Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Грижата за бездомните хора и изпадналите в крайна бедност в България

БНР Новини
Снимка: Pxhere

Според официалната статистика всяко шесто жилище в България отдавна пустее. Същевременно броят на бездомниците в страната расте – особено в София и в другите по-големи градове.

Статистиката е само на базата на регистрираните случаи и е тъжна: през 2106-а са регистрирани 1300 души, през 2017-а – 1727, а през изминалата 2018-а те са били 1884. Тези данни съобщи Венелина Богданова, главен експерт в Агенцията за социално подпомагане.

Отговорът на въпроса защо броят на бездомните хора расте, е комплексен.

От Агенцията са установили, че има две основни рискови групи – изпадащи в безпомощност поради критични ситуации, и хора, които сами избират да водят такъв живот.

Първите търсят съдействие и им се оказва нужната подкрепа, докато започнат да се справят с трудностите. 

Хората, които сами са избрали, търсят подкрепа най-вече през зимата.

На територията на София работят 3 центъра за временно настаняване, където бездомните могат да потърсят помощ в тежките студени зимни месеци. 

От 2020 г. ще влезе нов Закон за социални услуги с нови над 30 определения, включително за онези, които са избрали бездомността, ще има облекчения за нуждаещите се, както и въведени общодостъпни услуги, към които могат да се обърнат хората в нужда. 

Промените в закона ще са тема и на бъдещи предавания.

В безутешната картина на бедността, все пак има и примери за спонтанни прояви на доброта и граждански инициативи като тази на Мартин Мартинов, собственик на столичен ресторант, който осигурява топла храна за нуждаещи се хора.

През миналата година чрез кампанията "Подай ръка" Мартинов е помагал на хора, изпаднали в нужда, и в делничните дни между 17 и 18 часа всеки делничен ден между 100 и 120 души са получавали храна.

Кампанията е увлякла доброволци. Мартинов разказва, че е бил впечатлен как възрастни хора със скромни възможности са носели пакет леща или бутилка олио – всеки каквото може. 

Тази година "Подай ръка" ще продължи да осигурява храна на бедни и бездомни хора от ноември до март.

Кампанията приема дарения под формата на продукти и доброволен труд.  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Етно кът

На гости в село Ловец

Ако потърсите информация в интернет за село Ловец, ще откриете само, че то е село в Североизточна България и се намира в община Търговище. За неговата история има само две изречения – Първите българи се заселват в селото през 1925 година и години преди това е било населено само с турци. В раздела население ще откриете, че в Ловец живеят около 400 човека..

публикувано на 15.05.21 в 08:40

Познаваме ли основните си права

Само преди дни се състоя семинар на тема как да подобрим приложението на Хартата на основните права на Европейския съюз на национално ниво. Едно изследване на основните права на ЕС от края на ноември 2019 г., за осведомеността за Хартата на основните права на ЕС в държавите-членки, установи изключително ниски нива на познаване на..

обновено на 14.05.21 в 12:32
Експрокурорът, адвокат Захари Генов

Адв. Захари Генов: Подялба на наследствена земя

Адвокат Захари Генов отговаря на въпрос, зададен от слушателка на БНР в предаването “Законът и Темида“. Красимира Николова от София поставя следния казус: За наследствена земя в гр. Кнежа има решение на Поземлена комисия, което е позитивно. За наследниците на трима братя, между които е и тя, и отказ от Поземлената комисия за тези..

публикувано на 14.05.21 в 12:29
Националната астрономическа обсерватория “Рожен“

Обсерваторията “Рожен“ отново отваря врати за посетители

Националната астрономическа обсерватория “Рожен”, която през настоящата година отбелязва 40 години от своето създаване, отваря врати за посещения на 14 май. До 31 май дневните посещения, които включват обиколка и беседа в кулата на 2-метровия телескоп, ще се извършват на всеки кръгъл час от 10.00 до 16.00 часа в дните от четвъртък до..

публикувано на 14.05.21 в 11:12

Израело-палестинският конфликт: Поредна ескалация на напрежението

Конфликтът между Израел и палестинците се задълбочава – от една страна, с ракетните нападения от Ивицата Газа, от друга, с размириците в израелските градове.  Израел обяви, че е бил обстрелян с 1600 ракети от Ивицата Газа. Израелските сили нанасят удари по позиции на групировката “Хамас“ и обмислят провеждането на сухопътна операция...

публикувано на 14.05.21 в 10:09