Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Лиляна Кошлукова – незабравимата!

Лиляна Кошлукова в ролята на Княгинята с Арон Аронов (Адам) в оперетата „Птицепродавецът“ на К. Целер, 1967 г. ДМТ „Стефан Македонски“, София.Този петък „Звездният експрес“ на програма „Христо Ботев“ ще предложи на слушателите вълнуващо пътешествие в компанията на звезден български глас. В продължение на няколко десетилетия – от момента на създаването на Държавния музикален театър „Стефан Македонски“ в края на 40-те години на ХХ век, примадоната Лиляна Кошлукова е придавала неповторим блясък на спектаклите на националния ни театър за оперета и мюзикъл.

Великолепна актриса с невероятно красив глас, изискана, чаровна и... изумително интелигентна. Ако трябва да отбележим едно специално качество, отличаващо Кошлукова от всички останали звезди и примадони на българската музикална сцена, това е наистина впечатляващият ѝ интелект, съпроводен от неуморима любознателност и бляскаво чувство за хумор. Рожденият ѝ ден бе на 4 октомври. Различни източници посочват различна година на раждане, но това не е толкова важно. Във времето остават прекрасните спомени за Лиляна Кошлукова – у нейните колеги и нейните възхитени зрители. Както и записите ѝ, които и днес са съизмерими с водещите интерпретаторски образци от световна класа. Сред най-бляскавите ѝ сценични превъплъщения са Ханна Главари от „Веселата вдовица“ и Лиза от „Страната на усмивките“ на Лехар, заедно със Силва и Марица на Калман, Сафи и Розалинда на Йохан Щраус, Княгинята от „Птицепродавецът“ на Целер и, разбира се – Евридика и Хубавата Елена на Жак Офенбах.

петък, 4 октомври, от 14.30 часа
ВИЖТЕ ОЩЕ

Никола Порпора – майсторът на вокалната музика

Животът и творчеството на бароковия композитор Никола Порпора (1686-1768) попада във фокуса на предаването "Музика хисторика". Неаполитанецът е известен още приживе не само с композиторските си умения, но и като учител по пеене, а сред най-известните му ученици са кастратите Фаринели и Кафарели. Автор на над 50 опери, но и на оратории, кантати и..

публикувано на 06.12.22 в 08:25
Найджъл Кенеди

Класично и романтично от 5 до 9 декември

Понеделник, 5 декември. "Класично и романтично" с Цветелина Начева: • Панчо Владигеров – Класично и романтично, опус 24 - версия за оркестър, изпълнява СО на БНР с диригент Емил Табаков. Частите са: "Ригодон", "Сарабанда", "Менует", "Северна песен", "Лист от албум", "Малък марш"; • Димитър Ненов – Четири скици, изпълнители са СО на БРТ с диригент Васил..

публикувано на 04.12.22 в 12:05
Красимира Стоянова и Пьотр Бечала

Впечатляващ дебют на Красимира Стоянова в Мадрид

В съботната вечер (3 декември, от 20 часа) ще прекрачим прага на Театро Реал,за да съпреживеем емоциите на публиката на спектакъл на "Аида" от Верди състоял се на 3.11.2022 г. Това всъщност е премиерното заглавие, с което тържествено откриха сезона на 24 октомври в Кралския театър в испанската столица. Голям шум се вдигна в медиите заради..

публикувано на 03.12.22 в 08:30

Музикалният театър, оперетата и мюзикълът са жанрове на младостта

С една от последните си хитови премиери "Цигулар на покрива" Националната оперета отбелязва 50-годишен юбилей и 25 години творческа дейност на Александър Мутафчийски. Освен в ролята на млекаря Тевие, в постановката Мутафчийски е асистент-режисьор на популярния театрален режисьор Небойша Брадич. "Аз имам себе си за голям късметлия. За тези 25..

публикувано на 02.12.22 в 11:34
Аблайе Сисоко

Джаз плюс гриоти с кора

"Джазът – осмислена традиция" e тема, заслужаваща продължение. Както и активността на френския тромпетист Ибраим Маалуф, от чиито 6 проекта за последните 12 месеца миналият път представихме 5. Сега започваме с дуета му с Анжелик Киджо. Не само Франция ги свързва, както ще се убедим в съвместните им композиции. Франция свързва също голяма част..

публикувано на 30.11.22 в 16:25