Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Скритите градини на София в „Усещане за място“

БНР Новини
Снимка: bg.wikipedia.org

Градското земеделие печели все повече популярност по света, а софийските градинари имат какво да ни разкажат.

Ана Благова от „Градски детектив“ внася в „Аларма“ нова идея. „Усещане за място“ е половинчасова документална рубрика, посветена на градската среда, архитектурата и начинът, по който те ни въздействат. 

В първата от сериите попадаме сред лехи с ягоди и жужащи пчели, връщаме се в лятото и намираме отмора за ума.  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Михаил Околийски: Проблемите у нас са с комуникацията на риска

165 са новодиагностицираните с новия коронавирус лица за изминалите 24 часа. Направените PCR тестове за последното денонощие са 2896. Това показват данните в Националната информационна система.  Доц. Михаил Околийски, експерт в Световната здравна организация, коментира в "Нашият ден": "Ситуацията у нас трябва да се разглежда на фона на разрастващата..

публикувано на 02.07.20 в 11:59
Технологиите не бива да са цел, а средство за качествена промяна на образованието

За бъдещето на образованието и образованието на бъдещето

Дигитализацията на образованието , предприета под натиска на обстоятелствата, показа, че училището може да се променя. Смяташе се, че подобна стъпка ще отнеме години, а се случи почти за едно денонощие. Сега е моментът за равносметка и за ясна стратегия какво трябва да е българското образование, за да е в крак с времето и да подготвя децата за бъдещето...

публикувано на 02.07.20 в 11:34
Илюстративно изображение, което би могло да е от почти всеки модерен град

Град за хората или град за колите

Архитектурата е отражение на властовите и обществените отношения. 30 години след прехода българските градове са смесица от зле прегърнат интернационален стил и неглижирано историческо наследство. Идеологията на по-бързото, по-високото, по-голямо и лъскаво доведе до агресивно презастрояване, струпване на коли, разделяне на града на спални зони и бизнес..

обновено на 01.07.20 в 13:01

Започва Националният поклоннически пешеходен поход „Светият път“

Тази година се отбелязват 551 години от връщането на мощите на св. Йоан Рилски от Търново в Рилския манастир. Това става през 1469 г. с монашеска процесия. От 1-ви до 31-ви юли се провежда Националният поклоннически пешеходен поход „Светият път“ от Велико Търново до Рилския манастир. След получаване в Търново на чудодейните мощи на св. Йоан Рилски..

публикувано на 01.07.20 в 08:09

Мими Николова - родена под щастлива звезда

Звездата ѝ изгрява със „Замълчи, замълчи“. Песента към филма „Любимец 13“ е изпята от едно от момичетата от Хора на софийските девойки във време, в което и българската музика, и българското кино пишеха златните страници от историята си. Името на Мими Николова е завинаги свързано с най-щастливите моменти на популярната българска песен. " Мими е изпяла..

публикувано на 30.06.20 в 11:18