Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лиляна Кошлукова – незабравимата!

Лиляна Кошлукова в ролята на Княгинята с Арон Аронов (Адам) в оперетата „Птицепродавецът“ на К. Целер, 1967 г. ДМТ „Стефан Македонски“, София.Този петък „Звездният експрес“ на програма „Христо Ботев“ ще предложи на слушателите вълнуващо пътешествие в компанията на звезден български глас. В продължение на няколко десетилетия – от момента на създаването на Държавния музикален театър „Стефан Македонски“ в края на 40-те години на ХХ век, примадоната Лиляна Кошлукова е придавала неповторим блясък на спектаклите на националния ни театър за оперета и мюзикъл.

Великолепна актриса с невероятно красив глас, изискана, чаровна и... изумително интелигентна. Ако трябва да отбележим едно специално качество, отличаващо Кошлукова от всички останали звезди и примадони на българската музикална сцена, това е наистина впечатляващият ѝ интелект, съпроводен от неуморима любознателност и бляскаво чувство за хумор. Рожденият ѝ ден бе на 4 октомври. Различни източници посочват различна година на раждане, но това не е толкова важно. Във времето остават прекрасните спомени за Лиляна Кошлукова – у нейните колеги и нейните възхитени зрители. Както и записите ѝ, които и днес са съизмерими с водещите интерпретаторски образци от световна класа. Сред най-бляскавите ѝ сценични превъплъщения са Ханна Главари от „Веселата вдовица“ и Лиза от „Страната на усмивките“ на Лехар, заедно със Силва и Марица на Калман, Сафи и Розалинда на Йохан Щраус, Княгинята от „Птицепродавецът“ на Целер и, разбира се – Евридика и Хубавата Елена на Жак Офенбах.

петък, 4 октомври, от 14.30 часа
ВИЖТЕ ОЩЕ

Монтеки и Капулети кръстосват шпаги на оперната сцена в Лиеж

Сезонът на Кралската опера на Валония в Лиеж продължи през май с белкантова музика и пет представления на "Капулети и Монтеки" на Винченцо Белини. Шестата опера на бележития сицилиански майстор вижда бял свят по време на карнавалния сезон във Венеция през 1830 г. Белини написва творбата само за шест седмици, изпълнявайки спешна поръчка на импресариото..

публикувано на 16.06.24 в 08:20

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 30 юни 2024 г.

16 юни 3.00 часа – Лудвиг ван Бетовен (1770-1827), Missa Solemnis (Тържествена меса) в Ре мажор, оп. 123. Изпълняват Луси Кроу (сопран), Ан Халенберг (мецосопран), Джовани Сала (тенор), Уилям Томас (бас), хор Монтеверди и Революционен и романтичен оркестър. Диригент Джон Елиът Гардинър. 4.14 часа – Лудвиг ван Бетовен (1770-1827), Клавирно трио в Си..

публикувано на 15.06.24 в 12:05

160 години от рождението на Рихард Щраус

На 11 юни 1864 г. в Мюнхен се ражда композиторът Рихард Щраус. Много трудно е да се определи с кои свои произведения той остава в историята – с оперите, симфоничните поеми или с песните си. Но едно е ясно – посвещава живота си на Нейно величество Музиката и ни дарява в наследство 16 опери, 2 симфонии и 8 симфонични поеми, 2 концерта за валдхорна и над 200..

публикувано на 15.06.24 в 07:55
Максим Цеков

Максим Цеков – австрийският цигулар от български произход

"Лауреатите" е нов музикален проект на Оркестър "Кантус Фирмус", който започна с концерт в началото на седмицата. Публиката се потопи в духа на романтизма чрез мелодиите на Шуберт и Чайковски и новата пиеса за цигулка "Смиляна" от Георги Андреев. Солист и концертмайстор на оркестъра бе едва 23 -годишният Максим Цеков . Той е лауреат от престижни..

обновено на 14.06.24 в 12:33
Орлин Горанов

Орлин Горанов: Музиката е най-висшият език между разумните същества

С неподражаемия си глас и артистична харизма Орлин Горанов вече повече от половин век е на върха на българската музикална сцена. Обичаният от поколения българи певец е в студиото на "Нашият ден", за да говори за предстоящите срещи с публиката и нестихващото творческо вдъхновение. Орлин Горанов ще отпразнува своите "50 години магия" с..

публикувано на 14.06.24 в 11:00