътешествие в компанията на звезден български глас. В продължение на няколко десетилетия – от момента на създаването на Държавния музикален театър „Стефан Македонски“ в края на 40-те години на ХХ век, примадоната Лиляна Кошлукова е придавала неповторим блясък на спектаклите на националния ни театър за оперета и мюзикъл.

Великолепна актриса с невероятно красив глас, изискана, чаровна и... изумително интелигентна. Ако трябва да отбележим едно специално качество, отличаващо Кошлукова от всички останали звезди и примадони на българската музикална сцена, това е наистина впечатляващият ѝ интелект, съпроводен от неуморима любознателност и бляскаво чувство за хумор. Рожденият ѝ ден бе на 4 октомври. Различни източници посочват различна година на раждане, но това не е толкова важно. Във времето остават прекрасните спомени за Лиляна Кошлукова – у нейните колеги и нейните възхитени зрители. Както и записите ѝ, които и днес са съизмерими с водещите интерпретаторски образци от световна класа. Сред най-бляскавите ѝ сценични превъплъщения са Ханна Главари от „Веселата вдовица“ и Лиза от „Страната на усмивките“ на Лехар, заедно със Силва и Марица на Калман, Сафи и Розалинда на Йохан Щраус, Княгинята от „Птицепродавецът“ на Целер и, разбира се – Евридика и Хубавата Елена на Жак Офенбах.

петък, 4 октомври, от 14.30 часа
ВИЖТЕ ОЩЕ
Роландо Виязон

„Моцартисимо“ на Роландо Вилазон

„Когато срещнеш Моцарт, наистина намираш приятел до края на живота си – намираш светлина, която ще бъде с теб завинаги ...“ – казва Роландо Вилазон. „Музик мания“ (на 24 февруари от 17 часа) избира представителния диск, събрал много от предишните записи на певеца, включително и фрагменти от „Вълшебната флейта“, където тенорът се изявява като..

публикувано на 24.02.21 в 08:05
Стойка Миланова

Стойка Миланова – българската прима на цигулката

В две поредни издания предаването „Студио „Музика“ на програма „Христо Ботев“ въвежда слушателите в прекрасния творчески свят на голямата българска цигуларка Стойка Mиланова. Активно концертиращ артист от световна величина, виртуозен изпълнител и педагог с тънък усет към взаимодействието между традициите и съвременността, повече от половин..

обновено на 23.02.21 в 12:32
Ференц Лист 1856

210 години от рождението на Ференц Лист

Две симфонични творби на Ференц Лист ще прозвучат в транскрипции за два рояла на 22 февруари от 19 часа в камерна зала „България“. Това са симфоничната поема „Прометей” S 639 с премиера за страната и Симфония „Фауст“ S 647. Изпълнители са Янко Маринов и Станислав Станчев. Клавирната версия е изработена от композитора с изключително майсторство – не..

публикувано на 22.02.21 в 10:32

Маргьорит Лонг – пианистката-легенда

„Златната нишка, която ни свързваше с Дебюси, Равел и Форе се скъса завинаги” – с тези думи пианистът Святослав Рихтер отбелязва сбогуването си с Маргьорит Лонг след нейната кончина през 1966 г. Доскоро известна у нас като Маргарита Лонг, легендарната пианистка не само е изпълнителка-сподвижница на френския модернизъм в края на 19 и първата половина..

публикувано на 21.02.21 в 08:25

Катя Ричарели на 75

В съботната вечер програма „Христо Ботев“ ще почете 75-ия рожден ден на Катя Ричарели. „Родена съм примадона!“, пределно лаконично отговаряше през годините знаменитото сопрано на многобройните питания за впечатляващите ѝ триумфи по света. От дебюта в Мантуа през 1969 като Мими в „Бохеми“. Успехът мигом я изстрелва в звездна орбита. Възторгът..

публикувано на 20.02.21 в 08:35