Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Лиляна Кошлукова – незабравимата!

Лиляна Кошлукова в ролята на Княгинята с Арон Аронов (Адам) в оперетата „Птицепродавецът“ на К. Целер, 1967 г. ДМТ „Стефан Македонски“, София.Този петък „Звездният експрес“ на програма „Христо Ботев“ ще предложи на слушателите вълнуващо пътешествие в компанията на звезден български глас. В продължение на няколко десетилетия – от момента на създаването на Държавния музикален театър „Стефан Македонски“ в края на 40-те години на ХХ век, примадоната Лиляна Кошлукова е придавала неповторим блясък на спектаклите на националния ни театър за оперета и мюзикъл.

Великолепна актриса с невероятно красив глас, изискана, чаровна и... изумително интелигентна. Ако трябва да отбележим едно специално качество, отличаващо Кошлукова от всички останали звезди и примадони на българската музикална сцена, това е наистина впечатляващият ѝ интелект, съпроводен от неуморима любознателност и бляскаво чувство за хумор. Рожденият ѝ ден бе на 4 октомври. Различни източници посочват различна година на раждане, но това не е толкова важно. Във времето остават прекрасните спомени за Лиляна Кошлукова – у нейните колеги и нейните възхитени зрители. Както и записите ѝ, които и днес са съизмерими с водещите интерпретаторски образци от световна класа. Сред най-бляскавите ѝ сценични превъплъщения са Ханна Главари от „Веселата вдовица“ и Лиза от „Страната на усмивките“ на Лехар, заедно със Силва и Марица на Калман, Сафи и Розалинда на Йохан Щраус, Княгинята от „Птицепродавецът“ на Целер и, разбира се – Евридика и Хубавата Елена на Жак Офенбах.

петък, 4 октомври, от 14.30 часа
ВИЖТЕ ОЩЕ
Николай Лугански

Пианистът Николай Лугански с романтичен рецитал във Вербие

Лугански е роден в Москва на 26 април 1972. Родителите му са научни сътрудници – физик и химик. На 5-годишна възраст, преди още да знае нотите, синът им свири соната на Бетовен изцяло по слух. Завършва прочутото Централно музикално училище в Москва, а след това и Московската консерватория. Негови преподаватели са Татяна Кестнер, Татяна Николаева и..

публикувано на 01.08.21 в 09:15
Триото отляво на дясно: Михаил Иванов, Мартин Марков, Атанас Попов

Триото на Мартин Марков открива инициативата Sofia Jazz Days

В летните постпандемични месеци се наблюдава едно истински вдъхновяващо масирано завръщане на сцена на добрия нов български джаз – тук можем да споменем като изключително вдъхновяващи Джаз Форум Стара Загора (който откри сезона още в началото на юни и то съвсем тематично), провеждащото се в моментна юбилейно издание на Джаз фестивала „Варненско лято“,..

публикувано на 31.07.21 в 13:43

Повече музикант, отколкото китарист – интервю с Петър Петков (ate)

Петър Петков е класически китарист, роден в Пловдив и живеещ в Гданск, Полша. Въпреки че никога не е загърбвал напълно класическата китара, България го познава най-вече с музиката му под псевдонима ate . В това си амплоа той работи с електрическа китара и аудио ефекти, чрез които създава разливащи се минималистични композиции, които концентрират в..

публикувано на 31.07.21 в 12:53

Красимира Стоянова в „Мария ди Роан“

„Музиката е моят живот. Така ме е орисал баща ми, така и продължих и не мога да си представя всекидневието си без мисълта за нея. Не знам каква бих била, ако нямах на времето цигулката в ръцете си. Тя ми даде всичко. Операта за мен е само едно естествено продължение на любовта ми към цигулката. Чувствам живота си пълноценен и активен и съм безкрайно..

публикувано на 31.07.21 в 08:25

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 август 2021

1 август 3.00 часа – Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), Увертюра към операта „Дон Жуан“, K.527. 3.07 часа – Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), Симфония кончертанте в Ми бемол мажор, K.364. Солисти: Стивън Коупс (цигулка) и Хиоби Сим (виола). 3.39 часа – Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), Симфония № 38 в Ре мажор, K.504, „Пражка“. Изпълнява..

публикувано на 30.07.21 в 08:15