Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Виктория Василенко: България ми е дала всичко

Виктория Василенко
Снимка: СМС

В последния петък на месец октомври от 23 часа в предаването „Български изпълнители“ ще ви срещнем с Виктория Василенко.

Младата пианистка е добре позната на концертния подиум, а талантът ѝ отдавна е открит и оценен. Учи в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София при Антонина Бонева и проф. Стела Димитрова-Майсторова. От 2011 до 2015 година е студентка на проф. Дмитрий Башкиров във висшето училище по музика „Кралица София” в Мадрид, Испания. От септември 2014 година учи паралелно в Нов български университет и в Академията на Лаго ди Комо, Италия. От 2016 продължава обучението си във Висшия колеж за музика „Кралица Елизабет“ в Брюксел, Белгия при проф. Боян Воденичаров. Има огромна колекция от награди и почетни отличия, като през септември 2016 година печели Първата и Специалната награда на Букурещката филхармония на един от най-престижните международни конкурси – „Джордже Енеску“ в Букурещ, Румъния.

Повече за кариерата на Виктория Василенко, новите начинания и бъдещи проекти ще научите в предаването „Български изпълнители“ на вълните на програма „Христо Ботев“ този петък (25 октомври).

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сценичните срещи и образи на Александрина Пендачанска

Особено удоволствие е да подготвяш предаване за човек, когото познаваш лично и чиято кариера следиш от най-първите стъпки на сцената. Собътната оперна вечер е посветена на творчеството на Александрина Пендачанска , певицата покорила сърцата на любителите на операта на едни от най-големите оперни сцени. Това е и певицата, която често се завръща за..

публикувано на 31.10.20 в 08:10
Янка Хекимова, орган

Радиооркестърът отново свири под палката на Константин Илиевски

Талантливият млад български диригент Константин Илиевски, който през юни 2018-а закри сезона на радиосимфониците с впечатляваща програма от творби на Брукнер, Малер и Рихард Щраус, отново застава пред оркестъра със стилна концепция. Концертът в петък вечер ще премине под знака на френската органова музика. Ще прозвучат Концерт за орган, тимпани и..

обновено на 30.10.20 в 12:20

Оркестър "Шевица" издаде своя първи албум "Ние помним"

Един учебник по история в музика. Албумът на Оркестър "Шевица" съдържа 15 песни, разказващи за забравени исторически личности. Това са хора, безспорно признати от историците със своя принос към Отечеството, но неполучили до момента заслуженото обществено признание. Слушателите могат да обогатят знанията си по история, като слушат песните, но и да..

публикувано на 30.10.20 в 10:06
Илюстративно изображение

Изпята поезия: Не чакай обяснени дни…

Будилник, реактивен дим, таксита. Напусто времето скъпим – отлита. Напусто ни гнети греха несбъднат, ръцете дарове държат – оскъдни. С ръце, издрани от метал и кремък, раздай, каквото си събрал, навреме. Раздай сполуката, раздай бедата – такъв е твоят знак – без край, без дата. Не чакай обяснени дни – излишно е. Над нежността се наклони, не дишай...

публикувано на 29.10.20 в 18:03

Започва „Музиката с много лица“

Първият по рода си фестивал „Музиката с много лица“ се открива на 30 октомври в Музея „Борис Христов“. Директорът на музея Елена Драгостинова сподели: "Това заглавие „Музиката с много лица“ го сложих, както се слагат заглавия на текстове. Като напишеш текста и след това разбираш всъщност къде точно е поантата." В периода от  30 октомври до 23 ноември..

публикувано на 29.10.20 в 17:46