Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обречена ли е борбата на медицинските специалисти за достойно заплащане

БНР Новини
Снимка от протест на медицинските сестри от 15 май 2019 г.
Снимка: БГНЕС

В Световния ден за достоен труд, който обединява синдикалисти от цял свят, в София се провеждат два едновременни протеста на медицински работници. Гилдията е разединена, част от специалистите напомнят, че преди осем месеца, когато излязоха за първи път, синдикатите не ги подкрепиха, а сега ги канят за участие.

Лекарите също не се присъединиха към днешния протест, организиран от КНСБ и БАПЗ.

В студиото на "Нашият ден" с Мария Мира Христова темата коментират Петя Недкова, председател на Националния съвет по качеството на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, и доц. д-р Григор Сарийски.

Недкова определи днешния протест като стихиен, но издигащ едни напълно справедливи искания за достойно заплащане и нормални условия за труд за всички здравни специалисти: медицински сестри, акушерки, рехабилитатори, фелдшери, рентгенови лаборанти: "Тези хора стават все по-малко, претоварени са, работят на по две, три места и имат право исканията им да бъдат удовлетворени."

Тя намира решение на проблема „във вдигането на цената на клиничните пътеки; да се каже какъв процент ще отиде за онези, които работят, а също да има ясно разписани методики, за да не се получават диспропорции, при които в една и съща болница лекар получава 57 хил. лева, а медицинска сестра – 650 лв." – обясни още Недкова.

Доц. Сарийски не е оптимист за скорошно решаване на въпроса, напротив, той подчерта противоречията в системата: „Данните за работната заплата за първото и второто тримесечие показват увеличение 12-13 процента, а сестрите стачкуват заради мизерните заплати – това показва доколко ефективна е "невидимата ръка на пазара."

Тоест когато имаме един мизерен ресурс, той вместо да се осребри, се получава обратното, обречен е на източване. И вместо да има обединение между хора, които са от едната страна на бариерата – наблюдаваме ситуации като днешната, в която има два паралелни протеста, каза още доц. Сарийски.

На 11 септември имаше протест на медицинските работници, който не беше подкрепен от синдикатите, а сега те организират протест, който обаче не се подкрепя от част от медицинските сестри и акушерките, както и от лекарите.

Преговорите са неефективни – при условие че синдикатите са представени при преговори, като част от тристранната комисия, от друга – се налага да участват на протести... Това показва, че те не са припознати като изразител на интересите на медицинските работници, подчерта Сарийски.

Може да сравним исканията на различните протести. От една страна, хората от бранша настояват да спре търговията със здраве, от друга – имаме искания за по-висока заплата.

Това, което навява песимизъм, е липсата на солидарност, защото когато хората излизат на протест, трябва да имат доверие един в друг и в хората, които ги обединяват.

Исканията трябва да са за промяна на модела и то така, че интересът на пациента да бъде водещ, а здравето да не бъде стока" – каза още доц. д-р Григор Сарийски.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Наталия Недялкова и Мартин Христов

Диви зеленчуци

Наталия Недялкова и Мартин Христов от софийския квартал Филиповци са съвсем млади, не само в градинарството. Желанието им за работа и за знание е искреното и истинско желание на младостта и това е достатъчно повече от достатъчно условие за изграждането на малката им зеленчукова ферма в близост до гр. Годеч. Стремежът им за чиста храна е..

публикувано на 15.07.24 в 16:45

Master The Failure, или провалът като стъпало към успеха

Провалът като стъпало към успеха разглежда и третото издание на Master The Failure, което предстои на 16 юли . За грешките, уроците и самоусъвършенстването – разговор в "Нашият ден" с Анна Грозданова , организатор на събитието. Грозданова завършва специалност "Хотелиерство и туризъм" в Кипър, след което разработва успешни заведения в София и..

публикувано на 15.07.24 в 10:50

Мальовица посреща първото издание на Националния туристически фестивал

От 19 до 21 юли ще се състои първото издание на Националния туристически фестивал в курортния комплекс "Мальовица", на Меча поляна. В трите фестивални дни в подножието на връх Мальовица ще се съберат туристически дружества от цялата страна, почитатели на активния начин на живот и носители на златни значки от националното движение "Опознай..

публикувано на 15.07.24 в 09:34

Как да се храним в жегите?

В първия ден от народните горещници в "Нашият ден" слушаме съветите на диетолога проф. Теодора Ханджиева-Дърленска за това как да се храним и какво да пием в жегите. Горещото време е голямо предизвикателство за човешкия организъм, а най-уязвими са възрастните хора и малките деца, пояснява проф. Ханджиева-Дърленска. Съветът на..

публикувано на 15.07.24 в 09:10

Велизар Шаламанов: Какво означава да зачеркнеш един народ

Какво се крие зад прецизното нападение на болницата "Охматдит" в Киев? Какво лежи под останките ѝ? Какво представлява пактът "Украински договор" в помощ на Киев, който бе обявен в рамките на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Как пакетът от инициативи, както и ангажиментът за помощ към Украйна, докато надделее срещу агресията на Русия , ще..

публикувано на 15.07.24 в 08:50